Sabia misterioasă care-i scoate din minţi pe istorici | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sabia misterioasă care-i scoate din minţi pe istorici

O sabie medievală a cărei lamă este inscripţionată cu un mesaj misterios provoacă o serie de controverse printre istorici cu privire la semnificaţia inscripţiei, informează agerpres.ro.
Datând din secolul al XIII-lea şi găsită în 1825 în râul Witham, din Lincolnshire, Anglia, sabia este acum proprietatea British Museum, fiind prezentată în cadrul unei expoziţii dedicate Magnei Carta (1215). La prima vedere pare o armă obişnuită. Cu o greutate de 1,2 kilograme şi lungă de aproape 1 metru (964 milimetri), sabia este făcută din oţel, are două tăişuri şi garda în formă de cruce. Pe una dintre laturile lamei, cu fir de aur, scrie ceva, care pare fără noimă: „^NDXOXCHWDRGHDXORVI^".

Binecuvântare religioasă

Deocamdată nimeni nu ştie care este sensul acestor litere. Curatorii expoziţiei de la British Library au postat informaţiile despre sabie pe site-ul instituţiei, solicitând ajutor pentru descifrarea acestui misterios cod. Mesajul ar putea avea o semnificaţie magică, menită să-i ofere putere în luptă posesorului sabiei. Sau ar putea fi vorba de o binecuvântare religioasă pentru protecţia celui care folosea această armă. Desigur că nu este exclusă nici posibilitatea ca această înşiruire de litere să reprezinte „semnătura" maestrului armurier care a făurit-o.
De-a lungul timpului, mai multe săbii cu inscripţii similare au fost descoperite în diverse ţări europene, precum Polonia, Franţa, Suedia, ţările de Jos şi Anglia. În 2006, cercetători de la Universitatea Uppsala (Suedia) au iniţiat Fyris Swords Project, un proiect de cercetare dedicat identificării contextului istoric în care au fost folosite aceste săbii medievale inscripţionate.

Putere divină pentru protecţie

Conform British Museum, sabia din râul Witham a fost făurită pe teritoriul Germaniei de azi, unde în secolul al XIII-lea se aflau cei mai buni maeştri în prelucrarea fierului din Europa. În plus, exista tradiţia triburilor germanice pre-creştine de a inscripţiona rune pe săbii, topoare şi armuri, conferindu-le astfel puteri magice, conform concluziilor cercetătorilor implicaţi la Proiectul Fyris Swords.
Este posibil ca această veche tradiţie să se fi păstrat şi după trecerea la creştinism, iar inscripţiile de pe arme să invoce puterea divină pentru protecţie şi sprijin în luptă. Astfel de arme ar fi fost deţinute de războinici bogaţi, conform experţilor de la British Museum, care cred că sabia din râul Witham ar fi aparţinut probabil unui cavaler participant la una dintre cruciade. O altă ipoteză este că aceste săbii ar fi putut avea un rol pur ceremonial, fiind folosite în ceremoniile de ridicare la rang de cavaler.
Conform unei teorii, literele de pe tăişul sabiei ar putea reprezenta abrevieri din limba latină, care în Europa secolului al XIII-lea era încă un fel de „limbă de circulaţie internaţională". Primele două litere de pe sabia descoperită în râul Witham sunt „ND", ceea ce ar putea reprezenta începutul unei invocaţii creştine în latină: „Nostrum Dominus" (Dumnezeul nostru) sau „Nomine Domini" (în numele Domnului). În plus, combinaţia de litere „XOX" ar putea să facă trimitere la Sfânta Treime, iar semnul „^" care precede şi succede inscripţia este probabil o reprezentare a crucii creştine.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro