Aşa cum era de aşteptat, în funcţie de tabăra în care se află, politicienii brăileni privesc în mod diferit situaţia dramatică apărută la Spitalul Judeţean Brăila. Astfel, în vreme ce democrat - liberalii aruncă acuze grele la adresa preşedintelui CJ Stancu şi a directorului spitalului - Rodica Sin, social - democraţii îşi apără liderul de partid şi dau vina pe incompetenţa Ministerului Sănătăţii, care ar fi produs acest haos. La rândul lor, liberalii spun că ar fi existat şi ale modalităţi de rezolvare a problemei de acolo, că reacţia conducerii spitalului a fost greşită, dar şi că tensiunea e întreţinută în mod voit de PDL-işti.
Constantin Dumitriu (PDL): "Problemele la spital au apărut când a trecut la CJ, din cauza hotărârilor luate pe genunchi, de Stancu"
PDL-iştii îi pun la zid pe Stancu şi pe Rodica Sin
Astfel, preşedintele interimar al PDL Brăila, Constantin Dumitriu, s-a arătat de părere că există doar doi vinovaţi, şi anume preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu şi managerul spitalului, Rodica Sin: "S-a ajuns în situaţia asta din cauza manageriatului acelui spital, ales de preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu. A adus el manager de la Constanţa, când avem manageri foarte buni şi în Brăila, dar care probabil nu stau la ordinele lui, să facă ce vrea el. Aţi văzut şi aroganţa directoarei Sin, care nici măcar nu a catadicsit să iasă în curte să vorbească cu oamenii. Nu se poate aşa ceva, e inadmisibil. Dacă asta se numeşte manageriat, eu nu ştiu ce să mai zic. Rezolvarea e simplă - trebuie schimbaţi managerii cu unii competenţi, care să aibă în vedere binele oamenilor şi al spitalului, nu ce vrea Stancu. Fiindcă problemele la spital au apărut când a trecut la CJ, din cauza hotărârilor luate pe genunchi, de Stancu. În ce priveşte incidentul cu paza, acei oameni nu ar fi trebuit să reacţioneze aşa, că sunt plătiţi din bani publici. Eu sper ca Corpul de Control al ministrului să găsească toate neregulile care sunt acolo şi să rezolve situaţia, să se intre în normalitate, deoarece e o instituţie vitală pentru acest judeţ".
Opinia acestuia este susţinută şi de deputatul PDL Viorel Balcan: "Vinovaţi de ce se întâmplă sunt preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu şi actualul manager, Rodica Sin, care nu au fost capabili să gestioneze mulţumitor soluţionarea problemelor de la spital. Oricum, majoritatea în Consiliul de Administraţie al spitalului este formată din membrii PSD, PNL şi angajaţi ai CJ. De asemenea, acuz şi sindicatul Sanitas, care nu a fost capabil să reprezinte aşa cum trebuie salariaţii nemulţumiţi. Acuz şi firma de pază care a bătut şi împins salariaţii care nu voiau decât să discute cu conducerea, care, apropo, a preferat să iasă prin uşa din dos, decât să dea piept cu mulţimea. Este drept, la Spitalul Judeţean trebuie făcute disponibilizări, însă la modul corect şi obiectiv. Normal ar fi ca disponibilizările să se facă eşalonat, nu toţi oamenii să fie daţi deodată afară, că de aia s-a întâmplat ce s-a întâmplat".
Şi Nicolae Mitroi, liderul grupului de consilieri judeţeni ai PDL Brăila, e de părere că piatra de temelie a acestui conflict o constituie incompetenţa actualei conduceri. "E total în neregulă chestiunea asta. Nu înţeleg de ce a trebuit să aducem un manager de import (...) Asta nu se poate numi decât incompetenţa manageriatului", a precizat Mitroi. Pe aceeaşi lungime de undă se află şi colega lui de partid, Giana Pătraşcu, vicepreşedinte CJ. La rândul ei, Pătraşcu vede în toată degringolada declanşată la Spitalul Judeţean dovada clară a unui management defectuos.
Aurel Simionescu (PSD): "Problema e la minister, că atunci când au dat legea, au tăiat banii dar ne-au spus că salariaţii îşi păstrează aceleaşi drepturi"
Social - democraţii acuză Guvernul PDL de incompetenţă şi discriminare
Aurel Simionescu: "Eu la Spitalul "Sfântul Pantelimon" nu am aplicat cine ştie ce formulă, în fond nici nu putem compara situaţiile. De altfel, trebuie remarcat că nici la Maternitate, nici la TBC, care sunt tot la CJ, nu s-a întâmplat nimic de genul ăsta. Problema e doar la Spitalul Judeţean, dar nu s-ar fi ajuns aici dacă conducerea ieşea să vorbească omeneşte cu angajaţii. Conducerea a reacţionat greşit. Nu se face aşa ceva, ei s-au ascuns pe acolo... În rest, ce să zic, ei au avut discuţii în CA, cu sindicatele, în CJ...nu ştiu ce să zic eu despre asta. Evident că acum apar tot felul de acuze. Problema e însă la minister, că atunci când au dat legea, au tăiat banii dar ne-au spus că salariaţii îşi păstrează aceleaşi drepturi. Lucru imposibil. Ori ne lăsau de capul nostru şi vedeam noi cum ne descurcam, ori întâi îşi rezolvau ei problemele şi ne dădeau spitalele cu problemele rezolvate. Oricum, nu s-ar fi ajuns aici. Iar situaţia este tensionată în toată ţara...".
În ceea ce îl priveşte pe deputatul PSD de Brăila Cristian Rizea, acesta spune că de vină e Guvernul care aplică o politică discreditară spitalelor descentralizate, favorizându-le financiar pe cele de sub aripa administrativă a PDL-ului. "Haideţi să privim tot tabloul. În principal, este vina Guvernului, care a luat această decizie pe genunchi. Guvernul dă bani numai la spitalele de-o anumită culoare politică", ne-a explicat Rizea, adăugând că Spitalul Judeţean e un subiect de luptă locală, în centrul căreia se află fostul manager al unităţii spitaliceşti, Ştefan Mihăilescu, despre care deputatul susţine că încearcă să tragă cu dinţii de anumite avantaje afacereşti: "Acolo, la Spitalul Judeţean, e o luptă pe plan local, pentru că firmele clientelare ale domnului Mihăilescu se văd acum oprite de la conducta cu bani a spitalului". Tot pe marginea acestui subiect, Rizea a spus că Mihăilescu este singurul care ar trebui să răspundă pentru datoriile exorbitante ale Spitalului Judeţean. În ceea ce priveşte schema de personal a spitalului, Cristian Rizea e de părere că, la ora actuală, aceasta este sufocată de tot soiul de angajaţi de umplutură plasaţi pe criterii politice.
Cătălin Boboc (PNL): "Conducerea spitalului nu a comunicat cu oamenii. S-au mulţumit doar în a discuta cu sindicatele, oameni care nu întotdeauna le apără interesele în cel mai bun mod"
PNL-iştii acuză cadrele medicale PDL că lansează zvonuri pentru a agita spiritele
În ceea ce îl priveşte pe liderul PNL-iştilor brăileni, Cătălin Boboc, care este, atenţie!, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean, acesta a explicat că ceea ce se petrece acolo este o catastrofă şi că protestul asistentelor nu este altceva decât efectul zvonisticii din interior, ai cărei "autori" sunt nimeni alţii - susţine Boboc - decât cadrele medicale ale PDL. "În spital circulă nişte zvonuri, care, pe mine unul, m-au năucit. În fiecare zi primesc foarte multe telefoane de la oameni din spital, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, cadre medicale, care mă întreabă despre tot felul de ciudăţenii, lucruri despre care eu n-am auzit. Încerc să-i liniştesc, am mers şi am discutat cu câţiva dintre medicii din secţii şi am încercat să-i lămuresc, pentru că cineva are interesul să creeze o stare de tensiune continuă (...) Unii dintre medicii de-acolo, cu culoare portocalie, fără să se ferească de treaba asta, întreţin o stare conflictuală", a declarat Cătălin Boboc, adăugând, printre altele, că actuala schema de personal a Spitalului Judeţean este parazitată de tot felul de angajaţi de umplutură, uitând că Ştefan Mihăilescu cel care a făcut aceste angajări a fost susţinut de PNL, până a trecut la UNPR. De asemenea, liderul PNL Brăila a precizat că actuala conducere a Spitalului se face vinovată, în opinia lui, de un singur lucru: "Nu a comunicat cu oamenii. S-au mulţumit doar în a discuta cu sindicatele, oameni care nu întotdeauna le apără interesele în cel mai bun mod. (...) Aşa s-a ajuns ca nimeni de acolo să nu ştie care este situaţia astăzi. S-a ales o variantă de rezolvare a acestei situaţii într-un mod... poate cel mai nefericit posibil, şi anume un mod din ăsta mai social-democrat, ca să-i zic aşa". Personal, ca liberal - după cum a declarat şeful PNL Brăila -, Cătălin Boboc susţine că nu este de acord cu formula găsită de Consiliul Judeţean şi că ar fi preferat, mai degrabă, reducerea schemei de personal, motivul fiind acela că aplicarea unui salariu egal la toţi angajaţii reprezintă o discriminare, deoarece unii dintre aceştia depun un volum de muncă mai mare şi sunt mai bine pregătiţi decât alţii.
"După ce că şi-aşa pleacă, nu avem grijă nici de cei pe care-i avem?"
* întreabă retoric deputatul PSD Mihai Tudose, singurul dintre politicienii intervievaţi care a adus în discuţie un fenomen îngrijorător: exodul cadrelor medicale
"Nu poţi conduce o unitate fugind pe uşa din dos", a punctat parlamentarul Mihai Tudose, preşedintele Comisiei Economice din Camera Deputaţilor, greşeala fundamentală a managerului Spitalului Judeţean, în gestionarea conflictului spontan din aceste zile. "Comunicarea dintre administraţie, echipa de manageri şi sindicat şi prin sindicat, oamenii din spital, a lipsit", a adăugat Tudose, argumentându-şi punctul de vedere că principala vină o poartă conducerea spitalului. "Din ce am văzut la televizor este impardonabil ca managerul spitalului să solicite o discuţie cu oamenii abia după ce s-a spart geamul. Oamenii aşteptau nişte explicaţii: Uite ce se-ntâmplă cu voi! Uite ce soluţii avem! Hai să vedem cum rezolvăm! Măcar o vorbă bună se putea găsi! În fond, nu vorbim despre oameni care nu sunt capabili să înţeleagă nişte explicaţii rezonabile. Nu se rezolvă nimic spărgând geamurile sau lovind protestatarii". Pe de altă parte, deşi Gheorghe Bunea Stancu este liderul PSD, deputatul social-democrat nu a evitat să comenteze şi responsabilităţile Consiliului Judeţean: "CJ, ca autoritate, nu poate da lefuri de 12 lei, când are doar 10, dar şi spitalul nu poate funcţiona decât cu un personal bine încadrat şi motivat. Fiecare are o familie de întreţinut şi după ce că şi-aşa ne pleacă personalul medical, nu avem grijă nici de cei pe care-i mai avem? CJ, ca actual proprietar, trebuie să aibă grijă de buget, dar să aibă grijă şi de oameni, pentru că aşa cum nu poţi funcţiona fără gaze şi curent, tot aşa, într-un spital, nu faci nimic dacă ai gaze şi curent, dar ai rămas fără personal medical". Tudose n-a uitat nici de fosta conducere a spitalului, care de Crăciun şi-ar fi acordat prime de câte 100 de milioane de lei vechi şi care poartă, de asemenea, o răspundere pentru situaţia de acum a spitalului.