Roadele supraimpozitării | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir și clădirile neîngrijite

Roadele supraimpozitării

• așa cum s-a mai întâmplat și cu alte ocazii, consilierii municipali au aprobat, recent, un nou proiect de scutire de la plata impozitului pe clădire pentru trei ani în cazul unui proprietar care și-a renovat casa din Centrul Istoric • este vorba despre Strada Ana Aslan nr. 13A • cum spune și regulamentul aprobat în CLM, după luarea măsurilor de remediere a situației, întâi s-a renunțat la supraimpozitarea cu 500%, iar în prezent, începând cu 1 ianuarie 2025, respectivul proprietar nu va mai trebui să plătească impozit timp de trei ani de zile, după cum au stabilit consilierii

 

Foarte multe dintre clădirile din Centrul Istoric al Municipiului Brăila încep să își schimbe înfățișarea în bine. Faptul că o parte dintre proprietarii clădirilor din zona istorică au început să renoveze fațadele caselor în care locuiesc, dacă nu chiar să recondiționeze clădirile în totalitate, se datorează măsurii adoptate încă din 2018 de Primăria condusă de Marian Dragomir, de a supraimpozita cu 500% toate aceste imobile și terenuri lăsate de izbeliște. Așa cum cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei” a anunțat și în cadrul altor ediții, municipalitatea a decis să renunțe la supraimpozitare în momentul în care proprietarii au făcut dovada că iau măsuri pentru a reface clădirile și în prezent iată că încep să apară și beneficiile pentru cei aflați în astfel de situații. Este cazul unei brăilence care locuiește pe Str. Ana Aslan, nr. 13A, care și-a renovat casa și care nu va mai plăti impozit timp de trei ani. Consilierii municipali au aprobat, așa cum spune regulamentul, să o scutească de la plata impozitului pe clădire, începând cu 1 ianuarie 2025, deoarece s-a conformat și a decis să facă intervenții pentru renovarea și schimbarea aspectului general al clădirii din Centrul Istoric.

Potrivit raportului de specialitate al acestui proiect, Consiliul Local Municipal poate lua măsuri pentru a majora impozitul pe clădiri cu până la 500% pentru clădirile neîngrijite situate în intravilan, identificate conform criteriilor de încadrare în această categorie, stabilite tot prin hotărâri de consiliu. Acest lucru este posibil în conformitate cu prevederile art. 489 alin. (5)-(8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și ale punctului 168 din HG nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015, privind Codul Fiscal.

”Potrivit pct. 168 lit. a) din HG nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin clădire neîngrijită se înțelege clădire aflată în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubră, cu fațadă nereparată/necurățată/netencuită/nezugrăvită, cu geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură”, se mai specifică în raport.

 

Poliția Locală este instituția care face verificări în teren

Consilierii au aprobat Regulamentul de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor și terenurilor neîngrijite din intravilanul Municipiului Brăila, precum și majorarea impozitului cu 500%, printr-o hotărâre ce datează din 20 decembrie 2018. Iar în baza acestei metodologii au fost efectuate verificări și constatări în teren de către polițiștii locali la zeci de astfel de locații.

Imobilul de pe Str. Ana Aslan nr. 13A a fost considerat, inițial, ca fiind neîngrijit, iar proprietarul a fost notificat de Poliția Locală să ia măsuri, în timp ce autoritățile au aplicat supraimpozitarea cu 500%. Proprietarul s-a conformat dorinței municipalității și în urma altor verificări, polițiștii au ajuns la concluzia că problema a fost remediată. Astfel, la nivelul CLM Brăila s-a luat decizia că se poate aplica următoarea prevedere a regulamentului, cea de scutire de la plata impozitului pe 3 ani, ca un exemplu de bune practici.

”Având în vedere nota de constatare (…) din 25.04.2024, emisă de către Poliția Locală, respectiv adresa (…) din 08.05.2024, întocmită de către Arhitectul Șef, prin care se confirmă că au fost efectuate lucrări de renovare în conformitate cu art. 6 din Legea nr. 153/2011, potrivit notificării Primarului Municipiului Brăila, iar la art. 10, alin. 2 din HCLM nr. 720/2018 este prevăzut faptul că dacă se confirmă remedierea situației imobilului, primarul va propune spre adoptare consiliului local, proiectul de hotărâre de încetare a aplicabilității hotărârii de majorare a impozitului pentru imobilul respectiv, precum și scutirea de la plata impozitului pe o perioadă de 3 ani, în conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor”, se precizează în documentul aflat la mapa consilierilor.

Potrivit unei anexe atașate proiectului, venită de la Direcția Finanțelor Publice, lucrările executate sunt în conformitate cu prevederile legale și s-au încadrat la: reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli vopsitorii etc. Precum și lucrări de consolidare și/sau reparare/refacere a sistemului de acoperire. Tot acolo se menționează și că la terminarea intervențiilor s-a întocmit și un proces-verbal de recepție, care a fost semnat de un diriginte de șantier autorizat.

Din adresa Poliției Locale aflăm că s-au executat lucrări de construire pentru reparații fațade, învelitoare și împrejmuire.

Inițial, majorarea impozitării pentru acest imobil a fost aprobată în 27 decembrie 2023. După remedierea situației, în 29 martie 2024 a fost votată o altă hotărâre de încetare a acesteia, iar în prezent de scutire de la plata impozitului.

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Reamintim că, începând cu 2020, hotărârea municipalității de a supraimpozita cu 500% proprietarii care și-au lăsat clădirile și terenurile neîngrijite a condus la o serie de vânzări ale bunurilor imobile de către cei care nu și-au permis să le reabiliteze, dar și o creștere a numărului celor care au început să ia măsuri privind consolidarea și îmbunătățirea aspectului clădirilor.

Astfel, rând pe rând au început să fie scoase ”la lumină” o serie de bijuterii arhitecturale din Centrul Istoric. De altfel, se poate observa cu ochiul liber faptul că tot mai multe dintre imobile au fost reconsolidate, revopsite, sau se află în prezent într-un astfel de proces.

Precizăm că în 2021 au fost 63 de cazuri de imobile supraimpozitate de Primărie, un an mai târziu au fost 44, iar numărul s-a menținut în decembrie 2023. Și chiar dacă sunt mai puține deocamdată, trebuie amintit și că au existat și hotărâri ale CLM Brăila unde măsura supraimpozitării s-a revocat sau chiar s-a ajuns la scutiri de impozite.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro