Finalizarea procedurilor de privatizare a Grupului de producere a energiei nr. 4 de pe platforma de la Chiscani va avea loc, cel mai probabil, anul viitor. Aceasta este varianta de lucru cea mai plauzibila pe care conducerea companiei "Termoelectrica" o inainteaza in cazul privatizarilor punctuale ale unor grupuri de producere a energiei electrice din structura proprie. Surse din cadrul acestei companii au explicat ca, cel putin in cazul "Electrocentrale Braila" unde procedurile de privatizare sint in cel mai avansat stadiu, nu se pot fructifica negocierile cu ofertantii intrucit nu este foarte clara problematica legata de infiintarea companiei energetice nationale din care ar urma sa faca parte si "Termoelectrica". "Pina la publicarea strategiei si infiintarea companiei energetice nationale lucrurile ramin in asteptare, pentru ca privatizarile in sector depind direct de aceste proceduri. In strategia energetica nationala se stipuleaza clar ca se va continua seria privatizarilor, ceea ce inseamna ca negocierile cu ofertantii interesati de un parteneriat cu noi in domeniul producerii de energie vor fi continuate, dar lucrurile se vor lamuri pe masura ce compania va lua fiinta si isi va demara activitatea", au subliniat aceleasi surse. In acest context este usor de apreciat ca finalizarea privatizarii Grupului nr. 4 al termocentralei de la Chiscani ar putea avea loc cel mai devreme in cursul anului viitor.
Proiectele investitionale ale "Termoelectrica" vizeaza constituirea unor societati mixte, care sa functioneze ca producator independent de energie si la care investitorul privat sa detina pachetul majoritar de actiuni. In acest scop, firma desfasoara proceduri de selectie a investitorilor la Doicesti, Galati, Borzesti si, nu in ultimul rind, Braila.
De altfel, pentru Braila, conducerea companiei a anuntat la finele lunii trecute ca proiectul de realizare a unor noi capacitati de productie a energiei este in stadiul cel mai avansat si ca, la acest moment, proiectul se afla in etapa de analiza a ofertelor primite de la "E.ON", "Electrabel" si consortiul format din "Enel" si "Global International 2000".
Potrivit cererei de oferte a "Termoelectrica", valoarea proiectului de la "Electrocentrale Braila" este estimata la circa 250 de milioane de dolari, lucrarile constind in instalarea unui cazan nou pe huila la Grupul 4 al termocentralei, cu toate echipamentele necesare. De asemenea, vor fi realizate si modernizarea turbinei existente si a auxiliarelor sale, precum si montarea unei noi instalatii de automatizare.