Regal de muzică populară pe Esplanada Dunării. Trei zile de festival la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Regal de muzică populară pe Esplanada Dunării. Trei zile de festival la Brăila

• din această seară, pe scena Esplanadei, 30 de interpreți din România, Moldova, Bulgaria, Ucraina și Serbia vor evolua la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” • vor susține recitaluri Ansamblul „Tihii Dunai” al Comunității Rușilor Lipoveni Brăila, Mioara Velicu, Olguța Berbec, Cristinne Nicole Dumitrașcu (câștigătoarea Trofeului 2022), Ilie Caraș, Gelu Voicu, Irina Loghin, Steliana Sima și Ion Paladi, acompaniați de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, condusă de Nicolae Botgros • vineri, brăilenii sunt invitați la o „Horă a satului”, iar cea mai frumoasă cămașă cu altiță, purtată de o brăileancă, va fi premiată

 

Trei zile de cântec, joc și voie bună la Brăila, cu muzică populară de calitate, interpreți din România și din alte patru țări riverane Dunării, târg de ceramică, textile și produse tradiționale românești.

„Atât portul tradițional cât și muzica populară fac parte din identitatea românilor, iar pentru a scoate mai mult în evidență importanța folclorului autentic, timp de trei zile, 26, 27 și 28 iulie 2023, la Brăila, va avea loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, organizat de Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Primăria Municipiului Brăila, pe scena de la Esplanada Dunării - o incursiune în folclorul autentic național și internațional, un regal folcloric cu ansambluri, concurenți și artiști de renume din țară și din străinătate”, precizează, într-un comunicat, organizatorii evenimentului.

Festivalul-concurs își propune redescoperirea, valorificarea și promovarea creațiilor folclorului muzical, afirmarea de noi interpreți ai genului vocal destinat, prin definiție, să sporească bogăția spirituală a tuturor locuitorilor de la Dunăre și nu numai, dar și promovarea tradiției autentice, prin muzică, dans și meșteșuguri populare, accentuând, astfel, frumusețea și unicitatea fiecărei zone etnografice în parte. Ieri, pregătirile pentru festival erau în toi, iar meșteșugarii își pregăteau de zor tarabele pentru oaspeții mult-așteptatului eveniment folcoric.

Festivalul se desfășoară pe două secțiuni: 1. concurs (30 de participanți din România, Moldova, Bulgaria, Ucraina și Serbia) și 2. recitaluri susținute de artiști prestigioși ai genului, după cum urmează: miercuri, 26 iulie - Ansamblul „Tihii Dunai” al Comunității Rușilor Lipoveni din Brăila, Mioara Velicu, Olguța Berbec; joi, 27 iulie - Dumitrașcu Cristinne Nicole - câștigătoarea Trofeului Ediției 2022, Ilie Caraș, Gelu Voicu și Irina Loghin; vineri, 28 iulie - Steliana Sima și Ion Paladi, acompaniați de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros.

Organizatorii festivalului îi invită pe brăileni, totodată, în perimetrul scenei de pe Esplanadă, pentru a lua parte la Târgul de ceramică, textile și produse tradiționale organizat de Centrul de Creație Brăila, cu sprijinul partenerilor, meșteri și artizani, dornici să se alăture acestui minunat eveniment internațional, cu ateliere de lucru și întâlniri cu participanții.

„Festivalul Internațional de folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” - Ediția 2023, va debuta în fiecare seară, de la ora 19.00 și va fi transmis live de Etno Tv . Vineri, 28 iulie, începând cu ora 18.00, vă invităm cu mic cu mare la o „Horă a satului”, să celebrăm autenticul, să celebrăm folclorul brăilean, în prezența ansamblurilor folclorice din județ, iar cea mai frumoasa cămașă cu altiță purtată cu mândrie, va fi premiată în cadrul evenimentului”, au mai precizat organizatorii.

Imnul festivalului-concurs este „Dunăre, potecă lină. Iată și premiile Festivalului-concurs „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, care va transforma Brăila în centru al muzicii populare românești și internaționale: Marele Trofeu - 4.000 euro, Premiul I - 2.500 euro, Premiul II - 1.500 euro, Premiul III - 1.000 euro și Premiul special (Premiul pentru autenticitatea costumului popular) - 500 de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro