Rotaru explică de ce a votat «pentru» la «Legea Plagiatelor» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Rotaru explică de ce a votat «pentru» la «Legea Plagiatelor»

• PSD-istul Ion Rotaru este singurul senator brăilean care a spus „Da” la votul final privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale, prin care CNATDCU a fost scos din circuitul analizei tezelor de doctorat • acesta a afirmat că reglementarea este necesară deoarece OUG 4/2016, cunoscută şi ca „ordonanţa plagiatelor”, conferă mai multă autonomie universităţilor şi rezolvă problema unor omisiuni din legea iniţială

 

Senatorul Ion Rotaru a votat, luni, „la pachet” cu restul PSD-iştilor, „pentru” respingerea cererii de reexaminare a aprobării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.4/216 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale. Legea este una extrem de controversată, cunoscută ca „ordonanţa plagiatelor”, deoarece prin una dintre modificările aduse, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este scos practic din circuitul analizei tezelor de doctorat. De asemenea, se acordă autonomie mult sporită universităţilor. Practic, au fost menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.

Proiectul a fost adoptat de Senat, cu 90 de voturi „pentru”, 6 abţineri şi doar 12 voturi „împotrivă” din partea unora dintre PNL-işti. Trebuie menţionat totuşi că 11 dintre cele 90 de voturi „pentru” au venit din partea liberalilor.

Cei doi senatori PNL Brăila Cătălin Boboc şi Dănuţ Mihai nu au fost în sală, sau cel puţin nu figurează în lista publicată pe site-ul Senatului.
Contactat de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei” şi întrebat în legătură cu votul dat pentru modificările aduse Legii Educaţiei, senatorul PSD Ion Rotaru a explicat că întreaga chestiune trebuie privită ca o reglementare unitară, deoarece legea iniţială nu era foarte clară.

„Ordonanţa aceasta reglementează mai multe lucruri: cine organizează şcoli doctorale? Că poate să organizeze o universitate sau un consorţiu de universităţi, că poate să organizeze şi Academia Română. Cert este că generează  posibilitatea pentru universităţi de a crea în cadrul lor aceste instituţii organizatoare de studii de doctorat care au o reglementare foarte clară acum, pe modificările aduse legii. În sensul că va exista, după ce se înfiinţează această IOSUD (n.r. - Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat), o comisie externă va putea să reevalueze rezultatele şcolii. (...) Eu cred că reglementarea este necesară. Ea nu era foarte clară în Legea Educaţiei. Vine cu clarificări. Funcţionează doar pentru viitor, nu pentru trecut, deci se aplică doar de aici încolo. Eu am considerat că este o măsură bună care vine să facă ordine în tot ceea ce înseamnă proceduri, organisme, control, sancţiuni. Dar şi din punct de vedere al clarificării a unor probleme care nu erau destul de bine definite în lege şi puteau genera interpretări”, a declarat Rotaru.

Cât despre scoaterea din circuitul analizei tezelor de doctorat a CNATDCU (Consiliu a cărui credibilitate a fost consolidată prin deciziile de plagiat în cazuri imporante, precum cel al lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea), Rotaru a susţinut că nu reprezintă o problemă atât de gravă, din punctul său de vedere, deoarece Ministerul Educaţiei va putea lua măsuri în cazul în care sunt sesizate nereguli, inclusiv de către CNATDCU.

Ministerul poate lua măsura de a retrage acreditarea şcolii doctorale respective, în cazul în care nu se respectă standardele de etică profesională. Universitatea sau consorţiul de universităţi organizează şcoala doctorală pe baza unor criterii, îşi înfiinţează acel organism. Ministerul poate lua măsura împotriva şcolii doctorale respective şi urmare a acesteia, doar după 5 ani să mai fie reevaluată sau să primească din nou acreditarea pentru reluarea procesului de şcoală doctorală. Sunt multe prevederi care reglementează foarte clar”, a conchis sursa citată.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, care de altfel a cerut reexaminarea modificării Legii Educaţiei, a criticat votul dat de senatori. De asemenea, ieri, preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat, acesta declarând, pentru presa centrală că a renunţat la funcţie în condiţiile în care Senatul a votat legea privind plagiatul, iar el nu vrea să conducă o „instituţie decorativă”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro