Se lucreaza greu la scrierea titlurilor de proprietate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se lucreaza greu la scrierea titlurilor de proprietate

Se merge in pas de melc in scrierea titlurilor de proprietate pentru retrocedarile de teren agricol catre fostii proprietari. Este nemultumirea conducerii Prefecturii judetului Braila, care a solicitat, ieri, primarilor din judet, urgentarea eliberarii acestor documente, pentru finalizarea punerii in posesie. Subprefectul Mircea Fudulaiche a precizat ca in luna mai s-a lucrat foarte slab, din acest punct de vedere, si daca se merge in acest ritm, trece si anul acesta, fara sa terminam punerea in posesie: "In cursul lunii mai s-au scris de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OJCPI) 201 titluri de proprietate si mai sint de eliberat 2.189 de titluri. Firesc, intrebarea a fost de ce ritmul este atit de lent, pentru ca, in conditiile astea, o sa terminam, probabil, la anul ceea ce avem in prezent de eliberat, nemailuind in considerare ceea ce urmeaza sa primim. Am inteles ca principala problema cu care ne confruntam este cea a intocmirii planurilor parcelare. Pe parcursul anului trecut, cred ca in 2-3 sedinte v-am solicitat sa puneti in aplicare Ordonanta nr. 13/2001, referitoare la infiintarea compartimentelor de cadastru, ceea ce ar reduce cheltuielile dumneavoastra. Nu mai trebuie sa apelati la un expert, deci economisiti niste sume si va faceti treaba acolo, la fata locului. Bineinteles, angajatul de la compartimentul de cadastru trebuie sa aiba un anumit nivel de pregatire, pe care poate s-o ofere in mod gratuit la Oficiul de Cadastru, cu conditia ca dumneavoastra sa nu veniti pe rind la acest Oficiu, sa cereti acest serviciu. Puneti-va de acord citeva localitati si atunci se poate face instruirea in mod organizat. Vom face noi o programare, impreuna cu oficiul, rugamintea noastra fiind sa-i anuntati si sa-i mobilizati pe oameni".

"Oamenii se pling de faptul ca sint foarte prost tratati"

La rindul sau, prefectul Nicolae Mitroi a dat citeva detalii cu privire la cele discutate la o recenta intilnire a prefectilor la Ministerul de Interne si Reformei Administrative pe tema legilor retrocedarii, unde s-a solicitat urgentarea finalizarii punerii lor in aplicare. El a precizat ca s-a solicitat ministrului sa se permita luarea de la Agentia Domeniilor Statului a noi terenuri, pentru acoperirea deficitului de pamint necesar retrocedarilor: "S-a discutat, printre altele, de lipsa de terenuri pentru a satisface toate cererile de retrocedare in natura. Cu exceptia celor care fac dovada amplasamentului sau au avut teren confiscat, ADS-ul nu pune la dispozitie terenuri, iar noi am solicitat sa se modifice Legea 247 din acest punct de vedere si sa se puna la dispozitia comisiilor judetene de fond funciar terenurile pe care le controleaza la ora actuala ADS-ul. De asemenea, s-a mai ridicat o problema legata de retrocedarea fondului forestier, si s-a prezentat o situatie existenta la nivel national: din 700.000 de ha de padure validate pentru retrocedare de catre comisiiile judetene, peste 400.000 ha erau in litigiu cu Romsilva. In plus, s-au ridicat probleme si cu privire la despagubirile refugiatilor, in sensul ca autoritatile, mai ales autoritatile din Ucraina elibereaza foarte greu adeverintele necesare, ba chiar s-au ridicat citiva si au spus ca exista un fel de taxa neoficiala, cam 500 euro adeverinta".
Pe de alta parte, Mitroi a cerut primarilor sa-si instruiasca angajatii mai bine si sa-i determine sa fie mai atenti cu cetatenii care le calca pragul, solicitindu-le diverse informatii sau documente: "Va spun la modul foarte serios, sa aveti discutii si cu secretarii dvs., care au rolul de a mentine ordinea si legalitatea in cadrul primariei, sa fie mai atenti si in privinta modului in care discuta cu cetatenii care li se adreseaza. Primesc foarte multe reclamatii scrise, care merg la presedintie, la minister, la autoritatea de retrocedare, unde oamenii se pling, printre altele, de faptul ca sint foarte prost tratati cind merg la nivelul comunelor sa ceara un drept sau o informatie. Acelasi lucru il sesizam si la nivelul nostru, la audientele pe care le tinem saptaminal, si stiti ca la unii dintre dvs. am intervenit telefonic chiar in timpul audientelor. Acesti oameni nu fac decit sa-si reclame un drept, chiar daca nu au toate actele cerute de lege, noi avem datoria sa fim ingaduitori sa-i sfatuim cum sa procedeze. Dar oricum, principala datorie pe care-o avem ca oameni, dar si ca autoritate, este aceea de a le vorbi cu calm si pe intelesul lor. Va spun, sint foarte multe lucruri care se reclama din lipsa de informatie a celui care reclama".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro