Primarul vrea ca in Braila sa fie ca in filmele straine cu politisti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primarul vrea ca in Braila sa fie ca in filmele straine cu politisti

Primarul municipiului, Constantin Cibu, admite ca, deocamdata, nu poate asigura ordinea si linistea publica, la nivelul cerut de cetateni. Intr-o discutie cu reprezentantii sindicatelor locale, desfasurata ieri, la care a fost interpelat pe aceasta tema, Cibu a explicat ca Politia Comunitara este inca "subtire" la capitolul dotare, si nu poate face fata necesitatilor unui oras ca Braila. Mai mult, edilul-sef a lasat sa se inteleaga faptul ca, personal, considera o adevarata pacoste faptul ca i-a fost lasata pe cap si Politia comunitara, pe care trebuie s-o finanteze din bugetul sarac al municipalitatii. "De mai bine de un an de zile, Politia comunitara a trecut in subordinea Primariei, dar fara nici o sursa. Daca politia primeste bani de la minister si jandarmii primesc de la minister; la Politia comunitara sursa este bugetul local. Exact asta imi lipsea, o cheltuiala in plus, ca n-am destule, sa finantam permanent politia locala, care are o dotare precara! Trebuie sa-i dotez cu armament, sa le mai aduc o masina sau doua, ca plimbari din astea noaptea pe jos, nu fac doi bani, daca nu exista o masina, doua, cinci. Vreau ca, exact cum vedeti dumneavoastra in filme, in strainatate, sa avem multe masini care patruleaza permanent, numai atunci o sa fie asigurata ordinea si linistea publica. Dar asa, daca le dau la doi politisti comunitari sarcina sa patruleze pe Bulevardul Independentei, se duc o data pina la capat, vin inapoi, si a doua oara nu se mai duc, ca au obosit. Asta-i realitatea!".

"De ce sa astept eu sa fiu batut pe strada fara sa am nici un amestec?"

Liderul sindical Constantin Iarca este insa de parere ca primarul trebuie sa-si asume responsabilitatea de a crea un climat de siguranta pentru cetatean. El i-a atras atentia edilului ca ziarele sint pline de relatari despre luptele dintre gruparile de cartier, in care, uneori, apar si victime colaterale: "Nu pot sa fiu de acord cu dumneavoastra. Noi avem la Braila si o paza privata, si in momentul in care exista o problema, anunta prin statie si mai vin inca vreo 10. Daca luati din ziarele locale, din sapte zile, cinci sint numai cu cutitari care l-au facut pe ala sau pe celalalt, iar politia si institutiile abilitate vin la sfirsit, dupa ce aia s-au macelarit. Dar noi de ce nu facem prevenire, de ce sa astept eu sa fiu batut pe strada fara sa am nici un amestec si, eventual, tangential, ma confunda cu cineva? Eu trebuie sa am asigurata linistea prin dvs., prin institutiile locale. Daca vine o femeie vine la ora 10, 11, 12 noaptea de la munca, poate sa fie prinsa pe scara blocului si batuta. E o problema la care dumneavoastra trebuie sa accelerati anumite pirghii. Sint niste lucruri care nu functioneaza. Noi asistam doar la niste vinari si niste polite platite in plina strada. De aceea, vrem sa organizati un sistem de protectie a cetatenilor pe strada. Avem si noi copii, avem si noi sotii si chiar noi, chiar daca sintem mai dolofani, asa, putem avea probleme pe strada. Noi sintem dispusi sa ne implicam si noi, chiar am discutat sa incercam sa va ajutam, nu spun ca venim acum sa va punem la zid, ca nu ati facut nu stiu ce".
Cibu a profitat de oferta facuta si le-a cerut sindicalistilor sa-si indrume colegii in a sprijini eforturile autoritatilor in munca de preventie, si in a lua atitudine nu numai cind e vorba de cerut ceva, ci si atunci cind sint martori la anumite fapte reprobabile, pe care apoi vin sa le reclame. El a spus ca asteapta din partea sindicalistilor, in calitate de simpli cetateni, sa ia atitudine cind sint martori la diverse furturi sau distrugeri: "Anul trecut am cheltuit, de exemplu, 3,5 miliarde lei vechi, pentru capace de canalizare. Azi le pui, miine le fura. Am pus capace cu balamale, dar cu ce dracu' vin, ca sa-i opresc? Ar trebui un ciine sub fiecare capac, ca sa-l muste pe ala care incearca sa il fure! Alta solutie nu mai exista. Nu pot sa inlocuiesc capace cu dale de beton, pentru ca nu respecta normele europene. Eu nu doresc decit sa se pastreze ceea ce s-a facut, iar banii as vrea sa-i utilizez nu pentru a repara, ci pentru noi investitii. Daca noi jumatate din bani ii cheltuim pentru a repara ce s-a mai facut o data, nu facem decit sa-i aruncam pe apa Simbetei".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro