• datorită proiectului filantropic ”Spitale publice din bani privați” inițiat de co-fondatorul Fundației Metropolis, Codin Maticiuc, o secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila a fost reabilitată și modernizată complet, inclusiv cu aparatură de ultimă generație • totul a fost posibil în urma unui contract de sponsorizare în valoare de 60.000 de euro, semnat cu Fundația Metropolis, în primăvara acestui an
Campania umanitară ”Spitale publice din bani privați”, inițiată în 2020 de Codin Maticiuc și Fundația Filantropică ”Metropolis” a ajuns și la Brăila și a fost de mare ajutor! Secția de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila a fost modernizată cu fonduri private, fiind achiziționate de la mobilier pentru saloane și cabinete, până la aparatură medicală performantă, toate aflate pe lista de priorități. Valoarea contractului de sponsorizare s-a ridicat la 60.000 de euro și a fost semnat în primăvara acestui an, respectiv pe 25 aprilie. ”Este vorba despre o sponsorizare de la Fundația Metropolis, desfășurată în trimestrul II al acestui an. Valoarea totală a acestui ajutor este în jur de 290.000 de lei și a constat în mobilier pentru pacienți și pentru personal, adică paturi, noptiere, dulapuri de medicamente, birouri, scaune, frigidere. Și la partea de aparatură medicală au donat un monitor de funcții vitale, un injectomat, un detector de vene și pulsoximetru”, a declarat, pentru ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, managerul SCJU Brăila, Delia Râșnoveanu. Proiectul s-a intitulat, ”Modernizare și dotare secție Pediatrie Spitalul Județean Brăila” și a presupus, mai exact, achiziția a 46 de paturi cu saltele, 46 de noptiere, echipamente medicale de ultimă generație precum aparate de monitorizare, aparate de detecție vene, aspiratoare chirurgicale, injectomate automate, lămpi fototerapie, mese consultație, dulapuri, scaune, birouri, după cum preciza co-fondatorul Fundației Metropolis, Codin Maticiuc, într-o postare, pe Facebook. ”Înainte s-a discutat cu medicii din secție, au fost întrebați ce nevoie este pe secție și după, cei de la Fundația Metropolis au venit cu materialele și aparatura. Ei au venit cu toate adică. Da, modernizarea a acoperit toată secția. Chiar arată foarte bine! Sunt mai mult decât binevenite! Practic, ei au venit cu materialele și le-au dus direct pe secție. Totul s-a desfășurat foarte repede ”, a mai spus managerul SCJU Brăila.
Reamintim că, în primăvara acestui an, co-fondatorul Fundației Metropolis, actorul Codin Maticiuc anunța că a dat start unei noi campanii de strângere de fonduri pentru mai multe proiecte medicale care viza, printre altele, și reabilitarea și modernizarea secției de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila. Prin celelalte proiecte se aveau în vedere modernizarea Maternității și a Neonatologiei din cadrul Spitalului Dominic Stanca din Cluj, investiții în laboratoarele IC Fundeni București, Bloc Alimentar la Spitalul Universitar de Urgență București, finalizare lucrări amenajare în plumb la Spitalul Județean de Urgență Reșița și Spitalul de Boli infecțioase Constanța. Totul a fost posibil cu ajutorul donațiilor și dacă n-ați făcut-o deja, nu e timpul pierdut nici acum. Așa că dacă vreți și voi să fiți parte a campaniei ”Spitale publice din bani privați”, pentru renovarea și modernizarea spitalelor din România aveți mai multe opțiuni:
- Donează prin card, virament sau Paypal: https://bit.ly/38shkYM
- Trimite SMS la 8845 cu textul FACEM și donează 2 EURO lunar pentru renovarea spitalelor publice sau FACEM la 8864 și donează 4 euro lunar.
- Dacă ai o firmă, redirecționează 20% din impozitul pe profit/venit: https://bit.ly/3ovDoaH
- Dacă ești angajat, redirecționează 3.5% din impozitul pe venit: https://bit.ly/348zLTd
- Dăruiește-ți ziua de naștere pe Galantom: https://bit.ly/2XlBmy7
- Aplică pentru a deveni voluntar: https://bit.ly/351dpQj
- Cumpără un tricou de pe T-Shirt Factory, iar banii strânși merg către renovarea spitalelor: https://bit.ly/2TJiIkY .
Așa cum este definit, scopul proiectului “Spitale publice din bani privați” este de a aduce spitalele din România la standardele cele mai noi, prin proiecte de renovare, reabilitare și dotare cu echipamente moderne. Este un demers care a prins viață în anul 2016, când Maticiuc a început să susțină, punctual, diferite cauze medicale, care încet, încet s-au transformat în adevărate proiecte de infrastructură. Așa ajunge pentru prima dată la Spitalul Fundeni din capitală, unde cunoaște câțiva copii diagnosticați cu cancer, printre care și Lăcrămioara, ”fata de la 702”. A vrut să le aducă un zâmbet pe buze acestor copii și a început să organizeze diverse activități festive, împărțind cadouri și bună dispoziție celor aflați în suferință. Și nu doar că a reușit, dar în vara lui 2019 inițiativa lui se transformă într-un amplu proiect de izolare a acoperișului spitalului. Un an mai târziu, în memoria Lăcrămioarei, fetiței de la 702, precum și pentru a crea condiții mai bune pentru copiii internați aici, Codin Maticiuc inițiază proiectul ”Spitale publice din bani privați”, începând renovarea etajului 7, de la Fundeni. Astfel, campania lui Maticiuc reușește să crească de la un an la altul și să se bucure de sprijinul mai multor artiști, oameni de afaceri, sportivi, vedete sau oameni de rând care donează cum și cât pot, ca spitalele din România să ofere condiții mai bune de tratament.
Campania #colorămîmpreună, un adevărat succes la Brăila
Să nu uităm însă că la Brăila, de-a lungul timpului, au mai avut loc astfel de inițiative și campanii, pentru numeroase cazuri medicale sau cu nevoi sociale, la care oamenii au reacționat neașteptat de frumos. Un exemplu grăitor a fost și campania #colorămîmpreună, inițiată de cotidianul ”Obiectiv-Vocea Brăilei” și „Asociația pentru Adevăr”, din luna martie 2019, când redactorii ”Obiectiv” au gândit și demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a da viață secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean, adică fix cea care a fost acum dotată cu ajutorul Fundației Metropolis. Ideea era simplă, să aducem o pată de culoare în saloanele acestei secții și să înveselim puțin atmosfera, fiecare contribuind cu ce a putut, fie cu bani, fie cu produse sau materiale de care era nevoie, precum lenjerii de pat, televizoare, jucării din plastic sau din lemn, covorașe de joacă, măsuțe și scăunele din plastic, băncuțe, tablă magnetică, căsuțe din plastic și țarcuri de joacă, tobogane mici din plastic, cărticele de colorat, jocuri, creioane colorate, cuburi de lego, cărți, stikere pentru pereți cu personaje din desene, premergătoare, scaune speciale pentru servirea mesei, fierbătoare pentru apă sau cuptor cu microunde. Pe lângă asta, s-a urmărit și achiziția unor jaluzele și storuri pentru ferestrele de aici, care duceau lipsă de așa ceva. Și, datorită brăilenilor, campania s-a bucurat de un adevărat succes, reușind astfel ”Să dăm viață Secției de Pediatrie!” și să asigurăm, cu ajutorul vostru, condiții mai primitoare pentru copiii internați aici.