• din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”
Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic, în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.
Aromoterapia este partea fitoterapiei care tratează bolile umane cu preparate din plante care conțin uleiuri volatile numite și uleiuri eterice.
Această terapie a fost folosită mult în antichitate sub formă empirică, dezvoltarea metodelor de analiză, în special cromatografică, dând o explicație științifică a eficacității acestor uleiuri în vindecarea diferitelor boli.
Uleiurile volatile sunt amestecuri de substanțe mirositoare produse de plante și localizate în diferite părți ale lor: hidrocarburi, aldehide, cetone, esteri, eteri, toate acestea imprimând efectul terapeutic al acestor uleiuri. Marea industrie a parfumurilor a avut la început ca punct de plecare uleiurile volatile aromate din plante medicinale.
Busuiocul, roinița, rozmarinul fac parte din grupul plantelor medicinale folosite în aromoterapie, fiind nelipsite din grădina casei alături de diferite legume sau flori.
Preparate farmaceutice din plante aromatice
Infuzia: Este forma farmaceutică cea mai indicată de obținere a unui ceai din plante aromatice : 2 lingurițe de frunze uscată și mărunțită groscior se lasă în contact timp de 30 minute cu 250 ml de apă fiartă după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu zahăr sau miere.
Tinctura: 2 lingurițe de frunze de plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vin terapeutic: 4 linguri frunze de plantă aromatică uscată și mărunțită groscior se lasă în contact cu 1litru vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2 – 3 ori pe zi. După 10 zile vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat 6 zile separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de preferat de 200 sau 250 ml.
Din cauza conținutului în alcool a tincturii și a vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
Ulei volatil: Uleiul eteric se obține prin procesul de distilare cu vapori de apă, greu de obținut în gospodărie, dar se poate procura ușor din magazinele cu naturiste sau din drogherii. Se folosește în concentrație de 1-2% mai ales în spirturi, loțiuni, mixturi sau pudre.
Oțet medicinal: 2 linguri plantă aromată macinată fin se țin la macerat timp de 10 zile în 300 ml oțet de preferat obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Se utilizează extern în diferite boli prezentate mai jos.
Ulei terapeutic: 2 linguri plantă aromată mărunțită fin se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea soarelui câteva minute pe bain marin în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile după care se filtrează. Se folosește extern mai ales în bolile dermatologice uscate.
Formele farmaceutice prezentate mai sus se pot folosi ca tratament de bază sau ca terapii complementare în diferite afecțiuni, atât intern cât si extern.
Roinița (Melissa officinalis) - Identificare (Descrierea plantei)
Roinița este este o specie erbacee, perenă, foarte ramificată, înaltă de pînă la 80 cm. Tulpina în 4 muchii glabră la bază dar păroasă în partea superioară, frunze ovale cu vârful obtuz, florile sunt așezate la aproape toate nodurile, de culoare gălbuie la început, iar spre sfârșitul înfloritului devin albe sau alb liliachiu.
Este foarte iubitoare de lumină dezvoltându-se în condiții de lumină directă, umbrirea afectând atât dezvoltarea plantei cât și cantitatea în ulei volatil.
Întreaga plantă are miros suav și gust aromat, plăcut de lămâie. Se mai numește și lămâiță sau melisă. Este o plantă meliferă atrăgând în timpul înfloritului albinele (melisa în greacă însemnă albină). Este folosită de apicultori pentru capturarea roiurilor de albine. Se numește de altfel și iarba stuparilor.
Recoltare și uscare
Se folosesc ca materie primă frunzele. Recoltarea se face la începutul înfloririi, putându-se face și 3 recoltări pe an. Se recoltează întreaga parte aeriană, la 3-5 cm de la sol, separându-se apoi de tulpină frunzele. Acestea se înnegresc ușor și de aceea se pun repede la uscat după culegere.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depășească 35 de grade, altfel pierderea în uleiul volatil este mare. Randamentul la uscare este de 4/1 adică din 100 g plantă proaspătă se obțin aproximativ 25 g plantă uscată.
Compoziția chimică
Frunzele de melisă conțin în principal un ulei volatil compus din citral, citronelol, geraniol, linalol, acești compuși aromați găsindu-se și în coaja de lămâie, de aceea roinița se mai numește și lămâiță.
Tratamente cu roiniță pentru bolile interne
Boli ale aparatului digestiv – tulburări de motilitate gastrică (diaree sau constipație, colici), meteorism, flatulență, balonări, nevroze stomacale și intestinale, colon iritabil - Bolile aparatului digestiv (stomacului, duodenului sau colonului) sunt printre cele mai frecvente afecțiuni de care suferă omul zilelor noastre. Cauzele sunt multiple începând cu alimentația neregulată și deficitară, viața stresantă și nu în ultimul rând aditivii alimentari de natură sintetică care sunt de nelipsit din materiile prime de natură vegetală sau animală dar mai ales în alimentele procesate. Remediile din roiniță sunt foarte eficiente în reglarea disfuncțiilor de la nivelul aparatului digestiv. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă. Farmacia Faltis prepară un Sirop antispastic pentru afecțiunile aparatului digestiv și căilor biliare unde apa de melisă, obținută din ulei volatil de melisă, este prezentă alături de apa de mentă împreună cu siropul de beladonă. Pentru tratarea colonului iritabil cu componentă diareică sau constipantă și balonări preparăm un Praf colonic în care folosim uleiul volatil de roiniță.
Boli biliare (colecistite, litiază biliară, colici biliare) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adaugate într-o cană de ceai de păpădie. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Boli ale aparatului respirator (traheite, bronșite, astm bronșic) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Boli de nutriție (lipsa poftei de mâncare) - Apetitul poate fi declanșat folosind cu 30 de minute înainte de masă. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o ceașcă de ceai de pelin. Vinul se administrează o ceșcuță înainte de masă.
Boli ale aparatului urogenital (cistite, colici renale) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Bolile sistemului nervos central (anxietate, nervozitate, depresie) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adaugate într-o cană de ceai de tei. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă. Farmacia Faltis prepară o tinctură compusă folosită pentru combaterea anxietății care conține pe lângă odolean, păducel, portocală, lavandă și tinctură de roiniță.
Tulburările somnului (insomnia) - A adormi greu, a dormi puțin și a avea un somn neodihnitor este ceva obișnuit în epoca modernă, aproape fiecare individ a simțit ocazional acest disconfort. Dacă însă insomnia se cronicizează este o mare problemă pentru individ, având în vedere că somnul este necesar pentru supraviețuire. Insomnia este atât o boală provocată de cauze externe precum viața stresantă, necazurile și nemulțumirile din familie, neînțelegerile de la serviciu, grijile cotidiene cât și un simptom al unei boli psihice, iar în această situație tratamentul ei este de competență exclusivă a medicilor curanți.
Pentru insomnia provocată de cauze externe Farmacia Faltis prepară un Sirop hipnagogic, în compoziția lui intrând și apa de melisă alături de chloral hydrat, acesta fiind printre primele hipnotice introduse în terapeutică. Preparatul are marele avantaj ca nu produce dependență cum se întâmplă cu medicamentele alopate.
Hiperhidroza (Transpirații abundente) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adaugate într-o cană de ceai de salvie.
Afecțiuni alergice urticarie, prurit, eriteme - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi nendulcit. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Boli neurologice (cefalee, migrenă, distonii neurovegetative) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate in puțină apă. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Hipogalacție (secreție scăzută de lapte matern) - Mamele care alăptează, pentru stimularea lactației, pot folosi infuzia de roiniță câte o cană de trei ori pe zi.
Medicina infantilă (diaree, flatulență,colici) - Ceaiul de roiniță, alături de ceaiul de mentă, se utilizează frecvent în tulburările digestive postprandiale (după masă) la sugari sau copii. Se individualizează dozajul în funcție de vârstă: o linguriță de 3 ori pe zi la sugar 1-6 luni, o lingură de 3 ori pe zi pentru vârste cuprinse între 6 luni și 1 an, 2 linguri de 3 ori pe zi la copii de 1-2 ani ori o ceșcuță la copii mai mari de 2 ani.
BUSUIOC (Ocimum basilicum)
Busuiocul este o plantă medicinală a cărei virtuți terapeutice se împletesc armonios, cu virtuțile gastronomice. Este de asemenea mult folosit în ceremoniale religioase, la botezuri, sfinṭiri de locuri și clădiri, sub formă de arhicunoscuta aghiazmă, foarte căutată de enoriași în sărbătorile religioase: Boboteaza sau Izvorul Tămăduirii. Aghiazma are o particularitate prin faptul că se păstrează foarte mult timp fără a se altera. Există 2 teorii pentru care aghiazma nu se strică și nu „prinde” miros de apă stătută (apă clocită). Varianta științifică spune că această aghiazmă se păstrează nealterată datorită proprietăților antiseptice imprimate de uleiul volatil din mănunchiul de busuioc care ajută la pregătirea aghiazmei și datorită ionilor de argint (acțiune antiseptică dovedită) ce trec în apa din aghiazmatar, vasul de argint în care se prepară aghiazma. Teoria creștin ortodoxă îmbrățișează ideea că aghiazma rămâne nealterată prin faptul că este „sfințită”.
Identificare (Descrierea plantei)
Busuiocul este o specie anuală nelipsită din mica grădină cu legume a gospodarului și frecvent observată în această perioadă pe tarabele din piețele agroalimentare din orașe. Cel mai mult este recunoscut busuiocul după mirosul său plăcut aromat, inconfundabil.
Recoltare și uscare
Se folosesc ca materie primă lăstarii și rămurelele tinere,împreună cu frunze și flori. Uscarea și păstrarea e la fel ca la roiniță.
Compoziția chimică
Uleiul volatil, bogat în camfor și eugenol, alături de fitoncide, reprezintă principiile active din busuioc.
Tratamente cu busuioc
Boli ale aparatului digestiv (colici, meteorism, flatulență, balonări) - Infuzia se administrează astfel: câte 3 căni pe zi după masă neîndulcită. Tinctura: câte 30 picături de 3 ori pe zi după de masă, în puțină apă. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi după masă.
Boli hepato – biliare (hepatite, colecistite, litiază biliară, colici biliare) - Infuzia se administrează astfel: câte 3 căni pe zi, după masă. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi după masă, în puțină apă. Mâncărurile copiose și așa-zise ”grele’’ (bogate în proteine și grăsimi de origine animală) sunt mai bine digerate și suportate de organism dacă sunt condimentate cu plante aromatice ca: cimbru, busuioc, rozmarin etc. Acest fenomen se datorează faptului că uleiurile volatile din compoziția acestor condimente au efect coleretic și colagog, influențând secreția și drenarea bilei, aceasta având un rol foarte important în absorbția alimentelor.
Boli ale aparatului urogenital (cistite, pielite, colici renale) - Infuzia se administrează călduță, câte 3 căni pe zi îndulcite după gust. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de gălbenele. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Bolile sistemului nervos central (insomnii, anxietate, nervozitate) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Bolile sugarului (colici abdominale) - Primele neliniști în rândul părinților și mai ales al bunicilor după naștere și sosirea sugarului acasă sunt provocate de plânsul bebelușului, cauzat de colici abdominali. Peste 70 % din nou născuți au colici.
Mulți medici pediatri consideră colicile abdominale nu o boală propriu-zisă, ci mai mult un disconfort creat de lapte sugarului după supt. Laptele matern sau laptele artificial, odată supt, în prezența sucului gastric poate să precipite în stomac provocând în acest fel contracții la nivelul stomacului. Se poate evita acestă precipitare a laptelui prin folosirea unui sirop pentru colici care conține tinctură de beladonă și tinctură de busuioc plus o substanță de fluidificare a laptelui. Această substanță farmaceutică se adăugă și în sângele colectat de la donatorii de sânge. Farmacia Faltis prepară un asemenea sirop, concentrația componentelor variind în funcție de vârsta sugarului. Se poate administra de la vârsta de 5 zile până la șase luni când, după aceasta vârsta colicile dispar spontan. Neavând conservanți sintetici, termenul de valabilitate este de numai 14 zile. De altfel, tinctura de busuioc, prin proprietățile sale antiseptice, asigură în mod natural o stabilitate bacteriană a siropului. Acest preparat este unul dintre cele mai solicitate produse din laboratorul farmaciei Faltis.
Afecțiuni alergice - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă. Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern sub formă de tinctură, oțet sau ulei în aplicații locale de 2 ori pe zi.
Rozmarin (Rosmarinus officinalis)
Rozmarinul, alături de alte plante aromatice, s-a impus la început ca un condiment în gastronomie în zonele cu temperatura caldă (mediteraneană, africană) unde preparatele, în special cele din carne, din cauza temperaturilor ridicate, se alterează ușor și totodată se digera mult mai greu comparativ cu cele de origine vegetală. Uleiurile volatile (esențiale) din aceste plante aromatice, prin efectul lor antibacterian, joacă rol de conservant iar prin efectul coleretic și colagog (stimulează secreția și drenarea bilei) ajută la o mai bună digestie a mâncărurilor din carne. Pe timp de vară produsele alimentare de origine animală se digeră mult mai greu, de aceea medicii nutriționiști recomandă alimentație mai puțin bogată în preparate din carne iar dacă în meniu aceste preparate sunt prezente nu trebuie să lipsească salata de crudități condimentată cu rozmarin, cimbru, mentă sau alte mirodenii care conțin uleiuri volatile.
Identificare (Descrierea plantei)
Rozmarinul este un subarbust originar din zona mediteraneană și aclimatizat la noi în special în zonele sud vest ale țării și Dobrogea, zone cu temperaturi ridicate pe timpul verii, cunoscându-se faptul că rozmarinul este iubitor de căldură. Se înmulțește foarte ușor prin butași, aceștia rezultând din rămurelele tinere tăiate de pe tulpină, care puse în apă se înrădăcinează foarte ușor. Având în vedere faptul că nu rezistă la temperaturi scăzute, rozmarinul se plantează de regulă în ghivece suficient de mari care pe timp de vară se țin în curte la aer liber și soare, iar pe timp de iarnă sunt adăpostite în pivnițe, verande închise, balcoane sau alte încăperi. Rosmarinul plantat în ghivece poate ornamenta în mod plăcut grădina cu legume și flori din jurul casei, după cum se poate obseva în fotografia alăturată (poză din grădina farmaciei Faltis).
Întreagă plantă are un miros plăcut, aromat, camforat, iar gustul este astrigent amărui.
Recoltare și uscare
Se folosesc că materie prima frunzele, recoltându-se ramurile tinere, de 2 ori pe an, în luna iunie și sfârșitul lui octombrie, înainte de adăpostirea lui în încăperi care să-l protejeze de îngheț. Uscarea este ca la roiniță sau busuioc.
Compoziția chimică
Frunzele de rozmarin conțin în principal un ulei volatil, bogat în borneol, camfor, eucaliptol precum și flavonozide, acid rozmarinic și un alcaloid rozmaricina.
Tratamente interne cu rozmarin
Bolile stomacului (dispepsii, regurgitații, stări spastice ale aparatului digestiv) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi neîndulcit. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate în ceai divers. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Bolile abdomenului (colici abdominale, meteorism, balonări, flatulență) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi neîndulcit. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de gălbenele. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Bolile biliare (colecistite, colici biliare, litiaza biliară) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi, neîndulcit. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers. Toate se vor administra sub formă călduță pentru a grăbi fenomentul diaforeic, de mărire a transpirației.
Tulburări ale ciclului menstrual - Se folosește în amenoree când această nu se datorează gravidității. Infuzia se administrează câte 2 cești pe zi îndulcite după gust. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă .
Bolile sistemului nervos central (anxietate, nervozitate, stări cronice de oboseală) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană divers. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă. Farmacia Faltis prepară Picături trofice pentru stările de oboseală fizică și intelectuală și au în compziție pe lăngă tinctura de ginseng, de saschiu și tinctură de rozmarin.
Tulburari de ortostatism (lipotimie și leșin, colaps, sincopă) - Factorii ce provoacă lipotimia sunt în principal scăderea bruscă a tensiunii arteriale și ischemia cerebrală adică lipsa temporară a oxigenării creierului. Tinctura se utilizează în aceste cazuri, care au mare impact emoțional, câte 20 picături de tinctură de rozmarin luate în puțină apă dulce. Pentru potențare se poate folosi în combinație cu tinctura de valeriană în proporții egale.
Roborant (energizant) după boli cronice consumtive ce au supus organismul la o epuizare accentuată, astenia la vârsnici sau după mari eforturi fizice. Se administrează câte o ceașcă de vin de rozmarin la prânz și seara după masă.
Boli neurologice ce se manifestă cu cefalee, migrenă, distonii neurovegetative - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate cu puțină apă. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
Boli parazitare interne (viermi intestinali, oxiuri, tenie) - Uleiurile volatile din plantele aromatice paralizează paraziții intestinali, de aceea se recomandă să se folosească astfel: Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă. Tratamentul durează o săptămână. Se recomandă la sfârșitul tratamentului să se folosească un laxativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amară câte 30 g) pentru eliminarea paraziților.
Inapetență (lipsa poftei de mâncare) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o ceașcă de ceai divers. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea înainte de masă.
Impotența sexuală - Disfuncțiile sexuale temporare, atât la bărbat cât și la femeie, pot fi combătute prin folosirea moderată a vinului obținut din frunze de rozmarin după tehnica prezentată mai sus. Vinul se administrează câte o ceșcuță (pahar de lichior) de 50 ml în cursul după amiezii.
Nota farmacistului
Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.
Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este in curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.
Nota farmaciei
Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie angajăm farmacist stagiar , farmacist, farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie .
În numărul viitor: „Remedii naturale din Gălbenele”