* este vorba despre 32 de pacienți, majoritatea internați, ale căror teste au fost trimise la București pentru secvențiere, iar rezultatele au fost pozitive * potrivit DSP Brăila, astăzi se trimit alte 15 probe în capitală pentru a se afla tulpina de Covid-19 * din fericire, cei 32 de brăileni au o stare generală bună, fără complicații, după cum ne transmit reprezentanții DSP Brăila
Din 32 de probe recoltate de la pacienții din Brăila care prezentau suspiciuni, transmise la București pentru secvențiere, toate au fost confirmate cu varianta Omicron. Partea bună este că persoanele infectate au o stare generală bună, fără complicații, după cum ne informează conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila. Conform aceleiași surse, astăzi se trimit în capitală alte 15 eșantioane pentru secvențiere. ”Conform metodologiei actualizată la 20 ianuarie 2022, s-au trimis pentru secvențiere Omicron 32 de probe, respectiv 16 au fost trimise în data de 26 ianuarie și celelalte 16 în data de 2 februarie. Toate au fost confirmate Omicron”, a declarat directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină. Întrebat dacă se cunoaște și subtulpina Omicron, acesta ne-a transmis că DSP Brăila nu a primit această determinare, singurul criteriu de selecție a probelor fiind valoarea CT, mai mică de 30. Ce înseamnă asta mai exact? Ei bine, specialiștii spun că valoarea CT este dată de numărul de cicluri de replicare necesare pentru a depista prezența virusului în organism. Un nivel mai mic al indicatorului înseamnă o încărcătură virală mai mare, mai spun aceștia. Astfel, un pacient este considerat pozitiv dacă valoarea CT este mai mică de 35, iar dacă indicatorul este sub 24 înseamnă că este vorba despre un nivel înalt de infecțiozitate. Dar indiferent de tulpina cu care sunt infectați, cert este că la Brăila, la fel ca în mai toată țara, a crescut numărul spitalizărilor în valul 5 al pandemiei, la acest moment, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila fiind 171 de pacienți Covid internați în spitale. De asemenea, în aceeași situație se mai arată că luni, 7 februarie, la Brăila au fost confirmate 109 noi cazuri de Covid-19, în timp ce 27 de pacienți au fost declarați vindecați și externați, iar 4 au decedat din cauze asociate Covid.
Dacă ne uităm și la incidența infectării în municipiul Brăila, ieri s-a înregistrat o valoare de 11,01 de cazuri la 1.000 de locuitori și 8,20 la nivel de județ, tendința fiind în creștere continuă de mai bine de 4 săptămâni, după cum se arată în datele publicate de Direcția de Sănătate Publică Brăila, pe site-ul instituției. În ceea ce privește ritmul de vaccinare la Brăila încă se menține scăzut, abia dacă mai trec pragul centrelor special amenajate sau cabinetelor medicilor de familie, 100 de persoane pe zi.