Recolta de cereale a Romaniei se va redresa in acest an | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Recolta de cereale a Romaniei se va redresa in acest an

Recolta de cereale a Romaniei se va redresa in acest an agricol, dupa scaderea drastica din 2007, cind seceta a micsorat semnificativ productia, se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a ONU.
"Recoltele de cereale din Uniunea Europeana ar putea creste in acest an, existind potential pentru o recuperare dupa nivelul scazut de anul trecut, in mai multe state afectate de vremea nefavorabila. Acesta este cazul Frantei, Germaniei si Angliei, dintre statele vest-europene, in timp ce in statele estice redresarea fata de anul trecut ar putea fi chiar mai semnificativa in Ungaria, Romania si Bulgaria, dupa seceta de anul trecut", se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a ONU (Food and Agriculture Organisation - FAO).
Anul agricol 2007 a fost unul dintre cei mai slabi ai Romaniei de dupa 1990, din cauza secetei. Productia totala de cereale realizata in 2007 a fost de mai putin de 7,5 milioane de tone, reprezentind jumatate din cantitatea obtinuta in anul precedent (15,7 milioane de tone), dar si cea mai mica recolta de dupa 1990.
Productia de griu de anul trecut a totalizat circa trei milioane de tone, cu 44% mai putin decit in anul precedent, iar recolta de porumb, de 3,7 milioane de tone, a reprezentat mai putin de jumatate fata de nivelul din 2006, dar si cea mai redusa cantitate din ultimii 17 ani.
Redresarea recoltei agricole in 2008 este anticipata si de Ministerul Agriculturii. Potrivit estimarilor institutiei, productia de porumb ar putea totaliza in acest an 9,8 milioane de tone, ca urmare a conditiilor atmosferice favorabile. Randamentul la hectar va fi de circa 3,7 tone, fata de 1,7 tone in anul precedent.
Raportul FAO arata ca sezonul de plantare a fost unul favorabil in intreaga Uniune Europeana, unul dintre factorii care au stimulat cresterea suprafetelor cultivate fiind decizia autoritatilor de la Bruxelles de a renunta la impunerea unei suprafete minime care trebuie sa ramina nelucrata.
Analiza puncteaza ca exista posibilitatea unei cresteri semnificative a productiei mondiale de cereale, in principal ca urmare a extinderii suprafetelor cultivate in Uniunea Europeana si Statele Unite, dar si a conditiilor favorabile ale vremii. Cu toate acestea, preturile la cereale ramin ridicate.
Preturile internationale la majoritatea cerealelor ramin ridicate, iar unele sint inca in crestere. Majorarea continua a cererii si stocurile reduse continua sa exercite presiune asupra pietelor internationale, se mentioneaza in raport.
Seceta din 2007 a determinat in Romania nu numai reducerea productiei agricole, ci si cresterea preturilor la alimente de baza, precum piinea, laptele, uleiul si legumele si a facut probleme crescatorilor de animale prin scumpirea furajelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro