Scandalul gheţii de pe Buzău | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandalul gheţii de pe Buzău

Administratorul unei ferme brăilene situate în apropierea râului Buzău se plânge că revărsările de ape provocate de acumularea gheţii i-au inundat 200 de hectare arabile, provocându-i o pagubă de 300.000 lei (trei miliarde de lei vechi). Gheorghe Târâlă, directorul societăţii "Agroprotect", afirmă că duminică, 14 februarie, când se formase un blocaj de gheaţă undeva în zona Vişani, l-a sunat pe prefectul Dumitru Popa, solicitându-i sprijin pentru găsirea unei modalităţi de eliberare a cursului de apă. "Prefectul mi-a zis să sun la 112 şi să cer la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Am sunat şi mi s-a făcut legătura cu un domn care n-am înţeles cine era şi de unde era, dar mi-a vorbit cumva în derâdere, zicând că n-are cum să fie adevărat ceea ce spun eu. Văzând că insist, mi-a transmis să vorbesc cu prefectul, că doar el mă poate ajuta. Uite aşa m-au pasat de la unul la altul, fără să facă nimic, iar gheaţa plecată de la Vişani s-a oprit la Deduleşti şi apa a ieşit din pădure pe terenul meu distrugând o investiţie de miliarde de lei vechi. Pe 92 de hectare aveam cultivat grâu de sămânţă, adus pe bani grei din Germania. Mai aveam acolo 70 ha de rapiţă şi 50 ha de arătură pe care urma să le însămânţez la primăvară. S-a distrus tot şi statul refuză să mă despăgubească. Am vorbit la Ministerul Agriculturii, cu secretarul de stat Rădulescu şi i-am expus problema, dar mi-a zis că nu are ce să facă, de când Guvernul a decis să nu se mai aplice Legea 381, prin care se dădeau despăgubiri pentru calamităţi naturale", ne-a declarat telefonic Gheorghe Târâlă, supărat pe faptul că autorităţile judeţene anunţaseră că revărsările înregistrate pe râul Buzău nu au provocat pagube materiale.

"Apa nu a ieşit din zona inundabilă"


Prefectul Popa a confirmat că a fost apelat de un fermier, duminică, şi spune că exact în acea zi se afla pe teren, pentru a verifica dacă gheaţa pune probleme pe râul Buzău. "Noi ne-am temut să nu fie afectat podul de la Gradiştea. I-am precizat respectivului domn că trebuie să semnaleze problema dumnealui la ISU, prin 112. Oricum, din câte observam eu la faţa locului, împreună cu reprezentanţi ai ISU şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, nu se formaseră zăpoare iar apa care ieşise din albia minoră ocupase zona inundabilă a râului, nicidecum terenuri cultivate", ne-a declarat prefectul.

Adrian Turiac, directorul SGA, şi-a menţinut şi ieri declaraţia pe care ne-o dăduse în ziua precedentă, şi anume că apa Buzăului nu a ieşit din zona inundabilă. "Dacă fermierul respectiv a făcut rost de teren în zona inundabilă, acolo unde n-ar trebui să se cultive nimic sau să se ridice construcţii, nu avem ce să-i facem", a comentat Turiac.

În replică, Gheorghe Târâlă, ne-a spus că terenul respectiv se cultivă de sute de ani şi că cei de la gospodărirea apelor habar nu au unde se află exact.

Şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ne-a confirmat, prin ofiţerul de serviciu, maior Ştefan Stoian, că s-a primit un apel duminică pe această temă. "Cetăţeanul care a sunat era foarte irascibil şi, practic, nici nu l-a lăsat pe ofiţerul de serviciu să vorbească. Duminică, gheaţa de pe Buzău era parcelată în sloiuri, nu se formaseră zăpoare şi nu se impunea distrugerea prin explozie. De altfel, conform Legii 451 privind protecţia civilă, lucrările de distrugere a zăpoarelor se execută gratuit doar dacă pun în pericol localităţi sau siguranţa cetăţeanului, ceea ce nu ar fi fost cazul pe râul Buzău. Acolo apa a ieşit doar în zona inundabilă natural", a precizat maiorul Stoian.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro