Mergi la conţinutul principal

Ruina fără soluții se prăbușește bucată cu bucată

* din păcate, chiar dacă unul dintre zidurile fațadei a căzut deja cu totul, soluțiile întârzie să apară pentru imobilul de pe bulevardul Cuza, nr. 83 * birocrația și nepăsarea mențin această pată urâtă pe imaginea Brăilei, în plin Centru Vechi al orașului

 

Zilele trecute, zidul din mijloc al fațadei imobilului de pe bulevardul Cuza, nr. 83, s-a prăbușit de tot, după ce timp de mai bine de un an a stat sprijinit în niște pari, cu o ditamai spărtura pe mijloc. Priveliștea oferită de această clădire, în plin Centru Vechi al municipiului, este una dezolantă, însă nici chiar acum, în al 12-lea ceas, nu se întrevede nicio soluție pentru rezolvarea problemei.

După cum v-am mai informat, imobilul aparține unei persoane juridice. Este vorba despre “Societatea de Servicii Informatice” SRL Brăila, al cărei patron, Cristian Bordei, ne-a declarat în urmă cu circa trei luni că încearcă de mai mult timp să demoleze clădirea degradată, dar că nu poate face acest lucru deoarece Primăria nu-i dă autorizație în lipsa avizelor necesare de la Direcția de Cultură. Bordei ne-a spus că, în urmă cu circa 10 ani, când a cumpărat casa, intenționa să o reabiliteze și să îi dea un scop practic, însă nu a reușit să facă acest lucru din motive financiare, iar în timp contrucția s-a degradat din ce în ce mai mult, până când a ajuns în situația actuală. Acum, proprietarul ar vrea să o demoleze în ideea ca, pe viitor, să o reconstruiască de la zero. ”Noi am încercat să primim o autorizaţie de demolare, în ideea de a curăţa terenul şi de a reface clădirea conform standardelor impuse de Ministerul Culturii, însă acest lucru nu a fost posibil din cauză că am nu am primit un aviz de la Direcţia de Cultură Brăila. Imobilul nu este de patrimoniu, însă ni s-a spus că este în zona istorică protejată a municipiului şi trebuie restaurat, nu demolat. O restaurare nu prea e posibilă, din cauza stării în care se află structura de rezistenţă. Este o casă veche, construită după standardele altor timpuri, cu plafoane de pământ şi scânduri, deci ar fi fost normal să putem să o reconstruim de la zero, păstrând acelaşi aspect al zidurilor exterioare dar cu un interior adaptat perioadei actuale. Pentru că nu am primit acel aviz, nu am mai făcut nimic până la ora actuală, însă având în vedere pericolul de prăbuşire vom încerca să facem măcar o reabilitare de susţinere. În momentul de faţă suntem în discuţii cu experţi din cadrul Ministerului Culturii care să ne acorde îndrumările necesare”, ne-a declarat Cristian Bordei, în luna august a acestui an.  Tot atunci, reprezentantul Direcției de Cultură Brăila, arh. Marcian Roman, ne-a spus că în cazul imobilului de pe Cuza, nr. 83, nu se poate da aviz de demolare deoarece clădirea se află într-o stare consolidabilă, chiar dacă la prima vedere pare a fi definitiv compromisă.

 

Trece timpul degeaba...

Cam așa stăteau lucrurile în urmă cu trei luni de zile. De atunci, nu s-a mai făcut nimic concret, iar zidul respectiv a căzut de tot, făcând ca imaginea acelui imobil de pe bulevardul Cuza să fie și mai deplorabilă. În ceea ce privește autoritățile locale, e drept că Poliția Locală a sancționat în câteva rânduri proprietarul cu câte 2.500 lei, pentru că nu a luat măsuri de consolidare a fațadei cu probleme. O amendă a fost dată în 2019, iar una pe parcursul acestui an, însă proprietarul a motivat tot timpul că nu poate face nimic concret până când nu primește avizele necesare.

În prezent, după ce zidul s-a prăbușit cu totul, Poliția Locală a ajuns la fața locului, însă nu a mai aplicat nicio sancțiune, după cum ne-au informat reprezentanții instituției, ci doar l-au somat pe proprietar să elibereze trotuarul de moloz și să intervină mai repede pentru consolidarea clădirii. Până ieri, luni, 14 decembrie, nu strânsese nimeni molozul de pe trotuar...

Care-i treaba cu acea autorizație așteptată de la Primărie, nu se știe încă exact. Viceprimarul Alexandru Jantea ne-a spus că Primăria poate de autorizație, de demolare sau de consolidare, doar dacă proprietarul vine cu dosarul complet, cu toate avizele necesare, inclusiv de la Direcția pentru Cultură. Viceprimarul n-a putut să precizeze în ce stadiu se află la ora actuală dosarul respectiv.

Așadar, putem concluziona că situația a rămas aceeași ca în urmă cu trei luni, când am mai publicat un articol pe această temă. La fel ca și atunci, putem spune în continuare că este de aşteptat să mai treacă luni de zile, poate chiar ani, până când se va interveni concret pentru consolidarea imobilului respectiv. Asta dacă între timp acesta nu se va prăbuşi cu totul...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro