Cancelarul german Angela Merkel a părut stânjenită în timpul unei dezbateri televizate, unde s-a văzut confruntată cu o fetiţă palestiniană în jur de 12 ani care a izbucnit în lacrimi pentru că i s-a respins cererea de azil şi trebuie să părăsească Germania, relatează Agerpres. Dezbaterea a fost organizată în oraşul Rostock de televiziunea publică regională în cadrul unei campanii guvernamentale de „dialog cu cetăţenii", iar scena a provocat numeroase reacţii pe reţelele de socializare.
Adresându-se cancelarului, adolescenta palestiniană, al cărei prenume este Reem, explică într-o germană fără accent că trece printr-un moment greu după ce familia ei se află acum în situaţia de a se întoarce în Liban, ţara pe care a părăsit-o cu patru ani în urmă. „Şi eu am proiecte, vreau să studiez, este cu adevărat o dorinţă, un obiectiv pe care vreau să-l ating. Şi chiar este neplăcut să văd cum alţii îşi pot savura existenţa, iar eu nu mă pot bucura de acest lucru alături de ei", spune tânara, cu o voce timidă.
„Înţeleg", i-a răspuns Angela Merkel. „Politica este uneori dură (...) Tu te afli acum în faţa mea şi eşti o persoană extrem de simpatică, dar şi tu ştii că în taberele de refugiaţi din Liban sunt mii şi mii" de oameni, a adăugat şefa guvernului german. „Iar dacă noi spunem acum: puteţi să veniţi cu toţii (...), nu vom reuşi să facem faţă, suntem în faţa unei dileme", a argumentat mai departe cancelarul, care a continuat să vorbească timp de câteva secunde şi s-a oprit când a văzut că fata a început să plângă.
„Hai că te-ai descurcat bine", i-a spus atunci Angela Merkel, lăsând impresia că a crezut că tânăra fată timidă s-a emoţionat pentru că a intervenit în dezbatere. Atunci a reacţionat şi moderatorul, care i-a spus şefei executivului: „Cred mai degrabă că acest lucru se întâmplă din cauza situaţiei foarte grea". „Ştiu (...) şi de aceea voiam şi eu să o consolez", a replicat Angela Merkel în timp ce se apropia de tânăra fată pentru a o mângâia pe umăr, dar fără să lase microfonul din mână.
După această scenă, hashtag-ul #Merkelstreichelt („Mângâierea lui Merkel") a dominat postările în limba germană pe Twitter. O parte a mass-media şi unii internauţi consideră că respectiva secvenţă este o dovadă a insensibilităţii cancelarului german, în timp ce alţii cred că orice altă personalitate politică ar fi fost pusă în dificultate într-o situaţie similară şi că Angela Merkel a dat totuşi dovadă de umanitate, pentru că nu a minţit auditoriul.