Din 44 de localitati, cit numara judetul Braila, din care 40 de comune, 3 orase si un municipiu, doar 9 s-au dovedit consecvente, de-a lungul timpului, in alegerea primarului. In vreme ce majoritatea brailenilor din judet au votat cu diferite personaje politice, in speranta ca poate de aceasta data vor face alegerea cea mai potrivita pentru nevoile localitatilor lor, se pare ca cetatenii din aceste noua localitati au descoperit formula succesului si liderul potrivit.
Trei din patruzeci si patru
In judetul Braila, trei localitati sint conduse de acelasi primar din 1990, iar 5 voteaza aceeasi persoana din 1994. Politicienii care beneficiaza de atitia ani de increderea alegatorilor sint 8 membri PSD si un membru PD si nu fac parte dintre traseistii politici, lucru care probabil a punctat in favoarea lor la fiecare scrutin. Mai precis, la al patrulea mandat se afla primarul comunei Baraganu, democratul Neculai Zotoi, primarul comunei Racovita, social-democratul Ion Margarit, primarul comunei Tufesti, social - democratul Stefan Moise. Alesi pentru a treia oara in fruntea comunelor se afla primarii PSD Mihai Ruse - Maxineni, Virgil Cosoreanu - Faurei, Petrica Calu - Gemenele, Lucian Chiru - Ramnicelu si Dumitru Vasilache - Romanu. Un primar de cursa lunga este si cel al comunei Viziru, tot membru PSD, Victor Doaga. Acesta a avut insa o intrerupere de doi ani in cariera sa de edil.
Tot ca longeviv e perceput si fostul primar Anton Lungu, care, cu doua mandate si jumatate a condus municipiul vreme de 10 ani. Acesta a fost ales prima data in 1994, dupa ce primarul din acea vreme, Aurica Avram, a fost demis, ducindu-si la indeplinire doar jumatate din mandatul obtinut in 1992. Astfel, Lungu a fost ales prin alegeri anticipate in 1994 si apoi reales in 1996 si 2000. El a pierdut abia in 2004 in favoarea liberalului Constantin Cibu. Spre deosebire de ceilalti insa, acesta s-a plimbat destul de mult prin spectrul politic, facind parte din PSM, PDSR, devenit apoi PSD, si PUR, transformat ulterior in PC.
"A fi primar necesita trei lucruri: timp, energie si sa iti si placa"
Curiosi cum au reusit cei noua primari sa cistige si sa pastreze increderea electoratului atitia ani, i-am intrebat care considera ca este secretul succesului lor. Raspunsurile primite au evidentiat citiva factori comuni, mentionati de fiecare dintre cei intrebati: interesul pentru dezvoltarea comunitatii, preocuparea pentru a-i ajuta in limitele legii pe toti cei care au nevoie si onestitatea continua fata de concetateni. Conform "primarilor longevivi", la baza succesului lor stau acesti factori, iar increderea electoratului s-a construit in acest mod.
Astfel, primarul democrat al comunei Baraganu, Nicolae Zotoi, ne-a declarat ca relatia lui cu cei din comuna se bazeaza in primul rind pe comunicare, pe disponibilitate fata de oameni si realizari palpabile in comuna, nu pe vorbe goale. "A fi primar necesita trei lucruri. Timp, energie si sa iti si placa. Eu imi fac timp pentru toata lumea. Nu am ore de audienta. Unde ma intilnesc cu omul, acolo vorbesc cu el. Totodata, am grija ca mereu sa lucram la diferite proiecte pentru comuna. La fel, eu ma informez in permanenta despre modificarile legislative, pentru a fi la curent cu tot si pentru a-i sfatui pe oameni asa cum trebuie. Oamenii au incredere in mine si ii scutesc si de plata unui specialist. Mai ales pe probleme funciare, care la noi predomina. Totodata, ma gindesc ca oamenii au incredere in mine, deoarece am reusit sa fac din Baraganu cea mai bogata comuna dintre cele sarace. Cu banii putini pe care ii primim, prin diferite proiecte, reusim sa ii rulam de 2 - 3 ori, si facem cite ceva pentru comuna. Sintem saraci, dar daca iti pui mintea la contributie reusesti sa te descurci. Oamenii vad asta". Acesta a mai adaugat ca, probabil, oamenii sint incintati si de faptul ca Primaria deruleaza in permanenta proiecte de modernizare pentru comuna. In schimb, Zotoi a recunoscut ca, indiferent cit de mult ar incerca sa faca bine tuturor, nu reuseste mereu: "De multe ori, a-i ajuta pe unii ar insemna sa incalci legea si eu nu pot sa fac asa ceva. Si de aceea, daca nu poti sa ii ajuti, legal, spun ca nu vrei si iti devin dusmani. Eu am un motto: "Nu dau, nu beau, nu cer". Acum, daca oamenii vor aprecia munca mea in continuare, vom vedea in 2008".
"Nu am fortat pe nimeni, niciodata, sa ma aleaga"
La rindul sau, primarul social - democrat al comunei Tufesti, Stefan Moise, crede ca modul sau de lucru cu oamenii il tine in fruntea comunei de atitia ani: "Eu zic ca oamenii sint multumiti de cum am lucrat cu ei. Bine, ca am avut si realizari... In general, eu ce am promis am pus in practica. Nu am promis nici basme, ci lucruri pe care stiam ca am sa le pot face. Nu zic ca fac aeroport in comuna si dupa aia nu mai fac nimic... Proiectele se refera la modernizarea comunei si beneficiaza toti de ele". Acesta a mai adaugat ca a fost mereu deschis la problemele oamenilor, ceea ce probabil i-a adus increderea lor. Intrebat daca aceste lucruri il vor ajuta si la alegerile din 2008, Moise ne-a raspuns: "Asta nu stiu. Eu sint un om optimist din fire. Sper sa ma ajute in continuare. Am proiecte in derulare, altele pe care sper macar sa le demarez pina la alegeri. E posibil ca oamenii sa tina cont de ele. Lumea are de ales. Eu nu am fortat pe nimeni, niciodata, sa ma aleaga. Comuna are 6.000 de locuitori si e greu sa te mentii in preferintele oamenilor mult timp. Daca reusesti, chiar ca esti cistigat".
"Trebuie sa fim alaturi de oameni, sa lucram pentru ei"
In ceea ce il priveste, social-democratul Virgil Cosoreanu, primarul orasului Faurei, aflat la al treilea mandat, crede ca sinceritatea si seriozitatea fata de oameni conteaza enorm de mult in cistigarea increderii: "Asta e esenta. Trebuie sa fim alaturi de oameni, sa lucram pentru ei, sa ii sprijinim. Eu incerc sa ma ridic la nivelul asteptarilor lor, iar daca reusesc asta si ei sint alaturi de mine. Totodata, trebuie sa intelegi ca nu poti sa ii ajuti pe toti si ca cei pe care nu reusesti sa-i multumesti iti vor deveni dusmani. Oamenii vad ce ai realizat pentru ei intr-un mandat si decid daca te voteaza sau nu in continuare".
La rindul sau, colegul acestuia de partid, primarul comunei Rimnicelu, aflat tot la al treilea mandat, Lucian Chiru, spune ca ceea ce l-a ajutat sa devina favorit in preferintele oamenilor este faptul ca este nascut si crescut in comuna si ca intelege cel mai bine problemele comunitatii: "Eu cam ce am propus am si realizat. Oamenii aveau nevoie de pod peste Buzau, de scoala si biserica in unul din sate, de apa, de reparatii pe la caminele culturale si scoli... Si am facut toate acestea. Mi-am facut datoria si o voi face in continuare. Nu pot sa imi fac singur o analiza a activitatii. Cei care o fac sint oamenii de aici din sat. Daca voi candida din nou in 2008, ei vor trage linie sub aceasta analiza si vor vota in consecinta".
"Oamenii au incredere in mine deoarece nu i-am mintit"
Si primarul comunei Romanu, Dumitru Vasilache, unul dintre primarii aflati la al treilea mandat, considera ca oamenii au incredere in el pentru ca munceste pentru ei: "Se vede ca in aceste mandate s-a facut ceva in comuna. In proportie de 75 - 80% eu am realizat ce mi-am propus. Atit cit a depins de mine am facut. Oamenii vad ulitele pietruite, santurile de scurgere a apei, soseaua intretinuta, casa parohiala construita, scoala si caminele culturale reabilitate, reteaua de apa potabila. S-a muncit mult in comuna si multe s-au schimbat. Cred ca, pina la urma, oamenii au incredere in mine deoarece nu i-am mintit si i-am ascultat pe toti, indiferent daca au avut sau nu dreptate".