Revoluţionar: «Ruşine senatorului Ion Rotaru!» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Revoluţionar: «Ruşine senatorului Ion Rotaru!»

Senatorul PSD Ion Rotaru a fost apostrofat, vineri, de un brăilean participant la Revoluţia din decembrie 1989, pentru că a votat adoptarea OUG 95/ 2014. Pe scurt, ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertifit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr.341/2004, îi obligă pe revoluţionari să îşi reînnoiască certificatele şi a stârnit nenumărate discuţii şi proteste. Proiectul primise votul negativ unanim al senatorilor din Comisia juridică prezenţi la sedinţa în care s-a dat vot pe raport, inclusiv din partea social-democraţilor, însă pe 11 decembrie, raportul de respingere propus plenului de Comisia juridică a fost respins cu 64 de voturi "împotrivă", 38 de voturi "pentru" şi 11 abţineri iar proiectul adoptat. Potrivit site-ului Senatului României, PNL-iştii au votat "împotriva" proiectului, la fel şi câţiva independeţi şi chiar PSD-işti, însă senatorul brăilean Ion Rotaru s-a numărat în tabăra celor care şi-au dat girul pentru Ordonanţa 95. Supărarea cea mare a revoluţionarului Ionel Dincă, pensionar domiciliat în prezent în Statele Unite ale Americii, după cum ne-a precizat personal, ieri, în cadrul unei vizite la redacţia "Obiectiv - Vocea Brăilei", se referă la faptul că Rotaru a spus «Da» ordonanţei, deşi aceasta îi exclude pe revoluţionarii brăileni.

"Cum poţi, tu, care trăieşti într-un oraş, care ai fost ales de oraşul respectiv să votezi împotriva celor care te-au trimis acolo?!"

"Ruşine senatorului Ion Rotaru care a votat contra Brăilei. Acesta a spus «Da» OUG 95/2014 la şedinţa Senatului din 11 martie 2015.
Dânsul a votat pentru aprobarea ei, deşi oraşul Brăila nu este inclus. În Ordonanţă se specifică faptul că Revoluţia s-a terminat pe 22 decembrie la ora 12:10. Cum poţi să fii de acord cu asemenea neghiobie când ştii că în Brăila ta s-a tras pe 23 decembrie? Asta dacă ştie... Dacă nu? Poate că ar trebui să se intereseze", declară Ionel Dincă, vizibil deranjat de atitudinea parlamentarului. Sursa citată a povestit că a participat la manifestările care au avut loc săptămâna aceasta la Bucureşti împotriva adoptării acestei Ordonanţei şi s-a arătat extrem de dezamăgit de modul în care a decis senatorul brăilean să "îi susţină pe cei care l-au trimis în Parlament". "În cadrul ordonanţei sunt nominalizate mai multe oraşe, multe sunt din Ardeal, dar Brăila nu este. PNL-iştii au votat «împotrivă», au fost nenumărate discuţii, senatorii care au vorbit s-au arătat «pentru» respingerea ordonanţei. Au fost şi 10 sau 11 senatori PSD care au votat pentru respingerea Ordonanţei. Dar cum poţi, tu, care trăieşti într-un oraş, care ai fost ales de oraşul respectiv să votezi împotriva celor care te-au trimis acolo?!", a conchis revoluţionarul.

Rotaru: "Aceeaşi nemulţumire e şi la Braşov şi la Turda şi în altă parte. Dacă se adoptă e rău, dacă nu se adoptă e rău!"

Contactat de redactorii noştri pentru a vedea cum îşi motivează votul, câtă vreme Brăila, oraş martir, nu este luată în seamă în ordonanţa cu pricina, senatorul Ion Rotaru a explicat că a ales varianta propusă de Guvern în condiţiile în care asociaţiile de revoluţionari nu ajung la un numitor comun. "Aceeaşi nemulţumire în privinţa menţiunii e şi la Braşov şi la Turda. Sunt discuţii nenumărate pe tema asta. Dacă se adoptă e rău, dacă nu se adoptă e rău! Sunt multe discuţii şi între ei că nu se înţeleg. Numărul celor care au anumite facilităţi şi drepturi a tot crescut şi de aici nebunia care s-a creat. Ce pot să spun? Cred că situaţia în care ne aflăm e un pic fără ieşire, astăzi. Dacă o rezolvi aşa cum e ordonanţa îi nemulţumeşti pe unii, dacă o faci altfel îi nemulţumeşti pe ceilalţi. E greu de găsit cale de mijloc. Eu nu m-am aplecat foarte mult asupra acestei probleme. Au venit şi la mine reprezentanţi, unii cu susţinerea ordonanţei, alţii împotriva soluţiei. E foarte greu să găsesc echilibru din acest punct de vedere, pentru că până la urmă e greu a spune cine are dreptate. Oricum, ordonanţa a trecut doar de Senat, până ajunge la Cameră vom vedea în ce formulă se va prezenta. Probabil că vor mai fi discuţii în continuare pe tema asta", a declarat Rotaru. Senatorul a subliniat că din punctul său de vedere ar exista şanse mari să se intervină asupra Ordonanţei tocmai la capitolul organizaţiilor care sunt nerecunoscute. "Am votat ordonanţa în contextul în care aceasta a fost soluţia cu care a venit Guvernul. A fost considerată oportună la momentul ăsta. Din păcate s-ar putea să fie nişte oameni nedreptăţiţi, este şi lucrul ăsta foarte adevărat. Acum, mie îmi e greu să îi categorisesc şi să spun cine are dreptate şi cine nu. Dar, repet, nici dumnealor nu au ajuns la un numitor comun", a scăldat-o Rotaru.
De precizat că, Guvernul susţine că Legea 341/2004 nu mai corespunde realităţilor social-politice actuale, iar aplicarea greşită sau abuzivă a acesteia a generat inechităţi şi multiplicarea numărului beneficiarilor şi a generat conflicte sociale şi manifestaţii de stradă. Potrivit Mediafax.ro, situaţia Brăilei nu pare să fie unică, senatorul independent Ioan Ghişe a anunţat că a votat, la rândul său, contra ordonanţei, calificând drept "inadmisibil" ca Braşovul să fie scos din lista oraşelor martir.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro