Filiala Brăila a BNS (Blocul Naţional Sindical) neagă orice implicare a PSD în organizarea plecării membrilor de sindicat la mitingul de miercuri din Bucureşti. Mai mult, sursa citată susţine că s-au folosit în mod abuziv însemnele şi numele confederaţiei. Astfel, se adânceşte misterul din jurul scandalului legat de apariţia siglei BNS pe maşinile care au plecat la mitingul din Bucureşti pline cu membri PSD şi dirijate chiar de preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, social-democratul Gheorghe Bunea Stancu. Liderul filialei locale a BNS, Alexandru Gurgu, a afirmat că nu a avut nicio înţelegere cu PSD-ul local privind deplasarea la miting şi susţine că este un abuz ceea ce s-a întâmplat miercuri dimineaţă, prin folosirea însemnelor confederaţei BNS pe maşinile care au plecat din Parcul Monument. Mai mult, Gurgu a spus că incidentul a dat o lovitură grea imaginii confederaţiei şi mişcării sindicale. De asemenea, a anunţat că va convoca sindicatele afiliate BNS local pentru a lua în discuţie situaţia creată, în speranţa că se va elucida misterul. În plus, Gurgu a punctat că într-una dintre pozele publicate de cotidianul nostru se vede foarte clar că, alături de BNS, s-au folosit şi însemnele Sindicatului "Lumina" al salariaţilor din "Electrica" Brăila, lucru explicabil spune liderul sindical, dat fiind faptul că liderul "Lumina", Nicolae Buzea, este consilier judeţean din partea PSD.
O lovitură dată imaginii confederaţiei şi mişcării sindicale brăilene
"Nu am avut nicio înţelegere cu organizaţia locală a PSD pentru a organiza plecarea la mitingul de la Bucureşti ori pentru a suplimenta numărul de participanţi cu membri de partid", ne-a declarat preşedintele filialei locale a BNS Brăila, Alexandru Gurgu. El a explicat că miercuri, 27 octombrie, nu a putut răspunde la telefon pentru a lămuri situaţia surprinsă în fotografii de reporterii noştri întrucât a participat la mitingul din Bucureşti şi şi-a lăsat mobilul în maşină: "Abia târziu, când m-am întors la maşină am văzut apelurile nepreluate, dar nu am mai încercat să iau legătura cu cei care m-au sunat". Întrebat cum îşi explică, totuşi, apariţia pe parbrizele maşinilor a însemnelor confederaţiei pe care o reprezintă, sursa citată a spus: "Nu pot să-mi dau seama, pentru că directiva către sindicatele afiliate BNS Brăila a fost ca fiecare în parte să-şi rezolve problema transportului la Bucureşti. De exemplu, la noi, la sindicatul salariaţilor din şantierul naval, plecarea a fost cu maşina sindicatului şi cu autoturismele proprietate personală ale membrilor din şantier. Plecarea în cazul şantierului naval s-a făcut chiar din poarta unităţii, în niciun caz din faţa Stadionului Municipal". În plus, Gurgu s-a arătat profund nemulţumit de utilizarea însemnelor confederaţiei, catalogând drept un abuz acest gest. "Voi convoca în cel mai scurt timp comitetul de coordonare al structurii locale a BNS, pentru a discuta şi cu sindicatele brăilene afiliate confederaţiei, să lămurim dacă a existat, totuşi, o înţelegere a PSD cu vreunul dintre sindicatele de la BNS, iar dacă a existat, care este organizaţia care a bătut palma cu social-democraţii. Vă repet, conducerea BNS nu a avut o astfel de înţelegere cu PSD! Dar în pozele publicate în cotidianul «Obiectiv» se observă clar că apare şi Sindicatul «Lumina» al colegilor de la «Electrica», iar coroborat cu faptul că liderul acestei organizaţii, Nicolae Buzea, este consilier judeţean din partea PSD, mă duce cu gândul la o concluzie, dar nu vreau să mă antepronunţ. În mod sigur pot să afirm că folosirea însemnelor BNS pe acele maşini este un abuz!", a încheiat Alexandru Gurgu.

Într-adevăr, într-una dintre pozele publicate în ediţia de ieri a "Obiectiv" se observă că în parbrizul unuia dintre autobuzele parcate miercuri dimineaţa pe aleea spre Stadionul Municipal este prinsă o foaie de hârtie cu următorul text (vezi foto): "Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate «Univers», Sindicatul «Lumina» Brăila, BNS - Marş de Protest 20.10.2010 Bucureşti".
Contactat de reporterii "Obiectiv", Nicolae Buzea a evitat să comenteze acuzaţia indirectă a liderului BNS Brăila, dar a lansat o invitaţie reporterilor noştri pentru o discuţie faţă în faţă, în cursul acestei zile, motivând că nu este în Brăila. Nici pe viceliderul Sindicatului "Lumina", Vasile Seciu, nu l-au găsit reporterii noştri în localitate, dar după ce a aflat întreaga poveste sursa citată a acceptat să facă un comentariu, subliniind ferm că nu există nicio legătură cu PSD. "Sindicatul nostru a avut un grup de 60 de persoane, iar punctul de plecare a fost sediul Electrica, în niciun caz poarta principală a Stadionului Municipal. Dacă au fost folosite însemnele şi numele organizaţiei noastre s-a făcut fără ştirea şi acordul meu", a punctat sursa citată.
Reporterii "Obiectiv" au încercat să ia legătura cu liderii PSD care erau prezenţi miercuri dimineaţă la îmbarcarea în maşinile cu însemnele BNS, însă aceştia nu au putut fi contactaţi telefonic.
Reamintim că miercuri dimineaţă, la ora 5.00, reporterii "Obiectiv" au descoperit că pe aleea spre intrarea în Stadionul Municipal erau parcate mai multe autobuze, autocare şi microbuze purtând însemnele BNS, în care, la indicaţiile preşedintelui CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu, prezent la faţa locului, erau îmbarcate sute de persoane, "însoţite" de cutii de pizza şi baxuri de apă minerală. Scopul evident era acela de a le trimite la Bucureşti, să îngroaşe rândurile protestatarilor la marele miting organizat de cele 4 confederaţii sindicale (BNS, CSDR, CNSLR Frăţia şi Cartel Alfa). Alături de Bunea Stancu, dădeau o mână de ajutor şi alte VIP-uri din PSD local, printre care Doru Damian şi Marian Dragomir. Cel puţin ciudat, în zonă nu se afla niciun echipaj de poliţie sau jandarmerie aşa cum în locurile de îmbarcare, anunţate de celelalte confederaţii sindicale, am găsit echipaje ale forţelor de ordine.
Manevrele PSD, taxate de adversarii politici
În vreme ce politicienii brăileni democrat - liberali condamnă modul în care colegii lor PSD-işti au găsit de cuviinţă să "mâne în luptă" oamenii la mitingul de miercuri, deputata PNL Diana Tuşa nu se arată deloc uimită de gestul liderului PSD Brăila, iar colegul său de partid, liderul PNL Brăila, Cătălin Boboc, spune că, poate, ar fi fost mai bine dacă PSD-ştii făceau totul "pe faţă".
"PSD a demonstrat miercuri, încă o dată, că face numai ce ştie mai bine, adică să fure şi să păcălească. Când zic să fure mă refer la lista de semnături pentru moţiune, unde unii parlamentari PSD semnaseră de mai multe ori, şi când vorbesc de păcălit mă refer la modul în care au convins oamenii să vină la Bucureşti. Aşa că doar o întrebare am: de unde a avut PSD Brăila bani de autocare şi în ce calitate a făcut Stancu presiuni pentru a trimite oamenii la Bucureşti?", a comentat liderul interimar al PDL Brăila, Constantin Dumitriu.
Aceleaşi nelămurii le are, în mare măsură, şi colegul acestuia de partid, deputatul Viorel Balcan: "Aş vrea să-l întreb pe domnul Stancu câte autocare a dus la Bucureşti, câţi oameni a plătit şi a învoit de la serviciu, pentru a aduna un asemenea număr la Bucureşti, la acest «miting sindical». De asemenea, aş vrea să-l mai întreb pe domnul Stancu dacă autocarele au fost facturate la preţul de piaţă şi dacă societatea «Braicar», al cărei buget este conectat la conducta de fonduri a Primăriei, a primit bani din tot acest demers?".
La rândul său, deputata PNL Diana Tuşa spune că, deşi a fost bine că au plecat protestari şi de la Brăila la Bucureşti, nu e uimită de "organizarea" lui Stancu, în contextul în care şeful acestuia de partid "dirija ostilităţile" la Bucureşti: "E bine că lumea s-a dus să protesteze şi să îşi strige disperarea. Guvernul Boc trebuie dat jos, noi am încercat cu moţiunea, nu a mers, mai încercăm o dată. Facem tot ce putem! Însă, legat de ce s-a întâmplat la Brăila, de ce ne-ar mira ce a făcut Gheorghe Bunea Stancu, în contextul în care Victor Ponta s-a pus în faţa mulţimii care protesta la Bucureşti?".
În ceea ce îl priveşte, preşedintele PNL Brăila Cătălin Boboc, acesta consideră că acţiunea PSD-iştilor nu i se pare deplasată, în contextul în care aceştia reprezintă un partid de stânga, singurul lucru de condamnat fiind faptul că au făcut totul pe ascuns: "Ca principiu, ce a făcut PSD-ul nu mi s-a părut deplasat, e vorba de un partid de stânga, care a avut mereu o anumită legătură cu sindicatele. Nu înţeleg însă de ce nu şi-au asumat public acest lucru. Nu văd problema. Puteau să spună că trebuie folosite toate mijloacele pentru a da jos acest guvern, inclusiv să ne implicăm şi noi în treaba asta... Era şi ăsta un tip de discurs. Nu ar fi fost nicio problemă dacă anunţau public. Până una alta şi membrii mei de partid sunt salariaţi şi au de suferit, deci şi ei puteau participa la miting. Aşadar, implicarea lor nu o văd ca pe ceva în neregulă, doar că ar fi fost mai bine să şi-o asume public", a mai adăugat Boboc.