Primarii rau-platnice la apa potabila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primarii rau-platnice la apa potabila

Incaseaza doar 70% din banii pe apa vinduta. Este cazul societatii "Judeteana de Apa", care inca are mari dificultati in recuperarea banilor de la clientii rau-platnici. Intimplator sau nu, printre acestia, la loc de frunte, se afla citeva primarii din judet, care nu si-au mai achitat restantele cu lunile, acumulind sute de milioane de lei, datorii. Directorul firmei, Didina Stanescu, declara ca ii este mult mai simplu sa scoata banii de la agentii economici, decit de la aceste institutii publice: "La 60.000 metri cubi de apa vinduti, am incasat circa 70% din suma aferenta. Incasam cu usurinta apa de la agentii economici. Avem insa primarii carora le facem distributie, de la care incasam cu mare dificultate banii, si in momentul acesta avem de recuperat de la primarii peste 550 milioane lei, cea mai problematica pentru noi fiind cea de la Mircea Voda, cu peste 220 milioane datorii, la care se adauga factura curenta de vreo 40 de milioane lei. As mai aminti la capitolul rau-platnici primariile din Racovita, Gemenele. In rest, ne incasam sumele respective. Mai nou, reusim sa incasam cu mari eforturi si banii de la asociatiile de locatari de la Ianca, dupa ce am contorizat toate blocurile de acolo si, din acel moment, consumul de apa inregistrat aproape s-a dublat, fata de cel anterior. Oricum, noi am incheiat bilantul contabil pe anul 2005, societatea realizind un profit mic, de 273 milioane lei". Stanescu este nemultumita de faptul ca merg destul de greu demersurile juridice, pentru recuperarea prejudiciului de peste 1 miliard de lei de la membrii fostei conduceri; "Inca nu s-au facut pasi seriosi in plingerea penala inaintata de societate si de Directia Generala a Finantelor Publice. Aceasta plingere a ajuns, in sfirsit, la Parchet. Initial, noi aveam un prejudiciu de 1,4 miliarde lei, dar in continuare, pe masura ce am verificat actele, am stabilit alte prejudicii".
Stanescu considera ca daca se doreste ca firma sa aduca beneficii substantiale, trebuie imbunatatite randamentele, iar asta presupune modernizari ale utilajelor si echipamentelor folosite: "Societatea nu functioneaza la intreaga capacitate, cu utilajele pe care le detine. Acestea functioneaza la 25-35% din capacitate, si de aceea, acestea trebuie modernizate. Problema este insa in responsabilitatea autoritatilor locale, care, potrivit legii, daca au o retrea publica de alimentare cu apa, trebuie sa-si elaboreze si un program anual de dezvoltare a acesteia. Contorizarea apei s-a facut in proportie de 90%. Mai sint doar 60 de utilizatori in sistem pausal. Pe de alta parte, in anul 2005 am facut 1000 de noi bransamente. Noi avem un plan de investitii de circa 9 miliarde lei, pina in anul 2010, ce vizeaza, printre altele, scaderea consumului de energie electrica prin schimbarea pompelor, reducerea consumului de materii prime, prin tratarea apei etc".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro