Mergi la conţinutul principal

Rugă și milostenie la hramul Bisericii „Sf. Ilie”

* sfântul lăcaș ce poartă numele Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, aducătorul ploilor, își sărbătorește, duminică, 20 iulie, ocrotitorul spiritual * peste 200 de credincioși sunt așteptați la slujba Vecerniei * parohia a pregătit pachete cu alimente și sticle cu apă, iar în săptămâna de dinaintea sărbătorii de hram 20 de vârstnici au fost ajutați cu alimente neperisabile și alte daruri

 

 

 

Ctitorită de un secol și jumătate, biserica ce poartă numele Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul își sărbătorește, duminică, 20 iulie, ocrotitorul spiritual. Sâmbătă seară, în ajunul sărbătorii, un sobor de zece preoți, dimpreună cu părintele protopop Ștefan Constandache, vor oficia slujba Vecerniei, în prezența credincioșilor sosiți din toată Brăila. Parohia a pregătit peste 200 pachete cu alimente, dar și sticle cu apă. Duminică dimineață, de la ora 7:30, preoții oficiază Utrenia urmată de Sfânta Liturghie de hram, binecuvântează ofrandele aduse la altar și se roagă pentru pace, sănătate și recolte bogate, pomenindu-i, totodată, pe cei care poartă numele Sfântului Ilie, aducătorul ploilor și patronul spiritual al energeticienilor din toată România.

În sătămâna de dinaintea sărbătorii de hram, preoții și credincioșii parohiei „Sf. Ilie” au vizitat 20 de vârstnici cu posibilități materiale reduse și rămași fără ajutor, oferindu-le acestora alimente neperisabile, precum și alte daruri. 

Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a fost fondată la 8 septembrie 1872, pe un teren donat de Primăria Urbei Brăilei, în vechiul cartier al Pieței. Sfântul lăcaș a fost sfințit la 20 iulie 1877, în timpul Războiului de Independență a României, de către vrednicul de pomenire Părinte Melchisedec, Episcopul Dunării de Jos. Potrivit pisaniei aflată la intrarea în sfântul lăcaș, biserica a fost ridicată în stil neobizantin, pe vremea Domnitorului Carol I al României, din daniile credincioșilor și ale celor care făceau parte din breslele Căruțașilor, Dragomanilor (translatorilor), Hamalilor (docherilor) și Casapilor (măcelarilor) care veneau la piață și care aveau nevoie să se roage într-un lăcaș al Lui Dumnezeu.

Biserica a fost refăcută în anul 1894, când s-a construit turla mare și s-a reparat acoperișul. Catapeteasma bisericii a fost pictată de Matache Orășeanu, în anul 1877, iar fresca doi ani mai târziu, de către pictorul D. Teodorescu. Același pictor a zugrăvit și turla mare a bisericii, în anul 1894. În timpul Primului Război Mondial, când rușii din sectorul Nănești-Nămoloasa bombardau inamicul care ocupase vremelnic Brăila, un obuz de mare calibru a explodat la doar 20 de metri distanță de biserică, înspre miazăzi, pricinuind mari distrugeri sfântului lăcaș, inclusiv fisuri în zid. După război, părintele paroh B. Enăcescu a inițiat lucrări de reparații și consolidare dar, pe timpul cutremurului devastator din noiembrie 1940, edificiul a fost, din nou, afectat. Deși s-au făcut reparații în anul 1942, turla mică, de deasupra pronaosului, nu a mai putut fi salvată. Așa se face că, în prezent, Biserica „Sfântul Prooroc Ilie”, de pe Strada Roșiori, are o singură turlă, în loc de două, cum avea până acum mai bine de 80 de ani. Cutremurul din anul 1977 a provocat, de asemenea, mari distrugeri bisericii, atât la interior, cât și la exterior, iar preotul paroh Costică Enache a inițiat, la rândul său, ample lucrări de consolidare și refacere a zidăriei și picturii. Și la ora actuală sunt în plină desfășurare lucrări de reabilitare a bisericii, prin strădania părintelui protopop Ștefan Constandache.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro