Porcii din Balta au ajuns in fata plutonului de executie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Porcii din Balta au ajuns in fata plutonului de executie

Asomarea porcilor semisalbatici suspecti de pesta, din Parcul Natural "Balta Mica a Brailei", a inceput, ieri, in zona Tacau. Animalele sint strinse in tarcuri si euthanasiate prin metoda glontului captiv. Practic, sint impuscate in cap cu o capsa speciala care le distruge sistemul nervos, ucigindu-le fara sa le provoace durere. La operatiune participa medici si tehnicieni veterinari si un echipaj de pompieri care ajuta la prinderea animalelor si transportarea cadavrelor. Armele cu glont captiv sint folosite de doi specialisti, detasati din cadrul abatoarelor "Marex" si "Dani si Vio". Zona este supravegheata de efective ale Politiei, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera. Actiunea este cu atit mai eficienta cu cit proprietarii porcilor condamnati la moarte ajuta efectiv la prinderea lor. Si dupa cum ne-a declarat Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitare Veterinare Braila, acestia chiar sprijina echipele de interventie, usurindu-le foarte mult munca, fiindca au metode eficiente de adunare a porcilor imprastiati prin padure. In ciuda faptului ca se vad in postura de a ramine fara porci exact in perioada Craciunului, crescatorii au fost convinsi, se pare, sa colaboreze cu autoritatile datorita compensatiilor banesti pe care urmeaza sa le primeasca. Ieri, o comisie intrunita la nivelul comunei Marasu a propus o valoare a despagubirilor care trebuie, insa, sa fie aprobata de Ministerul Agriculturii. Presedintele comisiei a fost primarul din Marasu, Nicolae Nitescu, membri fiind viceprimarul, agentul agricol, medicul veterinar al comunei si cite un reprezentant al Directiei Agricole, al Oficiului pentru Reproductia si Selectia Animalelor, al Centrului de Consultanta Agricola si al Camerei Agricole. Primarul Nitescu ne-a explicat ca la calcularea despagubirilor, s-a tinut cont de pretul de referinta al porcilor practicat, la ora actuala, in judetele Tulcea si Constanta, fiindca in Braila nu s-a format inca un astfel de pret. Astfel, s-a propus ca pentru o scroafa de reproductie sa se plateasca 6,5 lei/kg, iar pentru un porc gras 5 lei/kg. Tineretul porcin se va despagubi tot cu 6,5 lei/kg, in timp ce pentru purceii sugari se va plati la bucata, cu 60-80 lei pentru fiecare exemplar. Deocamdata, aceste sume reprezinta doar o propunere inaintata de comisia constituita la nivelul comunei Marasu. Raportul comisiei trebuie avizat de Prefectura Braila care il va trimite la Ministerul Agriculturii. Oficialii ministerului vor decide daca acesta va fi cuantumul final sau trebuie luate in calcul alte cifre.

Patru tarcuri amenajate pentru prinderea porcilor

Pina la stabilirea acestor detalii, operatiunea de asomare merge inainte. Sint amenajate patru tarcuri unde vor fi adunate animalele. Primul este cel din dreptul localitatii Tacau, unde a debutat, ieri, actiunea. Se spera ca in fiecare punct sa se actioneze cite trei zile. Dupa Tacau, operatiunea se va muta la Bandoiu, apoi la Marasu, urmind ca ultimii porci asomati sa fie cei adunati din zona satului Magureni. Cadavrele vor fi trimise pentru incinerare la un centru din Ploiesti al firmei specializate "Protan".
Reamintim ca decizia de euthanasiere a tuturor porcilor lasati sa creasca in semisalbaticie in incinta Parcului Natural "Balta Mica a Brailei" a fost luata de Comandamentul Antiepizootic National, dupa ce, in urma cu aproape doua luni, s-a depistat in zona un caz de pesta porcina. Pesta este o boala capabila sa decimeze efectivele de porcine de pe suprafete foarte extinse. Virusul pestos nu se transmite la om. Potrivit legilor in vigoare, in Parcul Natural este strict interzisa prezenta porcilor domestici, insa taranii satelor invecinate sint foarte greu de convins sa renunte la traditia de a-si creste animalele in conditii de semisalbaticie, dindu-le drumul in padure primavara si adunindu-le iarna, in perioada Craciunului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro