Moscova aspiră de mai mulţi ani să amelioreze imaginea Rusiei peste hotare, unde Kremlinul este adesea criticat pentru reprimarea opoziţiei, controlul strict asupra societăţii civile sau presupusa implicare în conflictul din Ucraina, care opune forţele regulate separatiştilor proruşi.
Astfel, un pas în acest scop a fost făcut la începutul lui noiembrie, când a avut loc lansarea serviciului internaţional Sputnik, care este finanţat de stat şi are drept obiectiv să lupte împotriva "propagandei agresive" a Occidentului şi să ofere o "interpretare alternativă" evenimentelor din lume, potrivit directorului său Dmitri Kiseliov.
"Sputnik relatează despre ceea ce alţii nu spun", potrivit sloganului acestui serviciu multimedia, care va emite în 30 de limbi, începând din 2015.
Mai mulţi observatori au denunţat deja această nouă platformă, apreciind că ea este un instrument de propagandă al regimului rus.
"Statul (rus) nu are mijloace de informare, ci de instrumente de propagandă. Sputnik este un mijloc de propagandă în străinătate", afirmă fostul disident sovietic şi jurnalistul Alexandr Podrabinek.