Salvare în condiții extreme și descoperire de muniție neexplodată la Scorțaru Nou | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Salvare în condiții extreme și descoperire de muniție neexplodată la Scorțaru Nou

• este vorba despre un exercițiu complex de intervenție destinat testării și îmbunătățirii capacității de reacție și coordonare a forțelor implicate în situații de urgență


Autoritățile din județul Brăila au organizat joi, 13 noiembrie, un exercițiu complex de intervenție destinat testării și îmbunătățirii capacității de reacție și coordonare a forțelor implicate în situații de urgență. Acesta s-a desfășurat în zona UAT Scorțaru Nou, fiind structurat în trei scenarii tactice majore, care au implicat simularea unui grup surprins de viitură, descoperirea unui proiectil exploziv și gestionarea unui accident rutier.

În cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se adoptă Hotărârea C.J.S.U. prin care se stabilesc forţele şi mijloacele necesare pentru intervenţie, se transmit primele măsuri ce trebuie întreprinse de către C.L.S.U. Scorțaru Nou, punerea în aplicare a Planului judeţean de apărare împotriva inundaţiilor, gheţurilor, secetei hidrologice, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale pe cursurile de apă, a Planului comun de intervenţie al unităţilor M.Ap.N. şi M.A.I. pentru limitarea şi înlăturarea efectelor dezastrelor pe teritoriul judeţului Brăila, a Planului de înștiințare și alarmare al județului Brăila și al Planului de evacuare a populaţiei şi bunurilor din unele localităţi ale judeţului Brăila în situaţii de urgenţă.

Personalul din cadrul Dispeceratului inspectoratului alertează forțele și mijloacele de intervenție aparținând raionului afectat, raportează despre situația creată inspectorului șef și informează despre incidentul apărut prefectul județului Brăila, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență.

Cele trei situații tactice propuse în cadrul acestui exercițiu au fost rezolvate, conform planurilor de cooperare și a procedurilor specifice situațiilor create, de către forțele structurilor cu atribuții în gestionarea unor astfel de situații de urgență.

Conform procedurilor fiecărei structuri implicate în gestionarea situațiilor tactice, s-a acționat pentru căutarea-salvarea persoanelor surprinse de viitură, acordarea primului ajutor calificat, triajul și transportarea acestora la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Județean Brăila, consolidarea zonelor de mal în pericol de eroziune, operaționalizării unei tabere mobile pentru sinistrați, asanarea terenului de muniție neexplodată și intervenția la accidentul rutier de pe drumul comunal DC 20 – localitatea Pitulați.

Concomitent cu aceste operațiuni s-a asigurat dirijarea traficului rutier pe căi ocolitoare și menținerea ordinii publice și pătrunderea în zonele de intervenție și risc a persoanelor neautorizate, de către forțele de ordine.

Pentru coordonarea acțiunilor de intervenție a fost activată și s-a deplasat la locul evenimentelor Grupa Operativă condusă de colonelul Ion Cristian, inspectorul șef al ISU Brăila.

În sprijinul efectivelor de intervenție ale ISU Brăila au fost implicate, conform planurilor de cooperare, echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului Județean de Jandarmi Brăila, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Județean Brăila, echipe de voluntari din cadrul Crucii Roșii – Filiala Brăila, echipe din cadrul unităților militare ale M.Ap.N. – Garnizoana Brăila, echipe ale S.G.A. Brăila - Administrația Bazinală de Apă Buzău Ialomița, ale Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila, ale Direcției de Sănătate Publică Brăila, ale Companiei de Utilități Publice ”Dunărea”, reprezentanți ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență Scorțaru Nou.

 

Evacuare de urgență a unui grup surprins de viitură

Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din Scorțaru Nou a transmis un apel de urgență prin 112, raportând că, în timpul verificărilor digului Măxineni-Racovița, un grup de 6 persoane, aflate posibil la pescuit, a fost surprins de viitură și izolat pe malul drept al râului Buzău, în zona localității Pitulați. Una dintre persoane era posibil înecată și vizibilă pe malul stâng al râului. Echipele de salvatori și paramedici au intervenit rapid, folosind bărci și echipamente specializate, pentru a evacua persoanele izolate și a acorda asistență medicală de urgență celor afectați.


Identificarea unui proiectil exploziv din al Doilea Război Mondial

În timpul acțiunilor de salvare, eroziunea malului a scos la iveală un proiectil neexplodat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, descoperit pe malul stâng al râului Buzău. Echipele EOD (Explosive Ordnance Disposal) au fost alertate, deplasându-se la fața locului pentru a securiza și a neutraliza dispozitivul în siguranță. Această intervenție a subliniat complexitatea și riscurile intervențiilor în condiții de mediu extrem și a pus accentul pe măsurile de precauție necesare.

 

Intervenție în urma unui accident rutier cu victimă încarcerată

Pe drumul comunal DC 20, în apropierea zonei inundate, s-a produs un accident rutier grav. Un autovehicul a fost grav avariat, iar conducătorul auto a rămas încarcerat în urma impactului. Echipele de descarcerare și personalul medical de urgență au intervenit prompt pentru extragerea victimei și acordarea primului ajutor la fața locului. Scenariul a testat viteza de reacție și coordonarea între echipele de descarcerare și cele de prim ajutor.

”Scopul exercițiului a fost de a pune la încercare abilitățile de coordonare și de reacție ale forțelor implicate, de a îmbunătăți protocoalele de comunicare și intervenție și de a asigura pregătirea personalului în fața unor situații extreme. Exercițiul a implicat echipe din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, echipe de geniu specializate în neutralizarea muniției, paramedici și reprezentanți ai autorităților locale”, se arată în comunicatul remis de reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila.

Aceștia au mai precizat că ”astfel de exerciții sunt esențiale pentru a testa și îmbunătăți capacitatea de răspuns în fața unor potențiale situații critice, protejând siguranța publică și bunurile cetățenilor. Exercițiul de astăzi reprezintă un pas important în consolidarea pregătirii echipelor de intervenție și creșterea eficienței acestora în gestionarea situațiilor complexe de urgență”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro