Sarbatoare mare, de Hramul Manastirii Maxineni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sarbatoare mare, de Hramul Manastirii Maxineni

Sarbatoare mare de Dragaica, la Manastirea Maxineni. Citeva sute de persoane s-au adunat, ieri, inca de dimineata, la manastirea care si-a sarbatorit Hramul, Sfintul Ioan Botezatorul. Oamenii au venit pe jos, in carute sau cu masinile, ca sa se roage la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, acoperita in argint, adusa special de la manastirea Adam, din judetul Galati si sa asculte slujba oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu Prea Sfintia Sa Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos.
"Venim sa ascultam cuvintul Prea Sfintiei Sale si sa ne rugam pentru sanatate, dar si pentru ploaie, ca ne este tare greu, cu seceta asta. Ni se usuca toate culturile, nu mai avem ce da de mincare la animale, si o sa ajungem in curind sa ne sece si fintinile. Sintem tare pacatosi, daca ne pedepseste Dumnezeu in felul acesta! Trebuie sa revenim pe calea credintei!”, ne-a spus un credincios. "Venim de la Galati, sintem mai multe persoane si in fiecare an, facem ce facem si ajungem aici, de Hramul manastirii. Este o sarbatoare deosebita si multi dintre calugarii de aici sint galateni. Cind ajungi la manastirea Maxineni, simti cu adevarat pacea in suflet. Este un lacas deosebit", ne-a spus o femeie. "Am venit sa ne rugam la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, sa ne ierte pentru pacatele noastre si sa dea drumul ploii, ca murim cu totii, oameni si animale. Seceta asta ne-a distrus, nu mai stim ce sa facem!", s-a plins un alt barbat.
In cuvintul sau, Prea Sfintia Sa Casian a indemnat credinciosii la fapte bune si ginduri curate, la milostivenie si cainta, pentru greselile lor, la renuntarea la goana dupa bunuri materiale. El nu a uitat sa aminteasca si de Anton Lungu, fostul primar al Brailei, ca de cel care a avut grija, ani de-a rindul, de manastirea Maxineni, ajutind-o financiar si nu numai. Dupa terminarea slujbei, citeva mii de pachete cu mincare au fost impartite credinciosilor care au stat ore in sir, sub soarele arzator, pentru a asculta cuvintul preotilor.
Amintim ca manastirea Maxineni a fost ctitorita de domnitorul Matei Basarab in urma cu 370 de ani. In anul 1858, aceasta a fost reparata prin grija printului Alexandru Ghica Voievod, insa, dupa 1877, a ramas cu totul izolata. Hramul Manastirii Maxineni a reinviat, practic, in anul 1990, cind s-a oficiat, dupa mai mult de 70 de ani, Sfinta Liturghie. Parintele egumen ieromonah Agache Paisie ne-a declarat ca, in aceasta ultima perioada, Anton Lungu a fost unul dintre cei care a ajutat din plin la refacerea manastirii si transformarea ei in asezamintul care este astazi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro