Prefectul a explicat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca in conformitate cu Constitutia si cu Legea 213 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, Guvernul era indreptatit sa faca trecerea terenului de 1000 ha din domeniul privat al statului in domeniul privat al municipiului Galati si administrarea CLM Galati. Acest lucru presupune, insa, in opinia lui Mitroi, o serie intreaga de servituti, la care hotarirea nu a facut referire: "Aceste servituti intervin din principiul teritorialitatii care este consfintit atit prin Constitutie, cit si prin Legea nr. 2/1968. Mai exact, teritoriul judetului Braila, din punct de vedere administrativ, nu a fost afectat de HG 512 in nici un fel. Din acest punct de vedere, consideram ca demersurile pe care Galatiul le-a intreprins de la data aparitiei acestei hotariri au fost in mare parte in afara legii. Unul din rolurile institutiei noastre este de a veghea la legalitatea actelor care se savirsesc pe teritoriul judetului nostru. In acest context, noi ne-am referit la acele documente emise, respectiv certificate de urbanism, autorizatii de construire, autorizatii de mediu, daca or fi, pentru ca nu stim, si celelalte acte care de regula sint inscrise ca si conditii de eliberare a autorizatiilor de construire, si am cerut revocarea lor".
Mitroi a mai spus ca, pina la urma, CLM Galati, prin Primaria Galati, a actionat pe teritoriul municipiului Braila ca orice alt investitor strain de judet, fie el roman sau din afara granitelor tarii: "Pe teritoriul Brailei actioneaza si investesc o multime de investitori care nu au originea in judetul nostru, si toate documentele necesare nasterii investitiei le iau de la autoritatile brailene. Acolo Galatiul a investit o suma destul de importanta in infrastructura - nu punem problema constructiei de locuinte, pentru ca au fost finantate de catre bugetul guvernamental, prin Agentia Nationala de Locuinte. Noi nu punem problema drepturilor de proprietate acolo. Existenta ca si proprietate a unuia sau altuia, pe teritoriul judetului Braila nu este nimic anormal si nimic grav. Ce este grav, si o consideram ca incalca legea intr-un mod abuziv, este faptul ca s-au facut demersuri de a construi in acest teritoriu ignorind complet autoritatile brailene".
Prefectul a explicat si de ce a asteptat aproape doi ani, pina sa inceapa demersurile pentru revenirea in legalitate, in chestiunea ce priveste cartierul Dimitrie Cantemir: "De ce acum? De aceasta problema s-a preocupat, in special in campania electorala, foarte multa lume din sfera politicului, oameni care acum reprezinta puterea in Romania si am crezut ca demersurile lor vor face sa limpezeasca aceasta situatie. M-am convins ca am apreciat gresit. S-au facut demersuri de catre parlamentarii braileni, s-au facut si doua incercari de anulare HG 512, si nu s-a reusit nimic".
"As avea curaj sa merg la oricare dintre instante, pentru ca ar fi prea gogonata sa nu ni se dea dreptate"
Mitroi a precizat ca, pina ieri, nu a primit nici un raspuns oficial din partea autoritatilor galatene, dar are informatii ca acestea ar fi luat legatura cu diferite persoane din Braila: "Am inteles ca a facut niste demersuri particulare la presedintele CJ Braila si poate si prin alta parte. Cit despre declaratiile primarului Dumitru Nicolae, ca o sa ne intilnim la circiuma, ca o sa faca el o circiuma acolo, si ce bine o sa fie, si ca o sa ne sustina, ca sa obtinem si noi 1000 de hectare, de la ADS, ii transmit ca nu e cazul, pentru ca avem peste 3.000 ha in acea zona care sint in domeniul public si administrarea CJ Braila. Nu avem nevoie sa ne puna ei pile, sa luam 1.000 de ha de la ADS, ca sa facem si noi locuinte acolo. In afara de asta, noi avem o cu totul alta viziune urbanistica de dezvoltare a Brailei. Nu vad de ce noi ne-am duce de aici linga ei, acolo, pentru oamenii care vor lucra in continuare in Braila. Doar asa, ca sa le dam prilej sa se plimbe pe dig? Slava Domnului, noi avem intre perimetrul real al Brailei si cel consfintit prin Planul de Urbanism General suficient teren pe care sa se poata construi cartiere intregi".
Mitroi a mai spus ca inca n-a hotarit daca va astepta pina pe 11 februarie, pentru a inainta in instanta actiunea impotriva municipalitatii galatene. In orice caz, el este sigur ca sentinta nu ne poate fi decit favorabila, si i se pare ca situatia este atit de clara, incit nici Curtea de Apel Galati nu ar putea spune altfel: "Putem solicita o stramutare, daca ajungem la Curtea de Apel Galati, asta tine de strategia pe care o vom avea, in functie de modul in care se desfasoara lucrurile. Desi, eu va spun, la claritatea prevederilor legale, care sint indubitabile, as avea curaj sa merg la oricare dintre instante, pentru ca ar fi prea gogonata sa nu ni se dea dreptate. Daca nu se face dreptate la instantele din tara, ii predau stacheta domnului presedinte Stancu, sa mearga mai departe, la instantele UE, dar nu cred ca vom ajunge in situatia asta".
Prefectul a tinut sa precizeze ca disputa in privinta cartierului Dimitrie Cantemir nu afecteaza, in viziunea sa, sub nici o forma proiectul asocierii Braila- Galati, care este unul in beneficiul ambelor parti. El considera insa necesar sa se lamureasca problemele controversate intre cele doua parti, astfel incit, la momentul realizarii asocierii, sa se plece de la o situatie curata, in care nici unul dintre judete sa nu se simta frustrat: "Interventia noastra este pentru limpezirea acelui proiect, care mie mi se pare destul de bun, privind asocierea intre cele doua mari orase si municipii, in scopul realizarii unor proiecte de anvergura. Eu cred ca trebuie incheiat intii acest demers al nostru, si abia apoi trebuie sa ne asezam la o masa si sa discutam despre asociere sau nu stiu ce. Nu putem sa facem o asociere pe o situatie care oricum e strimba , nu e drept pentru nimeni, chiar si cei care acum sint avantajati, ca sa spun asa, de situatia asta, nu vor avea zile bune, este ca o buba pe care o ascundem. Orice vrem sa construim acolo, trebuie sa construim pe o baza sanatoasa, in care sa nu mai avem una sau alta dintre parti cu frustrari".
Prefectul Mitroi a mai precizat ca, in ceea ce-l priveste, a ajuns la o intelepciune specifica virstei, la care nu mai are orgolii personale, si nu a inceput demersurile acestea din orgoliu, insa poate intelege orgoliile brailenilor, cind este vorba despre reintrarea in legalitate, cind este vorba despre cele 1.000 de hectare transferate in administrare galatenilor.