* miercuri, 18 decembrie, consilierii locali din comuna Viziru au participat la două ședințe, una extraordinară și alta de îndată, care au declanșat o serie de acuzații grave dinspre tabăra PSD Brăila * social-democrații acuză că deși nu au avut cvorum la ședința extraordinară, consilierii liberali și primarul Ana-Cornelia Măcrineanu au insistat cu depunerea ilegală a jurământului de către Costel Untaru de la AUR (bănuit că ar avea legături cu PNL) * tot în acea zi, a fost convocată o ședință de îndată, trei ore mai târziu, în care cei șapte consilieri PNL alături de cel de la AUR l-au ales viceprimar pe liberalul Nicu Chiriac * alegerea s-a făcut sub privirile șefului PNL, Alexandru Popa și a Tik-Tokistului Cătălin Chivu * PSD-iștii susțin că s-au făcut manevre dubioase și că sunt convinși că se va ajunge la DNA
Caz încâlcit cu manevre politice și acuzații grave în Comuna Viziru. Miercuri, 18 decembrie, consilierii locali din comună au fost convocați de dimineață la o ședință extraordinară cu câteva puncte pe ordinea de zi, printre care și depunerea jurământului de către următorul membru supleant pe lista AUR, Costel Untaru. Consilierii PSD (cinci la număr) și celălalt membru AUR din consiliu au ales să nu participe la această ședință, bănuind că Untaru ar fi, de fapt, un susținător ascuns al taberei PNL, după cum ne-au explicat, ieri, surse politice de încredere. Social-democrații acuză în prezent că s-a comis o ilegalitate la ședința respectivă, deoarece în ciuda faptului că nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru constituirea legală, fiind prezenți doar șapte consilieri PNL și Untaru de la AUR, care încă nu își depusese jurmântul, lucrurile au înaintat nestingherite. Și asta, deși, susțin PSD-iștii, secretarul comunei a declarat închise lucrările ședinței, tocmai din lipsă de cvorum.
Social-democrații acuză că primarul comunei, PNL-ista Ana-Cornelia Măcrineanu, dar și președintele liberalilor brăileni, deputatul Alexandru Popa, (de asemenea prezent în sală la momentul respectiv, alături de mai mulți membri de partid, plus ”bodyguardul” Cătălin Chivu), au insistat ca Untaru să își depună totuși jurământul de credință, lucru care s-a și întâmplat în prezența a doar șapte consilieri locali.
Totul, după cum susțin PSD-iștii, a făcut parte dintr-o strategie a liberalilor de a-și impune un viceprimar. Situație care s-a confirmat ulterior, deoarece la numai trei ore de la întâlnirea de dimineață, a fost convocată o ședință de îndată cu un singur punct pe ordinea de zi: alegerea viceprimarului comunei. Și cum de această dată cvorumul a fost asigurat prin prezența membrului AUR, viceprimar a fost ales PNL-istul Nicu Chiriac.
Consilierii PSD Viziru, de-a dreptul revoltați
După acest episod, primarul comunei Viziru, Ana-Cornelia Măcrineanu, a postat pe rețelele de socializare un comunicat pentru a-i acuza pe consilierii PSD și AUR (un consilier), care nu au participat la ședințele convocate miercuri, că lucrează împotriva intereselor locuitorilor. Aceasta le-a cerut demisia.
”Ieri (n.r. – miercuri) am avut o ședință de Consiliu Local cu 6 puncte pe ordinea de zi, la care am adăugat o propunere de suplimentare bugetară, venită din partea compartimentului contabilitate, pentru asigurarea funcționării administrației până la aprobarea bugetului pentru anul 2025. Mulțumesc consilierilor PNL pentru participare și pentru verticalitatea de care au dat dovadă, susținând inițiativele necesare pentru binele comunității! De asemenea, le mulțumesc cetățenilor pentru încrederea și sprijinul constant.
În același timp, condamn lipsa de implicare a consilierilor PSD și AUR, care, prin neparticiparea lor la ședință, au ales să ignore nevoile urgente ale comunei Viziru. Este dezamăgitor să constat că, în loc să reprezinte interesele cetățenilor, preferă să urmeze alte agende. În calitate de primar al comunei Viziru, cer public demisia tuturor consilierilor care pun interesele personale mai presus de binele comunității! Locul lor nu este în Consiliul Local dacă nu sunt capabili să răspundă responsabilităților pentru care au fost aleși. Domnule Cîrligea, locuitorii din Viziru v-au votat pentru a le apăra interesele în Parlament, nu pentru a evita responsabilitățile la nivel local. Reamintesc faptul că voturile nu au venit datorită altor influențe, ci prin munca și implicarea unui gospodar adevărat, domnul Costel Untaru. De asemenea, întreb public: știe domnul Simion despre metodele folosite de reprezentanții AUR în județ, inclusiv amenințările la adresa consilierilor locali? Aceste practici nu au ce căuta într-o democrație și trebuie să înceteze imediat”, a declarat Măcrineanu.
Scopul principal: protejarea intereselor personale și acoperirea neregulilor din primăria Viziru
În replică, membrii Consiliului Local ai comunei Viziru din tabăra PSD au ținut să vină cu un răspuns la acuzațiile primarului.
”Din respect pentru cetățenii comunei Viziru, considerăm necesar să clarificăm situația creată și să combatem afirmațiile eronate și denigratoare pe care le-ați făcut în spațiul public. 1) Neparticiparea noastră la ședința extraordinară nu a fost un act de neimplicare, ci o situație anunțată oficial în timp util. Cu trei ore înainte de ședință, am depus documente la secretarul primăriei care motivează absența noastră. Respingem categoric insinuările că am ignorat nevoile comunității. 2) Ședința extraordinară a fost convocată cu puncte pe ordinea de zi care conțineau ilegalități evidente. Refuzăm să luăm parte la ședințe care încalcă cadrul legal și care, prin conținutul lor, pot dăuna intereselor cetățenilor din Viziru. Din lipsă de cvorum, ședința s-a închis, iar acest fapt ar trebui să vă determine să reflectați asupra priorităților administrative. 3) Depunerea jurământului de către un consilier într-o ședință închisă din lipsă de cvorum este TOTAL ILEGALĂ. Această acțiune nu respectă regulamentele și ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care înțelegeți să administrați comuna. 4) Convocarea unei ședințe de îndată pentru alegerea viceprimarului reprezintă un abuz de procedură. Ședințele de îndată sunt rezervate exclusiv pentru situații de urgență sau dezastre naturale, ceea ce nu era cazul. Alegerea viceprimarului nu reprezintă o situație urgentă și considerăm această acțiune o deturnare a mecanismelor democratice. Este evident că această insistență pentru alegerea unui viceprimar apropiat dumneavoastră are ca scop protejarea intereselor personale și acoperirea neregulilor din primărie. 5) Afirmațiile dumneavoastră din timpul ședinței despre imposibilitatea acordării ajutoarelor de încălzire sunt neadevărate și manipulative. Proiectul privind ajutoarele de încălzire nu a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare, iar asocierea dintre lipsa noastră de participare și imposibilitatea acordării ajutoarelor reprezintă o dezinformare menită să inducă în eroare cetățenii”, au explicat consilierii PSD Viziru.
Totodată, au acuzat că s-au comis abuzuri și ilegalități pe care nu le vor trece cu vederea.
”Stimată doamnă primar, nu putem ignora faptul că demersurile dumneavoastră recente par a fi ghidate mai degrabă de interese personale și ale unor persoane care vă dirijează, decât de binele comunității. Modul în care insistați să impuneți un viceprimar apropiat dumneavoastră trădează o încercare disperată de a evita expunerea neregulilor din primărie. Vă asigurăm că aceste abuzuri și ilegalități nu vor rămâne nesancționate. Vom continua să ne exercităm atribuțiile cu responsabilitate și transparență, punând întotdeauna pe primul loc interesele cetățenilor din Viziru. Totodată, vă invităm să reflectați asupra acțiunilor dumneavoastră și să prioritizați dialogul democratic și legalitatea”, au mai spus social-democrații.
Francisk Chiriac: «În județul Brăila sunt două legi: legea lui Popa și legea după care funcționăm noi toți ceilalți»
Contactat în urma acestui episod, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful PSD Brăila), a precizat că a fost informat de cele întâmplate la Viziru și a punctat că Prefectura Brăila s-a autosesizat în această speță.
”În județul Brăila sunt două legi: legea lui Popa și legea după care funcționăm noi toți ceilalți, adică un stat normal de drept, codul administrativ, legile din România. Adică o să ajungem exact ca în Sicilia. Lăutarii ne mai lipsesc. Nu au înțeles absolut nimic din votul brăilenilor și a românilor de anul acesta. Continuă aceeași demagogie politică. Li se pare că dacă vorbesc, țipă mai tare sau pun întrebări sunt mai deștepți. Să vadă lumea cât de deștepți sunt ei. Eu, personal, cred că am demonstrat că sunt un președinte la brăilenilor și mă axez pe proiectele pe care le-am promis: drumuri asfaltate, începerea construcției spitalului și multe alte proiecte, în primul rând, pe fonduri europene”, a declarat Chiriac.
Vom reveni.