Prizonier în propria casă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Un brăilean de 83 de ani, lăsat fără asistent personal după o reevaluare contestată

Prizonier în propria casă

un brăilean în vârstă de 83 de ani a devenit prizonier în propria casă după reevaluarea Comisiei Județene de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Brăila cu toate că starea de sănătate s-a înrăutățit de la ultima evaluare a comisiei din anul 2022, comisia a considerat, în baza unei anchete sociale întocmite de către serviciul public de asistență socială, în anul 2024, starea de sănătate prezintă îmbunătățiri până la primirea unui răspuns la contestația depusă încă din luna decembrie, bătrânul a rămas blocat între deciziile birocratice și realitatea dură a unei vieți în care fiecare pas devine o luptă
 

Dumitru Bănică, un pensionar brăilean de 83 de ani, se simte abandonat de autorități după ce, în urma reevaluării unei comisii, din decembrie 2024, i-a fost modificat gradul de handicap. Deși are numeroase afecțiuni grave și se poate deplasa doar cu sprijin, comisia a decis că nu mai are nevoie de un asistent personal. Astfel, bărbatul, care nu are rude sau alte persoane care să-l ajute constant, se vede acum dependent de mila vecinilor pentru a supraviețui.
Fost profesor și muncitor la Laminorul, cu 36 de ani de activitate în câmpul muncii (15 în învățământ și 21 în industrie), Dumitru Bănică a primit, în 2022, încadrarea în grad de handicap grav cu asistent personal, ceea ce i-a permis să beneficieze de un
însoțitor. Însă, la reevaluarea din decembrie 2024, comisia a considerat că starea sa s-a îmbunătățit, fiind încadrat într-un grad inferior de handicap. În realitate, însă, rapoartele medicale recente arată că sănătatea sa s-a deteriorat, iar dificultățile de deplasare s-au agravat.
Mă mișc doar cu bastonul și chiar și așa, foarte greu. Mă dor toate încheieturile, obosesc imediat, nu pot sta mult timp în picioare. Merg doar dacă mă sprijină cineva, altfel risc să cad. Nu pot urca scări, nu pot merge singur nici măcar până la colț. Am prezentat toate actele medicale, care arată clar că sunt mai rău ca acum doi ani. Și totuși, comisia a decis că sunt mai bine. Cum e posibil așa ceva?”, spune bătrânul, cu o voce încărcată de revoltă și neputință.

Rapoartele medicale confirmă: starea sa s-a agravat
Bătrânul a prezentat la reevaluare documente medicale recente, care atestă că sănătatea i s-a deteriorat în ultimii doi ani. Rapoartele medicale eliberate în ultimele luni confirmă că pacientul prezintă dificultăți majore de deplasare, necesitând sprijin permanent. În ciuda acestor dovezi clare, comisia a decis că Dumitru Bănică nu mai are nevoie de un asistent personal.

Nu înțelegem de ce comisia a considerat că domnul Dumitru Bănică este recuperat, în condițiile în care toate documentele medicale arată contrariul. Conform rapoartelor medicale, pacientul are o mobilitate extrem de redusă și necesită ajutor permanent pentru deplasare și activități cotidiene. Totuși, decizia a fost luată în baza unor criterii pe care nimeni nu le explică clar”, spun apropiații acestuia.

O reevaluare controversată
În 2022, Dumitru Bănică a fost încadrat în grad de handicap grav, beneficiind de un asistent personal. Însă, la reevaluarea din decembrie 2024, comisia a considerat că starea sa de sănătate este suficient de „bună” încât să fie încadrat într-un grad accentuat de handicap, ceea ce înseamnă că nu mai are dreptul la un însoțitor permanent.

Nemulțumit de decizia comisiei, bătrânul a depus o contestație pe 12 decembrie 2024. De atunci, însă, au trecut luni întregi, iar situația sa a rămas neschimbată. În această perioadă, orice ieșire din casă a devenit o adevărată aventură, iar simplele activități de zi cu zi, precum cumpărarea alimentelor sau vizita la medic, sunt aproape imposibil de realizat fără ajutor. Nu înțeleg cum pot lua astfel de decizii fără să țină cont de realitate. Eu sunt tot mai slăbit, nu pot merge decât sprijinit, am nevoie de ajutor pentru orice. Dar ei au decis că sunt bine. Cine răspunde pentru suferința mea ? ”, spune bătrânul, vizibil afectat.
O decizie luată fără evaluare directă? Un aspect controversat este faptul că, potrivit lui Dumitru Bănică, reevaluarea nu s-a făcut printr-un consult fizic în fața comisiei.
În 2022, când mi-au dat gradul grav cu însoțitor, am fost văzut, au văzut cum mă deplasez, ce pot și ce nu pot face. Acum, în 2024, au luat decizia doar pe baza hârtiilor. Și, culmea, deși toate hârtiile arată că sunt mai rău, ei au zis că sunt mai bine”, povestește bătrânul.
Situația ridică semne de întrebare cu privire la criteriile care au stat la baza deciziei de a-l priva pe Dumitru Bănică de sprijinul de care are nevoie.

 

Ce spun autoritățile
Solicitată pentru un punct de vedere, Comisia Județeană de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Brăila a explicat că încadrarea într-un grad de handicap se realizează în baza unor criterii medico-psihosociale aprobate prin lege. Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap analizează starea medicală prezentă și restantul funcțional al persoanei, pe baza unui raport de evaluare complexă întocmit de Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (S.E.C.P.A.H.). Acest raport poate fi realizat la sediul instituției sau la domiciliul persoanei în cauză. Decizia comisiei are la bază documentele medicale prezentate, autonomia funcțională a persoanei și rezultatele anchetei sociale realizate la domiciliu. În cazul domnului Bănică, s-a constatat o îmbunătățire a stării funcționale, ceea ce a dus la încadrarea într-un grad de handicap accentuat”, a transmis medicul Ovidiu Peris, președintele Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Brăila.
În cazul lui Dumitru Bănică, ancheta socială efectuată la domiciliu ar fi indicat „îmbunătățiri” în ceea ce privește autonomia și statusul său funcțional, ceea ce a dus la schimbarea gradului de handicap.
Totuși, autoritățile au confirmat că pensionarul a depus o contestație în termenul legal, iar aceasta a fost transmisă Comisiei Superioare de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Dacă solicitarea va fi aprobată, decizia inițială va fi revizuită, iar drepturile aferente noului grad de handicap vor fi acordate retroactiv, de la data emiterii certificatului contestat. La
întrebarea adresată autorităților referitor la termenul estimat pentru soluționarea contestației depuse în data de 12.12.2024, răspunsul a fost descurajator : ”În luna aprilie 2025, au fost primite răspunsurile pentru contestațiile formulate la deciziile emise în lunile mai, iunie și iulie 2024”. Această informație sugerează că răspunsul la contestația domnului Bănică, depusă în decembrie 2024, ar putea întârzia încă câteva luni, timp în care acesta va fi nevoit să se descurce singur, în ciuda stării de sănătate tot mai fragile.
În același timp, președintele comisiei a mai menționat că, ”în cazul în care starea de sănătate a unei persoane se agravează după emiterea certificatului de încadrare în handicap, aceasta poate solicita o nouă reevaluare, cu condiția să prezinte documente medicale care să justifice schimbarea”.

Autoritățile invocă norme și criterii, însă pentru bătrân realitatea este una singură: este prizonier în propria locuință. Până când răspunsul la contestație va veni, Dumitru Bănică va continua să se bazeze pe bunăvoința vecinilor, în speranța că, într-o zi, sistemul va înțelege că dreptul la o viață demnă nu ar trebui să fie un privilegiu, ci o normalitate.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro