• din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”
Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic, în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.
Generalități
Coada șoricelului reprezintă una dintre cele mai recoltate plante medicinale în perioada concediilor de odihnă din timpul verii. Acest lucru se datorează faptului că are un areal foarte larg de dezvoltare atât la câmpie cât și la munte, crescând în zonele preferate de turiști, este ușor de recunoscut, ușor de recoltat, și se usucă foarte repede datorită conținutului scăzut în apă.
Identificare (Descrierea plantei)
Este o specie ierboasă perenă, înaltă până la 80 cm, cu două feluri de tulpini: tulpini florifere groase care poartă în vârf flori mici de culoare albă sau roz-pal grupate în inflorescențe tip umbrelă și tulpini sterile care poartă numai frunze lanceolate.
Recoltare și uscare
Se recoltează în vederea procesării părțile superioare ale tulpinii cu inflorescențe. Culegerea se face când florile inflorescențelor sunt complet deschise, pe timp de soare, după orele dimineții. În acest interval conținutul în principii active este maxim. Prin recoltare plantele sunt stimulate a înflori din nou, deci până la sfârșitul ciclului biologic, în toamnă apar noi inflorescente și se poate face o nouă recoltare. Pentru plantele crescute în flora spontană se recomandă ca să se identifice și să se localizeze zonele în care se dezvoltă o plantă medicinală (anuală sau perenă) ca anul următor să o putem găsi mai ușor.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane). În concediu, locul de uscare poate fi chiar autoturismul.
După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau pungi (saci) de rafie (polipropilenă). Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, o mărunțire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Compoziția chimică
Compoziția chimică a părților aeriene de coada șoricelului recoltate și uscate conțin un ulei volatil, asemănător cu al florilor de mușețel, foarte bogat în camazulene. Pe lângă uleiul volatil s-a mai identificat o substanță amară, tanin, acid nicotinic, acid ascorbic, câțiva acizi grași și aminoacizi.
Preparate farmaceutice din coada șoricelului
Infuzia: 2 linguri plantă uscată și mărunțită groscior se lasă în contact timp de 30 minute cu 250 ml de apă fiartă, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu zahăr sau miere.
Tinctura: 2 linguri plantă coada șoricelului uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Unguent: 100 grame de tinctură de coada șoricelului obținută după metoda prezentată mai sus se evaporă la foc mic într-un vas emailat sau din inox până se obţine un extract siropos de consistența mierii. Când este încă cald se adaugă 50 de grame untură topită obținută din slănină de porc, 30 gr margarină și aproximativ 10 grame ulei de floarea soarelui. Se dă de pe foc și se continuă omogenizarea pănă la răcire. Un unguent de calitate superioară se obține dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de margarină cu 10 grame de lanolină (aceasta se poate procura din farmaciile care au laborator. Farmacia Faltis are lanolină pe stoc.
Ulei terapeutic: 2 linguri plantă uscată de coada șoricelului se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea soarelui câteva minute pe bain marin în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile după care se filtrează. Se folosește extern mai ales în bolile dermatologice.
Preparatele din coada șoricelului pot fi folosite ca terapii complementare pentru ameliorarea sau vindecarea unor boli, în special, ale organelor adăpostite în cavitatea abdominală (stomac, intestine, ficat, căile biliare, pancreas și rinichi) .De asemenea, se obțin rezultate bune în afecțiunile aparatului urogenital și anexele acestuia, precum și în numeroase boli de piele.
Tratamente pentru bolile interne
Bolile stomacului (gastrite, ulcer gastric, dispepsii, regurgitații, colici stomacale, balonări, vărsături) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 50 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă.
Bolile intestinelor - colon iritabil, meteorism, colici intestinale, diaree - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 50 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă.
Bolile pancreasului - pancreatită acută - Pancreatita acută este o urgență medicală, fiind provocată în proporție de peste 80% de afecțiunile biliare si de alcoolism. Tratamentul alopat rămâne cel de bază, folosirea preparatelor din coada șoricelului fiind o terapie complementară. Se folosește infuzia de coada șoricelului câte trei căni pe zi după masă sau în locul apei când se iau medicamentele recomandate de medicii curanți pentru tratamentul pancreatitei.
Bolile ficatului - hepatita medicamentoasă - Aceasta se întâlnește frecvent la bolnavii cronici care folosesc multe medicamente. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi.
Inapetența - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă. Aceste preparate se iau cu cel puțin 15 minute înainte de masă.
Hematuria în bolile aparatului urinar - Hematuria (prezența sângelui în urină) se datorează adesea afecțiunilor renale, vezicale, prostatice sau poate fi cauzată de o tumoră vezicală sau renală. Dacă hematuria este însoțită de durere de tip colică renală este vorba de un calcul uretral. Infuzia se folosește ca atare câte 3 căni pe zi sau în locul apei la administrarea medicamentelor luate pe cale bucală pentru tratarea afecțiunilor respective. Tinctura câte 50 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers.
Bolile aparatului genital și anexele acestuia - vulvovaginite, mastodinite - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă. Tratamentul intern se completează cu o utilizare externă a preparatelor din coada șoricelului sub formă de băi vaginale sau unguente.
Bolile dermatologice (dermatite, dermatoze, infecții stafilococice și streptococice, fungice, dermatită seboreică, eczeme) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers.
Bolile din sfera ORL-amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă sau ceai de salvie.
Boli ale cavității bucale - afte, gingivite, micoze, extracții sau abcese dentare - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă. În aceste afecțiuni se aplică și un tratament extern sub formă de gargară.
Afecțiunile anusului și rectului (hemoroizi, fisura anală, prurit anal, rectita) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 50 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă. Tratamentul intern se completează cu cel extern cu unguente și supozitoare preparate la farmacia Faltis.
Boala de iradiere - Datorită conținutului în camazulene, preparatele farmaceutice din coada șoricelului, ca și cele de mușețel sau din pelin, se recomandă a se folosi ca protector și curativ în perioada în care se fac radioterapii pentru tratamentul unor boli incurabile sau când suntem expuși la radiațiile solare timp îndelungat, de exemplu, vara la plajă. Se folosește intern tinctura ½ linguriță 2 ori pe zi iar în cazul iradierii solare care se manifestă prin fenomene alergice la nivelul țesutului cutanat, se utilizează extern uleiul terapeutic aplicat pe piele după plajă. Când iradierea solară este puternică și afectează integritatea pielii se poate utiliza în plus o cremă emolientă cicatrizantă pe bază de extract moale de tescovină, gălbenele, mușețel și coada șoricelului. Farmacia Faltis prepară o asemenea cremă.
Notă: Durata tratamentelor cu preparate din coada șoricelului este de 10 zile pentru bolile acute, pentru cele subacute 20 de zile iar pentru cele cronice cel puțin 30 de zile.
Fitoterapia este o terapie blândă, efectele se observă mult mai tarziu dar mult mai bine suportată de organism decât medicația alopată. Este soluția ideală să se folosească ca metoda de prevenție, dar din păcate acest lucru se practică destul de puțin.
Tratamente externe
Inhalațiile se folosesc uzual în afecțiunule nasului (rinite, rinosinuzite) care se manifestă prin nas înfundat sau rinoree, atunci când curge nasul. Într-un litru de fiertură de coada șoricelului obținută după metoda infuzării se pun 10-15 picături din uleiuri esențiale (mentă, ienupăr, eucalipt) făcându-se inhalații după metoda clasică: Deasupra vasului cu infuzia fierbinte se apleacă capul acoperit cu un prosop și timp de câteva minute se inspiră și expiră pe nas și gură vaporii calzi.
Băi vaginale. Înainte de aplicarea unor unguente sau ovule, pentru bolile vaginului, se recomandă băi vaginale care pot fi cu bicarbonat de sodiu, cu alaun de potasiu puse într-un litru de infuzie de coada șoricelului.
Gargarisme pentru boli ale cavității bucale - afte, gingivite, stomatite, hemoragii gingivale, abcese dentare - Gargară după fiecare masă folosind o infuzie din ceai de coada șoricelului.
Comprese umede în afecțiunile uscate ale pielii și în bolile alergice. Pentru obținerea acestor pansamente umede se poate folosi orice material textil care se umezește cu o fiertură obținută după metoda infuziei. După îndepărtarea compresei se aplică, pentru efectele sale emoliente, uleiul terapeutic obținut din coada șoricelului.
Aplicații locale în bolile zemuinde ale pielei (ulcer varicos, escarele de decubit). Se folosește unguentul de coada șoricelului preparat după metoda de mai sus. Pentru afecțiunile menționate mai sus farmacia Faltis prepară un unguent pe bază de extract moale obținut din: gălbenele, castan, mușețel, hamamelidis și coada șoricelului.
Nota farmacistului
Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.
Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este in curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.
În numărul viitor: “Remedii naturale din Ardei iute”.