"Eu cred ca edilii inca nu au constientizat ca au astfel de responsabilitati"
In opinia lui Sculschi, Primaria Braila intirzie inadmisibil de mult, in asumarea acestor obligatii legale: "Pe Legea 273, Primaria este obligata sa aiba centru de zi pentru copii. Tot ce inseamna protectia copilului in familie, acolo unde viata minorului nu este pusa in pericol datorita comportamentului parintilor, tine de responsabilitatea primariei. Or, Primaria Braila nu are nici un centru de zi. Avem centre de zi pentru familiile nevoiase in Faurei, Insuratei, in comune precum Maxineni, Baraganu, dar nu avem unul singur in municipiu, desi ar fi nevoie de 3-4 centre de zi. Noi am anuntat in mai multe rinduri ca trebuie amenajate astfel de centre, au fost sedinte convocate special pentru asta, dar am avut si discutii personale cu reprezentantii Primariei. Eu cred ca edilii inca nu au constientizat ca au astfel de responsabilitati. Noi, ca directie, nu putem oferi adapost copiilor nevoiasi, dintr-o familie obisnuita, pentru ca nu sintem abilitati prin lege pentru asta. Nici macar acel consiliu comunitar consultativ prevazut de lege nu a fost infiintat in municipiu. Trebuie sa se inteleaga ca daca este vorba despre interventii pentru copilul sarac, dar care are o familie, are parinti care-l cresc - si acestea sint 90% din cazuri -, aceasta este in responsabilitatea Primariei, care este obligata sa dea o hotarire a CLM prin care sa stabileasca si cuantumul ajutorului banesc, pentru astfel de cazuri. O asemenea hotarire trebuia data inca din luna ianuarie 2005. Nu mai spun ca trebuia sa existe evidente, la nivelul primariei, referitor la acesti copii care provin din familii nevoiase si au nevoie de ajutor. Nu cred ca exista nici asa ceva".
Potrivit lui Sculschi, in restul judetului, primarii sint mai deschisi catre colaborare, pe aceasta tema, si din 42 de localitati, in 38 au fost constituite consiliile comunitare consultative: "Dar important este sa se inteleaga aceste lucruri la nivel de municipiu, pentru ca 70% dintre copiii pe care-i protejam noi provin din municipiu. Si in cazul copiilor ce trebuie protejati de Primaria municipiului, procentul este cam acelasi, comparativ cu totalul pe judet.
Potrivit lui Sculschi, singura institutie care-i poate trage la raspundere pe edili pentru intirzierile in amenajarea centrelor de zi este Prefectura.
Desi am solicitat un punct de vedere pe aceasta tema viceprimarului Lucian Tilea, pina la inchiderea editiei, nu l-am primit.