Repetiţie pentru Legea pensiilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Repetiţie pentru Legea pensiilor

Nu e vorba de controversata Lege a pensiilor, de care şi-a rupt gâtul Guvernul Boc, ci de o altă pravilă, adoptată tot prin asumarea răspunderii, cu două luni în urmă. Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional este mai cunoscută pentru restrângerea mai multor agenţii guvernamentale şi concedierea a aproximativ 9.000 de angajaţi ai acestora. Deşi titlul lung şi complicat pare a nu avea nicio legătură cu pensiile, textul precizează încă din start că legea vizează cumulul de venituri de la stat, precum şi faptul că "măsurile instituite au caracter excepţional şi urmăresc reducerea efectelor crizei economice şi îndeplinirea obligaţiilor" asumate prin acordurile de împrumut cu FMI şi Comunitatea Europeană.

Cei care pierd acum una din cele două surse de venit sunt doar primele victime ale proastei gestionări a bugetului pe parcursul acestui prim an de criză. Anul viitor, dacă noua lege a pensiilor va intra în vigoare, încă un val de nemulţumiri - mult mai mare decât cel iscat acum - va aduce probabil un noian de procese în spinarea Guvernului. Sunt vizate pensiile calculate în urma unor legi speciale, care au reţinut contribuţii simbolice şi au scurtat durata cotizării la bugetul asigurărilor sociale. Şi această lege este cerută de instituţiile care au creditat România cu 20 de miliarde de euro, însă forma în care va fi aplicată rămâne un mister până la adoptarea ei, după alegerile prezidenţiale.

Menţinerea unui efectiv de angajaţi prea numeros în sectorul bugetar şi amânarea altor măsuri nepopulare din cauza orgoliilor politice complică situaţia la fel de mult ca în anii '90, când întârzierea măsurilor celebrei terapii de şoc a ţinut România în loc cu preţul unor pierderi uriaşe pe toate planurile. Acum, Guvernul de la Bucureşti a ajuns să se împrumute de la bănci, cu dobânda pieţei, pentru că FMI nu a virat tranşa de împrumut din cauza crizei politice. Şi chiar dacă TVA şi alte câteva taxe nu vor creşte, se ştie deja că 1 ianuarie vine cu scumpiri. Cu zece ani în urmă, românii aşteptau luminiţa de la capătul tunelului. Astăzi, e rândul luminiţei de la capătul crizei să se lase aşteptată. Iar România încă stă pe loc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro