Recent, Executivul a adoptat Legea privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, noul act normativ oferind posibilitatea primarilor să reabiliteze faţadele fără acceptul proprietarilor. Concret, administraţiile locale vor putea decide reabilitarea faţadelor fără a avea nevoie de acceptul proprietarilor, iar cheltuielile vor fi suportate de către autoritatea locală. Totuşi, administraţiile locale vor putea recupera după finalizarea lucrărilor banii investiţi de la proprietar. Important de subliniat este că legea adoptată de Guvern nu are ca obiectiv blocurile de locuinţe, acestea fiind ţinta unui alt program guvernamental, acela privind reabilitarea termică. Aşadar, noua lege face referire exclusiv la reabilitarea clădirilor vechi şi a celor istorice.
O altă noutate este aceea că proprietarii care îşi dau acordul pentru reabilitarea clădirilor lor vor beneficia de subvenţii şi de reduceri ale impozitului pe clădiri. De exemplu, persoanele care au un venit net lunar pe membru de familie mai mic decât câştigul lunar pe economie nu vor fi obligaţi de noul act normativ să returneze banii cheltuiţi de primărie pentru reabilitarea faţadei.
Chestionat în această privinţă, primarul Aurel Simionescu a explicat că interesul municipalităţii este de a reabilita faţadele clădirilor aflate în proprietatea publică. "Ţinta este reabilitarea faţadelor clădirilor din domeniul public al municipiului, dar şi a celor unde există un mix de proprietate, în sensul că există proprietar particular alături de DSP (Direcţia Serviciilor Publice - n.r.). Vom iniţia discuţii cu aceşti proprietari particulari pentru reabilitarea faţadelor", a spus edilul-şef, punctând că este greu de crezut că se va ajunge în situaţia în care să refacă faţadele unor clădiri private cu speranţa recuperării investiţiei de la proprietari, întrucât "este o procedură care implică un risc real de a primi înapoi banii după un timp foarte mare, după ce eventual ne vom lupta în instanţă cu proprietarii şi vom câştiga".
