• din ciclul de articole: „Farmacia pe înțelesul tuturor”
Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic, în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.
Identificare (Descrierea plantei)
Este o plantă ierbacee întâlnită sub formă de vetre, preferând zonele umede în apropierea râurilor, mlaștinilor, pe marginea șanțurilor.
Are tulpina înaltă de până la 1m, în patru muchii, dreaptă, păroasă, spongioasă, goală la interior, puțin ramificată la bază. În dreptul nodurilor de pe tulpină cresc frunzele puternic crestate pe margini. Forma frunzelor se aseamănă cu amprenta labei piciorului unui lup. De aici și denumirea plantei de piciorul lupului. Florile au petale de culoare albă cu mici puncte roșii, fiind așezate sub formă de buchet la baza frunzelor.
Recoltare și uscare
Se recoltează partea aeriană înainte de înflorire. Recoltarea se face începând cu începutul lunii iunie până-n septembrie. Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane).
Planta uscată are un miros plăcut, aromat, din această cauză, în unele zone, este folosită drept condiment. După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie (polipropilenă). Se păstrează, ca plantă întreagă, până la momentul procesării, o mărunțire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Fărâmițarea plantelor cu mult înainte de utilizarea lor duce la degradarea principiilor active din cauza oxidării lor. De aceea e de preferat când recoltați sau când cumpărați ceaiuri din plante medicinale, planta să fie întreagă și nu măcinată.
Notă: Piciorul lupului este o plantă medicinală mai greu de identificat. Având în vedere că nu este o plantă foarte cunoscută și pentru a evita confuziile vă recomand să cumpărați ceai de piciorul lupului de la magazinele și drogheriile ce vând plante medicinale. Din ceai puteți prepara în casă pulbere, decoct, tinctură sau vin terapeutic. Din acest articol vă puteți inspira despre întrebuințările terapeutice ale preparatelor farmaceutice obținute din piciorul lupului. Multe dintre utilizările prezentate în acest articol nu sunt menționate în prospectul care însoțește ceaiul pe care-l cumpărați.
Compoziția chimică
Planta conține ca principii activi licopina, acid ursolic, acid clorogenic, acid elagic, acid rozmarinic, flavone și uleiuri volatile.
Preparate farmaceutice din piciorul lupului
Pulberea: Planta bine uscată se macină foarte fin într-o râșniță de măcinat cafea. Pulberea se folosește amestecând-o cu un suc, compot sau lapte fermentat.
Decoctul (fiertura): 2 linguri plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic timp de aproximativ câteva minute în 300 grame apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust.
Tinctura: 2 linguri din plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vin terapeutic: 4 linguri cu vârf din plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile agitându-se zilnic. După 10 zile vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat 6 zile la rece (frigider) separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani dacă vinul este de bună calitate.
Nota: Farmacia Faltis are pe stoc preparate de piciorul lupului.
Tratamente cu piciorul lupului
Preparatele din piciorul lupului se pot utiliza singure (monoterapie) sau în combinație cu alte plante medicinale. Ce boli vindecă preparatele din piciorul lupului:
Hipertiroidism: Principala indicație a preparatelor obținute din piciorul lupului este în hipertiroidism. Amănunte despre hipertiroidism le-am prezentat și în articolul ”Remedii naturale pentru bolile tiroidei”. Hipertiroidismul este rezultatul unei creșteri a sintezei și secreției de hormoni tiroidieni de către glanda tiroidă. Hipertiroidismul este mult mai des întâlnit la femei decât la bărbați. Majoritatea simtomelor și semnelor de hipertiroidism se manifestă la nivelul organelor și aparatelor ce compun organismul uman.
De hipertiroidism, cele mai afectate organe sunt: inima, tubul digestiv, aparatul genital, glandele sudoripare, oasele și articulațiile, plămânii, ochiul, sistemul nervos central. Diagnosticul hipertiroidismului se stabilește de medicii endocrinologi.
Preparatele din piciorul lupului se pot folosi singure sau asociate cu preparate din alte plante.
Ca monoterapie - Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una –două linguri ) pe zi, toate acestea după masă.
În funcție de individ, hipertiroidia se poate manifesta mai intens la nivelul unui organ sau la mai multe organe. De aceea se recomandă în hipertiroidie tratamentul combinat unde preparatele de piciorul lupului, în funcție de organul afectat, se poate asocia cu alte plante medicinale.
Combinat:
- Pentru palpitațiile cardiace, în combinație cu talpa gâștii, păducel, saschiu sau ginkgo biloba.
- Pentru tulburările mentale se folosește împreună cu roinița, levănțica sau rozmarin.
- Pentru osteoporoză, împreună cu coada calului și sau troscot.
- Pentru creșterea apetitului se asociază cu preparate din cicoare.
- Pentru greutate în respirație preparatele din piciorul lupului se iau combinate cu preparatele din iederă.
- Pentru scăderea glucozei din sânge se asociază preparatele de piciorul lupului cu frunze de dud ori teci de fasole.
Mastodinie: Mastodinia este o boală a sânilor în care simptomul principal este durerea. Mastodinia la femei apare periodic în perioada ciclului menstrual. Există și o mastodinie a bărbaților care apare din cauza unor dezechilibre hormonale. Se numește ginecomastie. Formele ușoare de mastodinie se pot trata cu preparate din piciorul lupului singure sau în diferite combinații cu alte plante
Monoterapie - Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15-30ml (una–două linguri) pe zi, toate acestea după masă.
Combinat: În mastodinie, preparatele din piciorul lupului se pot asocia cu tinctura de crețișoară.
Farmacia Faltis are pe stoc tinctură de piciorul lupului în amestec cu tinctura de crețișoară.
Excitant al secrețiilor gastrice: În buna digestie a alimentelor, secrețiile gastrice joacă un rol foarte important. Regularizarea secrețiilor gastrice se poate face folosind cure regulate cu preparate din piciorul lupului. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15-30ml (una–două linguri) pe zi, toate acestea după masă.
Calmant al tusei: Tusea rebelă poate fi calmată folosind preparate de piciorul lupului. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15-30ml (una–două linguri) pe zi, toate acestea după masă.
Hipertranspirație: Multe boli sunt însoțite de tulburări de transpirație. Hipertranspirația în raceală și gripă este chiar indicată. Hipertranspirația se manifestă adesea în tulburările endocrine și ale sistemului nervos central. În aceste cazuri este o hipertranspirație generalizată. De obicei transpirația excesivă este limitată la palme, la nivelul picioarelor, regiunile submamare sau regiunile inghinale. Transpirația palmelor și a picioarelor poate fi și de natură emoțională. În hiperhidroză, pielea din zonele afectate este adesea roz sau alb albăstruie. În cazurile severe pielea, în special pe picioare, poate fi macerată, fisurată și cu scuame. Pe fondul unei hiperhidroze se pot dezvolta infecțiile micotice cum ar fi pitiriazisul verzicolor. Farmacia Faltis are un tratament complet pentru pitiriazisul verzicolor.
Preparatele obținute din piciorul lupului pentru combaterea transpirației excesive se folosesc singure sau în asociație.
Ca monoterapie sub formă de: Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15-30ml (una–două linguri) pe zi, toate acestea după masă.
În combinație, preparatele din piciorul lupului se pot asocia cu preparate din salvie sau coada șoricelului.
Preparatele din piciorul lupului nu sunt recomandate a fi folosite de persoanele care suferă de hipotiroidism, femeile însărcinate sau care alaptează.
Tratamentul extern al hipertranspirației este cel mai des folosit. Local, pentru tratamentul hiperhidrozei la picioare și axile, farmacia Faltis prepară o loțiune în flacoane pulverizatoare.
Nota farmacistului
Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.
Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.
Nota farmaciei
Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie angajăm farmacist, farmacist stagiar, farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie.
În numărul viitor: „Remedii naturale din Trei frați pătați”