• consilierii municipali au aprobat, ieri, în cadrul unei şedinţe de îndată, un proiect privind mandatarea PSD-istului Sorin Boşneag de a declanşa procedurile în AGA la CUP Dunărea, privind selectarea unui nou membru titular pe postul devenit vacant în CA, ca urmare a decesului lui Mihail Chiriţă de la finele anului trecut • procedura implică organizarea unui concurs, astfel că membrii CLM au fost de acord şi cu contractarea unui expert independent • liberalii s-au arătat sceptici în privinţa corectitudinii rezultatului final
Membrii CLM Brăila au declanşat, ieri, primii paşi privind ocuparea postului rămas vacant în Consiliul de Administraţie al Companiei de Utilităţi Publice “Dunărea” după decesul lui Mihail Chiriţă din 27 septembrie 2017. Mai exact, ieri, în cadrul unei şedinţe de îndată ce a avut loc în sala 404 a Palatului Administrativ, consilierii au aprobat acordarea unui mandat special PSD-istului Sorin Boşneag pentru a iniţia o hotărâre în Adunarea Generală a Acţionarilor la Companie, astfel încât să fie declanşate procedurile pentru postul devenit vacant din cadrul Consiliului de Administraţie. Totodată, pentru că procesul implică organizarea unui concurs, consilierii au fost de acord şi cu contractarea de către CUP “Dunărea” a unui expert independent, specializat în recrutarea resurselor umane, care va efectua selecţia, conform prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Din raportul proiectului de hotărâre aflăm că iniţiativa a pornit de la nivelul CUP “Dunărea”, a cărei conducere a trimis o adresă pe 19 iulie către Primărie, aducând la cunoştinţa autorităţii tutelare că există acest post vacant în cadrul CA, nevoia de ocupare a acestuia, precum şi faptul că procedurile legale impun ca la nivelul procesului de selecţie, comisia să fie asistată sau efectuată de un expert independent.
“Potrivit Actului Constitutiv administrarea companiei revine unui Consiliu de Administraţie format din 5 membri, din care 2 administratori executivi. Acutalul CA, constituit în baza OUG nr. 109/2011 are un mandat de 4 ani, începând cu 01.07.2016. Pe parcursul executării mandatului un post de administrator neexecutiv s-a vacantat prin decesul domnului Chiriţă Mihail Stelian”, se arată în documentul înaintat de CUP “Dunărea” către Primărie.
Liberalii, sceptici privind corectitudinea rezultatului concursului
Singurii care au obiectat în legătură cu acest proiect, mai mult procedural, au fost consilierii municipali ai PNL. Petrică Popa a făcut un comentariu ironic, indicând că liberalii nu au încredere în corectitudinea rezultatului final al procesului de selecţie.
“Chiar dacă de formă, acest proiect trebuie aprobat. Eu consider că nu mai e necesar pentru că, în fond, rezultatul va fi previzibil”, a afirmat Popa.
“Care rezultat?”, a replicat PSD-ista Cristiana Voineag, preşedintele şedinţei.
“Rezultatul unic, doamnă. Nu îl ştiţi? O să îl aflăm. În orice caz, eu voiam să spun că noi, consilierii PNL, nu suntem de acord cu această perpetuare la CUP «Dunărea» a unei forme de organizare - chiar dacă e pe lege -, astfel încât, chiar dacă vorbim de o societate pe acţiuni, să fie de fapt SRL PSD”, a conchis Popa.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 19 voturi “pentru” şi 4 voturi “împotrivă” din partea consilierilor liberali prezenţi la şedinţă.
Reamintim că, fostul director general, timp de mai mulţi ani, al Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila şi membru în consiliul de administraţie al acestei societăţi, Mihail Chiriţă a încetat din viaţă pe 27 septembrie 2017 din cauza unor probleme cardiace.