Mergi la conţinutul principal
Urcăm în topul național, după contestații

Brăila, ”argint” la Bac

Brăila scrie din nou istorie la Bacalaureat! • cu o rată de promovare de 88,6% după contestații, județul nostru urcă pe locul 2 la nivel național, depășind orașe cu renume educațional precum București, Brașov sau Sibiu • nicio medie de 10, dar performanțele rămân remarcabile

 

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2025 în județul Brăila au fost publicate după soluționarea celor 508 contestații depuse de candidați. Datorită acestor reevaluări, județul Brăila - care înainte de contestații se situa pe locul III, la egalitate cu Galați - a urcat pe locul al doilea la nivel național, cu o rată de promovare de 88,6%, devansând județe cu tradiție în performanță educațională precum Sibiu, Brașov și chiar București. Doar județul Cluj a înregistrat o rată mai mare – 90,8%.
Topul național după contestații este următorul: Cluj - 90,8%; Brăila - 88,6%; Bacău - 88,1%; Galați - 88%; Sibiu - 87,2%; București - 86,7%; Brașov - 86,6%. La polul opus, cele mai slabe rezultate s-au înregistrat în județele Mehedinți cu o rată de promovare de 68,5% și Ilfov  cu 65,9%.
Această performanță reconfirmă tendința ascendentă a învățământului brăilean, care și în 2024 s-a clasat pe locul 3 la nivel național în ceea ce privește rata de promovare. Asta după ce, anterior, s-a clasat câțiva ani pe locul I. 

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2025 în județul Brăila au fost publicate după soluționarea celor 508 contestații depuse de candidați. Cele mai multe contestații au vizat proba de Limba și literatura română (220), urmate de proba obligatorie a profilului (139) și proba la alegere a profilului – (149).
La sesiunea iunie 2025 a examenului național de Bacalaureat s-au înscris în județul Brăila 1.425 de candidați, dintre care 1.259 provin din promoția curentă, iar 166 sunt din promoțiile anterioare.

Nicio medie de 10, dar o creștere la vârf
Dacă înainte de contestații cea mai mare medie a fost 9,91, obținută de un absolvent al Colegiului Național
Gh. M.Murgoci”, după reevaluarea lucrărilor, cea mai mare medie a crescut la 9,93. Aceasta a fost obținută de un absolvent al Colegiului Național Nicolae Bălcescu”, după ce nota de la proba obligatorie a profilului (matematică Mate-Info) a fost mărită de la 9,75 la 10 în urma contestației.

Contestații cu impact major
Au fost înregistrate mai multe situații în care notele au crescut semnificativ în urma contestațiilor. Printre cele mai remarcabile:    
la Colegiul Național Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius”, două eleve  au avut parte de majorări importante la proba de Limba și literatura română, una de la 8,10 la 9,25 și cealaltă de la 6,60 la 8,20. Situații similare s-au înregistrat și la Colegiul Național Gh. M. Murgoci”.
La polul opus, trei candidați au reușit să promoveze examenul în urma contestațiilor:
un elev de la Liceul Teoretic „Panait Istrati”, al cărui rezultat la Limba română a crescut de la 5,05 la 5,09; un elev de la Colegiul Național Ana Aslan”, care a promovat după ce nota la proba obligatorie (Matematică – Științele Naturii) a crescut de la 5,80 la 6,05; un elev de la Colegiul Tehnologic C.D. Nenițescu”, al cărui rezultat la Matematică -profil Tehnologic a fost mărit de la 4,85 la 5,00, nota minimă necesară pentru promovare.
L
a nivelul județului s-au obținut 113 note de 10 pe probe/discipline de examen, astfel: la  proba Limba și literatura română s-au obținut două note maxime; la proba obligatorie a profilului - 65 de note de 10, iar la proba la alegere a profilului s-au obținut 46 de note de 10.


Performanțe instituționale: Murgoci” – 100% promovabilitate din nou
La nivel județean, singura unitate de învățământ care a înregistrat o rată de promovare de 100% a fost și în acest an Colegiul Național Gh. M. Murgoci”, performanță pe care o menține constant din anul 2018. Totuși, în clasamentul național, colegiul a coborât de pe locul 10 ocupat în 2024 pe poziția 17 în acest an.
În schimb, Colegiul Național „Nicolae Iorga” a făcut un salt remarcabil în clasamentul național, urcând de pe locul 107 în 2024 pe locul 77 în acest an.

Zece licee din județ – peste 80% promovabilitate
În total, 10 din cele 21 de licee din județul Brăila au înregistrat o rată de promovabilitate de peste 80%. Dintre acestea:         Colegiul Național
Nicolae Iorga” – 99,3%;     Colegiul Național Pedagogic D. P. Perpessicius” – 96,7%;      Colegiul Național Nicolae Bălcescu” – 97,9%; Colegiul Economic Ion Ghica” – 95,9%;         Liceul Teoretic Constantin Angelescu” Ianca – 95,5%; Liceul Teoretic „Panait Cerna” – 94%; Colegiul Național Ana Aslan” – 94,7%; Liceul Teoretic George Vâlsan” Făurei – 86,7%; Liceul de Arte Hariclea Darclee” – 85,2%;          Liceul Teoretic Mihail Sebastian” – 81,6%.

După cum v-am mai informat, un candidat este declarat promovat la Bacalaureat dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții: a susținut toate probele de evaluare a competențelor; a obținut minimum nota 5 la fiecare dintre probele scrise; a obținut cel puțin media 6 la probele scrise.
 

Ce urmează: diplomele de Bacalaureat și admiterea la facultate
Diplomele de Bacalaureat vor fi completate și semnate în termen de cel mult 10 zile de la finalizarea examenului. Totuși, candidații care trebuie să se înscrie în perioada imediat următoare la universități care solicită diploma în original pot solicita eliberarea acesteia înainte de afișarea rezultatelor finale, dar doar după încheierea perioadei de contestații.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro