Reabilitare respiratorie pentru brăileni! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Haloterapie, kinetoterapie respiratorie, echipă multidisciplinară la Spitalul TBC

Reabilitare respiratorie pentru brăileni!

• pacienții cu patologii pulmonare cronice vor putea respira mai bine după ce în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila a fost înființat un Compartiment de Recuperare Medicală Respiratorie • pe baza biletului de trimitere, pacienții asigurați pot beneficia de servicii integrate și tratament individualizat, având acces la o echipă medicală multidisciplinară • un program  de reabilitare  respiratorie include ședințe de haloterapie, realizate într-o salină artificială de suprafaţă

 

Viața pacienților cu boli pulmonare cronice se poate îmbunătăți semnificativ grație noilor servicii introduse de Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila! Vorbim despre programe de reabilitare respiratorie pe care bolnavii le vor putea accesa gratuit în cadrul Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie! Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/medicul specialist, pacienții beneficiază de evaluări complete și complexe, realizate de către o echipă multidisciplinară formată din medic pneumolog, medic de recuperare medicală și medic cardiolog. Echipa medicală va stabili apoi un plan de tratament individualizat și va urmări îndeaproape pacientul, astfel încât acesta să obțină cele mai bune rezultate. Tratamentul va include kinetoterapia respiratorie și antrenamentul progresiv la efort, în combinație cu ședințe de haloterapie. Acestea din urmă, haloterapia, se realizează într-o salină artificială de suprafață dotată cu generator de aerosoli salini (halogenerator) și în care pereții și podeaua sunt realizate din sare de Himalaya. Un program de recuperare medicală respiratorie prezintă numeroase avantaje, cum ar fi faptul că ajută la ameliorarea simptomelor, crește capacitatea de efort, îmbunătățește calitatea vieții pacienților și, foarte important, crește gradul de independență.

 

Recuperare medicală respiratorie – ce este mai exact, cine poate beneficia și ce servicii pot accesa pacienții?

Recuperarea respiratorie reprezintă o intervenție comprehensivă, multidisciplinară și bazată pe dovezi la pacienții cu boli respiratorii cronice care sunt simptomatici și prezintă frecvente limitări ale activității zilnice. Integrată în tratamentul individualizat al pacientului, reabilitarea pulmonară are rolul de a reduce simptomele, de a ameliora statusul funcțional, de a crește participarea și de a scădea costurile legate de asistența medicală prin stabilizarea sau inversarea simptomelor manifestărilor sistemice ale bolilor.

Potrivit ghidurilor internaționale, orice pacient simptomatic cu boală respiratorie cronică ar trebui să urmeze un program de reabilitare pulmonară, dar vorbim în special de următoarele afecțiuni: boală pulmonară obstructivă cronică (BOPC), fibroză chistică, bronșită cronică, astm bronșic, bronșiectazii (fără sângerare), emfizem pulmonar, boli pulmonare profesionale, insuficienţă respiratorie cronică, malformaţii ale cutiei toracice, stări pulmonare postoperatorii sau post Covid-19.

Așa cum ne-a declarat Ștefan Sînpetru, managerul Spitalul de Pneumoftiziologie, în cadrul nou-înființatului Compartiment de Recuperare Medicală Respiratorie pacienții beneficiază de servicii medicale integrate, care includ:

- Consultaţie medicală şi examen  clinic-paraclinic complex: evaluarea simptomatologiei, pulsoximetrie, spirometrie, pletismografie, radiografie pulmonară, EKG, tensiune arterială, test de mers 6 minute, indice de masă corporală, scala de dispnee mMRC, BORG, consiliere şi educaţie medicală, realizarea unui plan de recuperare şi reevaluarea acestuia.

- Tratament şi terapii prin kinetoterapie şi antrenament progresiv la efort cu ajutorul echipamentului din dotare: biciclete medicinale, covor rulant (bandă de alergare), stepper, gantere, vastoane, săculeţi cu nisip, benzi elastice, mingi medicinale, spaliere, masă de drenaj etc.

- Haloterapie: halocamera este o încăpere în care pereţii sunt placaţi cu cărămizi din sare de Himalaya cu grosimea de 5 cm iluminate iar pardoseala este acoperită cu 1.500 kg de sare de Himalaya cu granulaţie de 2-5 mm. Pentru halogenerator este folosită sare farmaceutică purificată.

”Compartimentul de Recuperare Medicală Respiratorie e un proiect pe care ni-l doream de ceva timp și care răspunde nevoilor pacienților. Toate serviciile furnizate în spitalul nostru sunt gratuite pentru pacienții asigurați, în baza biletului de trimitere. Tratarea pacienţilor în cadrul compartimentului se face atât prin internare continuă, fiind 10 paturi în structurile secţiilor de pneumologie, cât şi prin internare de zi”, ne-a spus Ștefan Sînpetru, managerul Spitalul de Pneumoftiziologie.

Acesta ne-a mai spus că investiția pentru realizarea Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie se ridică la 900.000 lei, banii fiind asigurați de la Consiliul Județean Brăila.

 

Echipa multidisciplinară

Un mare avantaj pentru pacienții din Brăila care vor să urmeze un program de reabilitare respiratorie este acela că au acces la o echipă medicală multidisciplinară compusă din medici pneumologi din secţii, medic de recuperare medicală, medic cardiolog, kinetoterapeut (Ionel Dragomir) și asistenți medicali.

Aceștia urmăresc pacientul de la începutul tratamentului și până la sfârșit și evaluează eficiența programului comparând rezultatele evaluărilor și terapiilor.

 

Care sunt beneficiile unui program de recuperare respiratorie?

Așa cum s-a demonstrat prin numeroase studii, printre beneficiile unui program de recuperare respiratorie se numără: ameliorarea simptomelor (în special dispnee, tuse și oboseală); creșterea capacității de efort și, implicit, a abilității de a realiza activitățile cotidiene; controlul și coordonarea respirației la efort, în repaus și condiții de stres; prevenirea deteriorării progresive a funcției pulmonare, a exacerbărilor, precum și a complicațiilor asociate bolilor pulmonare cronice; reduce nevoia de spitalizare. Toate acestea duc în final la îmbunătățirea calității vieții pacientului și creșterea gradului de independență.

Un alt aspect important este cel psihologic, recuperarea respiratorie îmbunătățind statusul mental.

”Reabilitarea respiratorie ajută pacientul să recupereze din statusul funcţional, dar și din punct de vedere psihologic, care este un element foarte important. Să luăm exemplul unor pacienți cu un BPOC sever, fribroză pulmonară sau cu o formă severă de astm bronşic. Toți au probleme respiratorii mari, însă în clipa în care vin aici şi fac exerciţii și diverse proceduri medicale, pe lângă faptul că acest lucru îi ajută să aibă o capacitate de efort mai mare, prind şi puţin curaj în forţele proprii. Reușind să facă o cantitate de efort mult mai mare, pacientul poate să meargă mai mult și se simte mult mai bine. Sau sunt pacienți cu BPOC sau fibroză pulmonară, care sunt dependenţi constant de oxigen. Prin exerciţiile pe care le facem, prin procedurile pe care le facem, chiar și aceștia reuşesc să îşi ducă la bun sfârșit activitățile de zi cu zi”, ne-a declarat dr. Mihai Alexandru Panait, medic specialist pneumologie.

 

Cum ajută kinetoterapia respiratorie?

Antrenamentul fizic este o componentă centrală într-un program de recuperare respiratorie. Iată de ce.

”Kinetoterapia respiratorie constă practic într-un program de exerciţii speciale pentru drenajul bronşic și exerciții ce ajută la tonifierea musculaturii respiratorii. Cu ajutorul anumitor grupe de mușchi inhalăm aerul și avem alte grupe prin care dăm aerul afară. Trebuie tonifiată şi musculatura abdominală pentru că la un moment dat pacienţii vor respira abdominal din cauza unei crize de astm, de pildă”, ne-a spus dr. Alexandru Stavrică, medic specialist medicină fizică şi recuperare. 

 

Cum ajută haloterapia?

”Partea de haloterapie ne ajută odată prin fluidificarea secreţiilor și automat ajută pacientul să respire mai bine. Apoi, haloterapia are un efect antiinflamator și antialergic, de aceea se recomandă pacienţilor cu multiple alergii respiratorii. Are și un efect antipsihotic, ceea ce ajută la relaxarea pacientului  şi îmbunătățește somnul. Nu în ultimul rând, haloterapia întărește sistemul imunitar. Mai trebuie menționat că haloterapia este indicată atât pentru bolile căilor respiratorii inferioare, cât pentru cele ale căilor respiratorii superioare”, afirmă dr. Mihai Alexandru Panait, medic specialist pneumologie.

 

De ce e nevoie de un medic cardiolog în programul de reabilitare respiratorie?

”Medicul cardiolog este o verigă importantă pentru că alături de medicul pneumolog şi medicul de recuperare medicală putem duce la bun sfârşit un plan terapeutic pentru ameliorare funcţională cardiorespiratorie. Pacientul pulmonar este un pacient pluripatologic. Pacienţii noștri sunt în majoritate vârstnici şi au probleme cardiace. Iar condiţia necesară pentru a putea duce la bun sfârşit un program terapeutic este echilibrul pacientului. Echilibrarea hemodinamică, deci pacientul să se afle într-un stadiu compensat al afecţiunilor cardiovasculare, să fie compliant şi la tratament, atât medicamentos, cât şi la planul de recuperare. Nimeni nu intră în camera de haloterapie şi nici în sala de recuperare fără constante hemodinamice echilibrate: respiraţie, tensiune, frecvenţă cardiacă, saturaţie. Noi, echipa medicală, ţinem strâns legătura şi evaluăm eficienţa tratamentului. Vedem saturaţii îmbunătăţite, frecvenţă cardiacă normalizată, tensiuni bune. Factorul psihologic este iarăși foarte important. Pacientului trebuie să îi dai confortul și în ceea ce privește regimul spitalicesc. O curăţenie desăvârşită care există, o alimentaţie corespunzătoare, un comportament adecvat atât din partea noastră, a medicilor, cât şi a cadrelor medicale medii şi auxiliare. Și empatie”, susține dr. Alexandru Nenciu, medic specialist cardiologie.

 

Succesul tratamentului: 10% medicație, 90% educație

În general, când vorbim de managementul bolilor, specialiștii susțin că e nevoie de 10% medicație și 90% educație. Acest lucru este valabil mai ales în cazul bolilor respiratorii cronice, unde pacienții trebuie să învețe să recunoască simptomele, să gestioneze exacerbările și să sesizeze momentul când devine din nou necesară apelarea la medicul specialist. Doar făcând aceste lucruri pot spera la o viață normală.

”Orice patologie implică educaţia de prevenţie. De aceea, rolul nostru, al medicilor, este de a educa pacienții să vină cât mai precoce. Orice distanţare de momentul amplificării simptomelor diminuează rezultatele tratamentului. Așadar, cu cât se adresează mai repede medicului, cu atât și eficiența tratamentului va crește”, susțin specialiștii din cadrul Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie.

Pacienții cu boli respiratorii cronice, asigurați, pot afla mai multe detalii despre cum pot urma un program de reabilitare pulmonară în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie apelând numărul de telefon 0749.764.054.

 

Haloterapia, indicată inclusiv copiilor

Camera de haloterapie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila poate fi folosită și pentru tratarea altor boli, pacienți putând fi inclusiv copiii.

- Afecțiuni ORL – amigdalite, otite, adenoidite, sinuzite;

- Afecțiuni dermatologie – psoriazis, dermatită atopică, alergii, acnee, eczeme;

- Cure de mineralizare a organismului;

- Oboseală cronică, stres, insomnie, depresie;

- Meteosensibilitate;

- Sforăit.

 

Administrația Chiriac. Sume uriașe investite în Spitalul TBC

Demn de menționat este faptul că din 2016 până la 30 iunie 2024, administrația Chiriac a investit aproape 12 milioane lei, mai exact 11.931.467,99 lei, ceea ce înseamnă circa 2,4 milioane euro investiți în Spitalul de pneumoftiziologie (TBC) din Brăila. Defalcat pe ani, situația arată astfel:

2016 – 732.613,75 lei;

2017 – 574.994,35 lei;

2018 – 690.887,82 lei;

2019 – 3.913.255,47 lei;

2020 – 2.312.409,19 lei;

2021 – 2.087.769,23 lei;

2022 – 998.068,48 lei;

2023 – 16.400 lei;

2024 (până la 30 iunie inclusiv) – 605.069.70 lei.

În ceea ce privește fondurile europene, unitatea spitalicească aflată sub administrarea CJ a beneficiat de 1.773.984,67 lei pentru Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Vrancea, Buzău, Brăila și Galați” - obiectiv finalizat.

”După cum știți, când am preluat mandatul de președinte al CJ, clădirea spitalului TBC era revendicată, iar suma cerută era una uriașă. Am dus-o la o treime din cât cereau revendicatorii și până în prezent jumătate din sumă este deja amortizată, având în vedere că nu mai plătim chirie”, a punctat Francisk Chiriac, președintele CJ. Sursa citată a adăugat că spitalul TBC va beneficia în continuare de sprijinul financiar al CJ, sistemul sanitar fiind o prioritate pentru actuala administrație.

Foarte important: sumele despre care am amintit mai sus se referă strict la investiții. În ceea ce privește cheltuielile de funcționare a Spitalului de pneumoftiziologie, sumele asigurate de CJ sunt uriașe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro