• s-a întâmplat, zilele trecute, în Piața Independenței, unde muncitorilor care lucrează la reabilitarea Palatului Administrativ nu le-a păsat câtuși de puțin de normele de reducere a poluării
Am fi putut intitula articolul de faţă “Noi muncim, nu gândim”. Şi iată de ce: zilele trecute, din pasajul aflat sub Palatul Administrativ (cândva numit Casa Albă) ieşea un “fum” gros care a acoperit toată zona: intrarea în Prefectură, spaţiile verzi, autoturismele şi băncile, până spre Calea Călăraşilor. Contrariaţi, trecătorii credeau că este vorba de un incendiu. Nicidecum. Era praful rezultat de pe şantierul în lucru de la etajele superioare, de unde se descărca moloz, pe un tub articulat, care, neavând nici o protecţie (plasă deasă, polietilenă etc) răspândea norul des de praf, poluând totul în jur.
A doua zi, potrivit proverbului “mintea românului, cea de pe urmă”, situaţia s-a remediat parţial, prin oblojirea tubului, doar la capătul aflat în bena autovehiculului.
De fapt, nu este prima dată când se întâmplă astfel lucruri. Anul acesta, când s-a procedat la reabilitarea platoului din faţa scenei de la Esplanadă, decopertarea stratului de beton a însemnat şi un uriaş nor de praf care a acoperit vegetaţia, băncile şi locul de joacă pentru copii.
Iar dacă ne întoarcem și mai mult în timp, în anii '90, erau mereu probleme şi sesizări din cauza prafului de minereu de fier rezultat la descărcarea din barje (pentru Sidex), cu ajutorul graiferelor de la cele 14 macarale de pe cheiul Dunării. Pulberea microscopică ajunsese să acopere pădurea Bâsca de pe malul de vizavi de municipiu, şi chiar să intre în clădirile din apropiere. Soluţia impusă de Inspectoratul de Protecţia Mediului Brăila a constat, la vremea respectivă, în montarea unei pânze umede, ca un paravan, până la înălţimea de 10 – 12 metri, problema fiind astfel rezolvată.