• în perioada 22–27 aprilie, polițiștii rutieri au desfășurat acțiuni punctuale pe întreaga rețea de drumuri din județul Brăila, pentru depistarea și sancționarea abaterilor comise de pietoni • pietonii și bicicliștii sunt printre cei mai expuși riscurilor rutiere, iar experiența arată că o mare parte din evenimentele grave se produc din cauza traversărilor neregulamentare
Pietonii și bicicliștii trebuie să fie mult mai atenți în trafic! Inconștiența în trafic și nerespectarea legislației rutiere îi poate implica în accidente grave, chiar mortale.
Având în vedere Planul Național de Măsuri al I.G.P.R. – Direcția Rutieră - Siguranță rutieră pentru pietoni și bicicliști în 2025, în perioada 22–27 aprilie, polițiștii rutieri au desfășurat acțiuni punctuale pe întreaga rețea de drumuri din județul Brăila, pentru depistarea și sancționarea abaterilor comise de pietoni. ”Scopul acestor acțiuni nu este sancționarea, ci prevenția. Ne dorim reducerea numărului accidentelor rutiere în care sunt implicate aceste categorii vulnerabile de participanți la trafic și ca fiecare pieton sau biciclist să conștientizeze că siguranța în trafic începe cu responsabilitatea personală. Pietonii și bicicliștii sunt printre cei mai expuși riscurilor rutiere, iar experiența arată că o mare parte din evenimentele grave se produc din cauza traversărilor neregulamentare, deplasării pe carosabil fără respectarea legislației rutiere sau a lipsei de vizibilitate – mai ales în cazul bicicliștilor care nu poartă echipament reflectorizant”, arată polițiștii.
Oamenii legii fac apel la toți pietonii să dea dovadă de prudență, să traverseze doar prin locuri permise, să fie vizibili în trafic și să manifeste respect față de toate celelalte categorii de participanți la trafic.
Accidente grave cu pietoni și bicicliști
La nivelul județului Brăila, în primele trei luni ale anului 2025, s-au înregistrat trei accidente rutiere grave în care au fost implicați pietoni sau bicicliști. Din acestea, o persoană a decedat și două au fost rănite grav. Potrivit polițiștilor, aceste cifre subliniază necesitatea continuării și intensificării măsurilor de prevenție și control. ”Menționăm faptul că aproximativ 33% din accidentele rutiere produse pe raza județului au avut drept cauză abaterile bicicliștilor și indisciplina pietonală. Polițiștii rutieri acționează cu precădere în zonele identificate ca având un risc crescut de producere a accidentelor, utilizând toate mijloacele tehnice din dotare – inclusiv echipamente video pentru supravegherea traficului și cinemometre portabile pentru măsurarea vitezei”, au mai spus reprezentanții Poliției Brăila.
În acest sens, polițiștii le recomandă pietonilor: să traverseze doar pe trecerile de pietoni marcate și doar după o asigurare temeinică; să respecte semnalele semaforului; să evite traversarea în fugă sau cu atenția distrasă de telefonul mobil ori căști audio; să poarte haine sau accesorii reflectorizante în condiții de vizibilitate scăzută.
În primele trei zile ale acțiunii, polițiștii Serviciului Rutier și ai Biroului Rutier au constatat 80 de abateri ale pietonilor.