* Din ciclul de articole: Farmacia pe înțelesul tuturor
Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic, în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.
Identificare
Este ușor de indentificat în primul rând datorită gustului foarte amar de unde și expresia “amar ca pelinul”. Este o specie perenă, dreaptă, înaltă de până la 1 metru, toată planta fiind acoperită cu peri deși și mătăsoși. Frunzele sunt lipsite de pețiol pornind direct de pe tulpină, alungite de culoare argintie – cenușie pe dos, verzi-cenușii pe față. Florile sunt mici de culoare galbenă așezate în vârful tulpinilor sub formă de spic. Crește atât în flora spontană, nefiind pretențios față de condițiile de mediu, suportând terenuri aride, pietroase pe care alte specii nu cresc, iar pentru necesități industriale se poate cultiva.
Recoltare și uscare
Se folosesc ca materie primă pentru obținerea de preparate farmaceutice,
vârfurile florale cu frunze și tulpini. Recoltarea se face pe tot timpul înfloririi,
în perioada iulie-septembrie. Recoltarea se face pe timp uscat, de preferat spre
mijlocul zilei.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire pe rame de lemn, coli de
hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane)
întorcându-se în fiecare zi, apoi mai rar până la uscare completă. Aceasta se
realizează în câteva zile, având în vedere că perioada de recoltare se face în
mijlocul verii când sunt cele mai bune condiții de uscare. Randamentul la uscare
este de 4/1 adică din 100 g plantă proaspătă se obțin aproximativ 25 g plantă
uscată. Mirosul este puternic aromat, caracteristic, iar gustul foarte amar. Pentru
aceste calități pelinul se folosește ca adjuvant în obținerea unui vin alimentar
aromat, vinul pelin.
După uscare, pentru a stopa pierderile de ulei volatil, se ambalează în
pungi de hartie pergaminată sau cutii de carton. Se păstrează până la momentul
procesării, ca plantă întreagă, o mărunțire groscioară realizându-se înaintea
utilizării.
Compoziția chimică
Pelinul conține un ulei volatil bogat în tuionă, substanțe amare (absintină,
artabsina), azulene asemănătoare cu cele din musețel, flavonoizi și derivați
taninici. Tuiona este răspunzătoare de efectele halucinogene și psihedelice (care
se manifestă prin viziuni produse de lumină, culoare și muzică) a băuturii
cunoscută sub numele de Absint, băutură spirtoasă mult blamată pentru aceaste
efecte, comercializarea acestei băuturi fiind restricționată în multe țări. Aceste
tulburări se datorează acțiunii sinergice ale alcoolului și tuionei. Preparatele
farmaceutice prezentate mai jos nu au aceste efecte datorită faptului că tuiona
este greu solubilă în apă sau în soluții slab alcoolice iar tinctura ce conține
alcool mai tare se administrează sub formă de picături.
Preparate farmaceutice din pelin
Uleiul volatil de pelin se poate procura din drogheriile, magazinele
cu produse naturiste sau din farmaciile care promovează aromoterapia. Se
folosește pentru uz extern sub formă de alcoolatură 50 pic(1 gr) la 100ml alcool
concentrat.
Decoct (fiertura): 2 linguri de pelin uscat și mărunțit groscior se fierb la foc
mic timp de aproximativ câteva minute în 300 ml apă, într-un vas, de preferință
din inox sau emailat. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală
umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust.
Sirop de pelin: 5 linguri pelin uscat și mărunțit groscior se fierb câteva minute
în 500 ml apă. Se lasă în repaos până la răcire după care se filtrează. Peste
filtrat se pun 500 gr zahăr tos și se dizolvă la cald. După totala topire a zahărului
se mai lasă să dea în câteva clocote. Când încă mai este ușor călduț se filtrează.
Tinctura: 2 lingurițe de pelin uscat și mărunțit groscior se pun la macerat în
100 grame alcool alimentar, sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp
de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă
la decantat în frigider sau într-o cameră mai răcoroasă și întunecată timp de 6
zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon,
îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se
păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picător. Termenul de
valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe
perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vin terapeutic: 20 grame pelin uscat și mărunțit groscior se amestecă cu 1litru
vin (alb, roșu, roze) adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile
agitându-se de 2 – 3 ori pe zi. După 10 zile vinul se filtrează fără stoarcerea
reziduului și apoi se lasă la decantat 6 zile separându-se partea limpede de
reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune
la păstrat în flacoane de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate
este de 1 an de zile la temperatura camerei dacă vinul folosit la preparare are
concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a
vinului mai mică de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Atenție! A nu se confunda acest vin terapeutic cu vinul alimentar numit și
„vin pelin” unde proporția de pelin în vin este de peste 20 de ori mai mică, iar
acesta se folosește doar pentru consum alimentar, ca aperitiv sau în timpul
mesei (simplu sau cu apă minerală).
Datorită conținutului în alcool a tincturii și a vinului, nu se recomandă
conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
Oțet medicinal: 2 linguri de pelin uscat și mărunțit groscior se țin la macerat
timp de 10 zile în 500 ml oțet de preferat obținut din vin. Urmează apoi filtrarea
și condiționarea în flacoane brune. Se utilizează extern în diferite boli ale
pielii.
Ulei terapeutic: 2 lingurițe de pelin uscat și mărunțit groscior se fierb împreună
cu 100 g ulei de floarea soarelui câteva minute pe bain marin în flacoane de
sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile după care se filtrează. Se folosește extern
mai ales în bolile dermatologice.
Tratamente interne cu preparate din pelin
Insuficiența secreției gastrice (hipoclorhidrie sau aclorhidrie) ce are ca
rezultat fenomenul dispeptic care se manifestă prin balonări, meteorism și
greutate în epigastru.
Decoct se administrează câte 3 cești pe zi.
Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă.
Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea înainte de masă.
Bolile stomacului (gastroptoza) și a intestinelor (atonia)
Gastroptoza : coborârea stomacului din poziția normală, în abdomenul inferior
datorită laxității structurilor care asigură fixitatea sa.
Atonia intestinală : diminuarea mișcărilor intestinelor, în special la omul
vârstnic, rezultatul fiind fenomenul de constipație.
Decoctul se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite. În constipația cronică a
vârstnicului pelinul se poate asocia cu ceaiul de volbură.
Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de volbură.
Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Insuficiența biliară. O digestie bună a alimentelor nu poate fi realizată
decât cu ajutorul acizilor biliari. În insuficiența biliară, datorită efectului
colotrop se recomandă preparatele din pelin astfel:
Decoctul se administrează câte 3 căni pe zi.
Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adaugate într-o cană de ceai de păpădie;
Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Un ceai combinat de pelin, anghinare și roiniță este foarte benefic pentru
efectele coleretice și colagoge. Se folosește la preparare metoda infuzării
descrisă mai sus luându-se părți egale (câte o linguriță) din aceste 3 plante. Se
bea câte o cană după fiecare masă.
Inapetența care se manifestă prin lipsa poftei de mâncare. Senzația de
foame este un reflex fiziologic condiționat și este declanșată atât la nivel
cerebral (hipotalamus) cât și de receptorii de la nivelul mucoasei digestive.
Preparatele din pelin acționează prin excitarea stimulilor de la nivelul mucoasei
digestive, datorită conținutului în substanțe amare, caz în care se eliberează
hormonul foamei numit grelină.
Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă, înainte de masă.
Siropul o lingură înainte de masă cu 10 minute.
Vinul se administrează o lingura cu 10 minute înainte de masă.
Farmacia Faltis din Braila prepară un Sirop orexigen pentru declanșarea poftei
de mâncare ce are în compoziție un extract fluid alcătuit din cicoare, măceșe,
vitis vinifera și pelin.
Tonic general prin stimularea capacităților psihice.
Se recomandă în cazurile când organismul este epuizat psihic datorită unor
eforturi intelectuale sau fizice.
Se folosește în acest scop siropul și vinul în doze de câte 30ml (2 linguri),
acestea consumându-se reci sau cu puțină gheață.
Boala de iradiere.
Datorită conținutului în azulene preparatele farmaceutice din pelin se recomandă a se folosi ca protector și curativ în perioada în care se fac radioterapii pentru tratamentul unor boli incurabile sau când suntem expuşi la radiațiile solare timp îndelungat, de exemplu, vara la plajă. Se folosește intern tinctura - 30 picături de 2 ori pe zi sau vinul -2 lingurițe pe zi, iar în cazul iradierii solare care se manifestă prin fenomene alergice la nivelul țesutului cutanat, se utilizează extern uleiul terapeutic aplicat pe piele după plajă. Când iradierea solară este puternică și afectează integritatea pielii se poate utiliza în plus o cremă emolientă cicatrizantă pe bază de extract moale de tescovină, gălbenele, mușețel și coada șoricelului. Farmacia Faltis prepară o asemenea cremă.
Vermifug și antihelmintic în paraziți intestinali interni.
Decoctul se administrează câte o cană seara.
Tinctura câte o lingura seara.
Siropul 30 gr(2 linguri) seara.
După 3 seri se folosește un purgativ, sulfat de magneziu sau sulfat de sodiu, în
doză de 30 gr dizolvate în puțină apă pentru a produce purgație și a elimina
paraziții din intestine.
Precauții: Preparatele din pelin se folosesc cu moderație, fiind contraindicate
femeilor gravide, suferinzilor de ulcer sau colon iritabil.
Tratamente externe
În medicina populară pelinul este foarte frecvent folosit pentru diferite afecțiuni
externe.
Băi vaginale și ale șezutului. Se recomandă a fi folosite înaintea
utilizării unor ovule, supozitoare sau creme cu aplicație topică, locală. Se
utilizează în acest scop o fiertură obținută după metoda decoctului prezentă mai
sus. O fiertură îmbunătățită se obține dacă se adaugă și flori de gălbenele.
Gargarisme pentru afecțiuni ale cavității bucale ( afte, gingivite,
stomatite, abcese dentare) și boli din sfera ORL (amigdalite, faringite,
laringite, traheite)
Se face gargară după fiecare masă folosind o infuzie din ceai de pelin. Se poate
aplica local un colutoriu specific bolii respective. Farmacia Faltis prepară
frecvent asemenea preparate la prescripția unor medici ORL sau stomatologi.
Băi terapeutice în bolile pielii (dermatologice) generalizate - dermatite,
dermatoze, infecții stafilococice, streptococice sau fungice, datorită
conținutului în azulene. Se face o fiertură după metoda decoctului prezentată
mai sus care se adaugă în apa de baie. Dacă boala este localizată pe suprafețe
mici sunt suficiente spălături cu această fiertură.
Aplicații locale în toaletarea rănilor și ulcerațiilor cronice cu tinctură de
pelin diluată în apă (1 lingură la un pahar cu apă), oțet sau ulei obtinute din
pelin. Dacă este necesar se aplică diverse creme și unguente pentru afecțiunile
respective.
Tamponări în urticarii, înțepături de insecte, alergii cutanate de natură
alimentară sau medicamentoasă - se folosește extern uleiul volatil de pelin
încorporat în soluții alcoolice sau oțetul medicinal de pelin.
Fumigații Mănunchiuri formate din tulpini uscate de pelin aprinse se lasă
să ardă mocnit. Aceasta poate fi o variantă utilă pentru dezinfectarea și
dezodorizarea unor spații închise precum poduri, pivnițe sau diverse încaperi și
anexe ale gospodăriei sau stârpirea unor gândaci sau purici care se întâlnesc
frecvent în unele case și gospodării.
Insecticid în agricultura ecologică
Un remediu natural contra insectelor, ce pot compromite unele culturi
sau plantații, este și folosirea unui extract obținut din pelin, acțiunea insecticidă
datorându-se uleiului volatil.
Se pun 50 grame pelin uscat și mărunțit groscior la macerat în 200gr apă
fiartă, lasându-se 2 zile.
Se stoarce și se filtrează, iar extractul rezultat se amestecă cu 10 litri de
apă. Se stropesc pomii sau legumele cu ajutorul unui vermorel în perioadele de
apariție a dăunătorilor.
O altă metodă practică este folosirea de perdele naturale din tufe de pelin
în jurul livezilor cu pomi fructiferi sau a grădinilor de zarzavat. Rezultate foarte
bune se obțin cu această tehnică în combaterea gândacului de Colorado la cartof și vinete.
Nota farmacistului
Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o
terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii
complementare la medicația alopată.
Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în
laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr.
29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele
farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei
www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la definitivarea
actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele
preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică
farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul
Farmaciștilor din Romania.
În numărul viitor: Remedii naturale din Usturoi