Profesorul Constantin Gherghinoiu a trecut în eternitate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Profesorul Constantin Gherghinoiu a trecut în eternitate

* fost director al Colegiului Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius”, distins pedagog și membru în Consiliul Director al Uniunii Scriitorilor din România, prof. Constantin Gherghinoiu a împlinit, în martie a.c., vârsta de 73 de ani * scriitorul brăilean trecut în eternitate este depus la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și va fi înmormântat sâmbătă, la Cimitirul „Sf. Constantin”

 

 

 

Miercuri, 12 iunie, a trecut în eternitate, la vârsta de 73 de ani, distinsul profesor și scriitor brăilean Constantin Gherghinoiu, fost director al Colegiului Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius” Brăila, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Prof. Gherghinoiu fusese internat, pe 29 aprilie, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” București, iar pe 10 mai a fost operat în cadrul unității medicale (i s-a implantat un stent). De atunci, nu a mai ieșit de la secția ATI a spitalului, decedând în ziua de 12 iunie, în urma unor complicații apărute după operație. Potrivit scriitorului Vasile Datcu - prietenul celui trecut în eternitate - trupul regretatului prof. Constantin Gherghinoiu a fost adus de la București și depus, joi seară, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă, în jurul orei 12.00, la Cimitirul „Sf. Constantin”. Zeci de mesaje de condoleanțe fuseseră postate, ieri, pe pagina de Facebook a celui trecut în eternitate.

Redăm mai jos câteva astfel de mesaje:

Prof. dr. Valentin Popa:

„N-am vânat împreună lei, dar mi-a fost un foarte bun prieten. L-am reîntâlnit în 1979 când am devenit colegi la Școala Ajutătoare de Băieți din Brăila. Mi-ar fi fost mult mai grea perioada aceea dacă Constantin (Titi) Gherghinoiu nu mi-ar fi fost coleg. Am descoperit în el un bun camarad și prieten și un mare poet. Poate la fel de mare ca N. Grigore Marasanu. Acum a plecat dintre noi. Dumnezeu să-i călăuzească pașii spre mântuire”.

Constanța Abălașei:

„Cu ochii în pământ și lacrimi triste în ei, aduc un ultim și pios omagiu, fostului profesor și director al Liceului Pedagogic Dumitru Panaitescu Perpessicius, Brăila, om de aleasă noblețe și de mare cuvânt pentru folos, de o simplitate și o modestie cum rar am întâlnit. Prezent la majoritatea vernisajelor expozițiilor de artă, ori la lansarea cărților mele, despre care frumos a scris, de multe ori mă invita la multele activități pe care le organiza în acest liceu”.

Nicolae Crețu:

„Încă de când ajungem pe lume, venim cu un anumit scop. Unii dintre noi ajungem să fim bucătari, alții medici, unii polițiști, iar alții pompieri și tot așa. Anumiți oameni ajung să fie modele și să formeze adevărați oameni pentru învățământ. Oameni care să se dedice în totalitate acestei meserii și să formeze din această meserie scopul lor în viață! Asta m-a învățat domnul Constantin Gherghinoiu, profesorul meu de pedagogie și de practică pedagogică”.

Năcut la 14 martie 1951, în județul Prahova, Constantin Gherghinoiu s-a stabilit la Brăila, devenind unul dintre cei mai respectați dascăli, deopotrivă pedagog, poet și membru în Consiliul Director al Uniunii Scriitorilor din România. Multă vreme a fost directorul Liceului (Colegiului) Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius” Brăila. Amintim doar câteva dintre volumele scoase de sub tipar sub semnătura regretatului prof. Constantin Gherghinoiu: „Toamna patimilor după Matei” (poezie, Galați, 1991); „Șantaj”, roman (Galați, 1995); „Pușcărie pentru prorumbei” (teatru, Galați, 1998); „Mitologii negre” (poezie, Brăila, 2001); „Sinele și deșertul” (poezie, Brăila, 2004); „Poezia pierdută și poeme în proză” (Brăila, 2008); „Fănuș și eroii lumii lui” (eseu, Brăila, 2009); „Heraldika” (traducere în limba macedoneană de Dina Cuvata, Skopje, 2009); „EuGenia cosmosului meu” (poezie, Brăila, 2009); „Vina” (poeme, Fundația Culturală Antares, 2011); „Nova Eretica Magna” (antologie apărută la Editura Tipo Moldova a lui Aurel Ștefanachi, 2011) etc.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro