• timp de trei zile, sute de instrumentiști din România și din alte cinci țări ale Europei au făcut spectacol pe scena de la Esplanadă și în locurile de promenadă ale Brăilei • totul a culminat cu Parada Muzicilor Militare, desfășurată sâmbătă seară, pe Calea Călărașilor • în aceeași seară, brăileanul Cristian Ciaușu, câștigătorul show-ului „Românii au talent”, a interpretat „The lonely shepherd” („Păstorul singuratic”) a maestrului Gheorghe Zamfir, acompaniat de cei 400 de instrumentiști prezenți la festival
Weekend de poveste, cu muzică de promenadă, acorduri ample, salut milităresc și pas cadențat pe Calea Călărașilor și pe Faleza Dunării. Cam așa s-ar rezuma, în câteva cuvinte, evenimentul care a transformat Brăila în capitală europeană a culturii și muzicii militare.
Organizat ca la carte, pe o vreme excelentă, Festivalul Internațional al Muzicilor Militare de la Brăila a coincis în chip minunat cu Târgul Meșterilor Populari de pe Faleză și Târgul Anticarilor de pe vechea Cale Regală, transformând orașul într-o adevărată feerie de muzică și culori. Așa se face că, timp de trei zile, în parcurile orașului, pe Faleza Dunării și pe Calea Călărașilor au mărșăluit fanfarele militare și ne-au încântat privirile instrumentiști sosiți din toată România și din alte cinci țări ale Europei, majorele Cercului Militar Brăila și dansatorii Ansamblului „Românașul”, din Cluj-Napoca. De vineri, 9 august, și până duminică, 11 august, mii de brăileni au avut privilegiul și bucuria de a-i urmări pe cei mai buni instrumentiști ai fanfarelor militare din România, Austria, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Turcia, care au evoluat neobosiți, seară de seară, pe scena de la Esplanada Dunării.
Totul a culminat cu Parada Muzicilor Militare, desfășurată sâmbătă seară, de la ora 18.15, pe Calea Călărașilor. Începând cu Drill Team-ul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, comandat de plt. maj. Bogdan Dobre, continuând cu Muzica Militară a Garnizoanei Bytom - Polonia (dirijor cpt. Krystian Siwek) din cadrul Forțelor Aeriene Poloneze (cunoscută sub pseudonimul „uniformele de oțel”), Muzica Militară a Garnizoanei Brăila (dirijor cpt. Raul-Ionuț Badale, manager artistic al Ediției XVI a Festivalului Internațional al Muzicilor Militare) și majoretele Cercului Militar, Muzica Militară a Garnizoanei Täta - Ungaria (dirijor maior Balasz Attila), Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca (dirijor cpt. Daniel Florinel Munteanu) și Ansamblul „Românașul” din același oraș ardelean, Muzica Reprezentativă a Gărzii Naționale a Bulgariei (dirijor lt. col. Radi Radev), Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale (dirijor col. Marius Șerbănescu), Muzica Militară Reprezentativă a Landului Tyrol - Austria (dirijor col. prof. Hannes Apfolterer), Muzica Militară a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov (dirijor cpt. Ionuț Valentin Vizireanu) și terminând cu Muzica Militară a Forțelor Navale ale Turciei (dirijor cpt. Bulent Yuksel), cei 400 de participanți la paradă au mărșăluit pe Calea Călărașilor, pe traseul Barieră - Piața Independenței, încadrați de jandarmi și polițiști locali.
În tot acest timp, circulația pe cea mai mare arteră rutieră a Brăilei a fost oprită pe banda dreaptă de mers, iar oficialitățile civile și militare, în frunte cu primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, și comandantul Garnizoanei Brăila, contraamiral de flotilă Nicu Chirea, i-au întâmpinat pe instrumentiștii militari cu vii aplauze. În aceeași seară, spre încântarea publicului, pe scena de pe Esplanada Dunării, naistul brăilean Cristian Ciaușu, câștigătorul show-ului „Românii au talent”, a interpretat „The lonely shepherd” („Păstorul singuratic”) a maestrului Gheorghe Zamfir, acompaniat de cei 400 de instrumentiști prezenți la festival.
Duminică, 11 august, oaspeții au susținut concerte de promenadă la Braila City Mall, Grădina Publică, Parcul Monument, Caporalul Mușat și pe Strada Mihai Eminescu, iar de la ora 16.00 au participat la festivitatea de decernare a Plachetei Festivalului. În aceeași zi, de la ora 19.00, pe Esplanadă, s-a dat startul show-urilor muzicale ale formațiilor participante la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicilor Militare, urmate de festivitatea de închidere. Iar de la ora 22.00, toți cei prezenți pe Faleza Dunării au putut urmări focurile de artificii care au marcat finalul evenimentului cu adevărat magnific, de neuitat, organizat de cpt. Raul - Ionuț Badale, șeful Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila, în colaborare cu Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” și Primăria Municipiului Brăila.