• grefierii au protestat la nivel național, iar zeci de grefieri ai Tribunalului și Judecătoriei Brăila au organizat un protest spontan, pentru jumătate de oră, în fața Palatului de Justiție • Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial susține ferm protestul spontan declanșat, pe 1 iulie, în instanțe, în semn de revoltă față de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, care limitează nejustificat sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase
Astăzi, 1 iulie, zeci de grefieri au protestat în fața Palatului de Justiție Brăila, nemulțumiți de modificările legislative. Aceștia acuză Guvernul că ”limitează în mod nejustificat sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase la suma de 300 de lei”. Totuși, la Brăila protestul a durat jumătate de oră, însă acțiunea nu a afectat în vreun fel activitatea Judecătoriei și Tribunalului Brăila, asta pentru că astăzi este prima zi de vacanță judecătorească și nu au fost programate ședințe de judecată, după cum ne-a transmis Georgiana Streche, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila. Grefierii de la Tribunalul și Judecătoria Brăila s-au adunat cu pancarte cu mesaje importante prin care vor să tragă un semnal de alarmă.
Mesajele și imaginile cu protestul grefierilor au fost postate pe rețele de socializare.
Membri ai Sindicatului Grefei Judiciare (SNGJ) DICASTERIAL, grefierii au protestat în mai multe județe din țară, iar la București o delegație a SNGJ Dicasterial așteaptă să aibă o întrevedere cu Ministrul Justiției, în speranța că OUG-ul contestat va fi retras, chiar dacă a fost deja publicat în Monitorul Oficial.
Un punct de vedere a oferit și Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial: ”Salariații din justiție refuză umilința legalizată prin OUG! Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial susține ferm protestul spontan declanșat astăzi în instanțe, în semn de revoltă față de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, care limitează nejustificat sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase la suma de 300 lei brut/lună, în pofida buletinelor de expertiză emise de DSP și a reglementărilor speciale din sistemul judiciar, precum și a condițiilor efective în care își desfășoară activitatea personalul din sistemul judiciar. Această măsură afectează direct demnitatea, sănătatea, securitatea în muncă și siguranța celor care asigură funcționarea zilnică a instanțelor și parchetelor și desfășurarea efectivă a actului de justiție”, arată sindicaliștii.
În data de 30 iunie, SNGJ Dicasterial a transmis un comunicat de presă oficial, solicitând retragerea de urgență a proiectului de OUG și inițierea unui dialog real cu organizațiile sindicale din sistemul judiciar. Comunicatul atrage atenția asupra ilegalităților procedurale, lipsei consultării și riscului major de blocaj instituțional.