• ca urmare a creșterii numărului și rolului dispozitivelor de accesare a internetului, implicit a numărului de utilizatori, criminalitatea informatică este într-o permanentă diversificare și evoluție • pentru a preveni atacurile cibernetice și înșelăciunile în mediul online, polițiștii au discutat cu cetățenii aflați în zona Gării CFR despre riscurile din mediul online și cum pot evita să devină victime în spațiul virtual
«Siguranța în mediul digital» reprezintă o prioritate de intervenție preventivă pentru Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila. Potrivit polițiștilor, pe fondul creșterii exponențiale a numărului și rolului dispozitivelor de accesare a internetului, implicit a numărului de utilizatori, criminalitatea informatică este un domeniu aflat într-o permanentă diversificare și evoluție. ”Acest fenomen îmbracă multiple forme, de la atacurile cibernetice prin intermediul programelor de tip malware, până la fraudele cu mijloace de plată electronice, înșelăciunile prin intermediul platformelor on-line, răspândirea de informații false, deepfake sau exploatarea sexuală a minorilor în mediul online. Prin inițierea și implementarea campaniei naționale de prevenire și conștientizare cu privire la efectele propagării informațiilor false – Vigilența face Diferența! -, ne propunem diminuarea acestui tip de infracționalitate prin informarea populației atât cu privire la comportamentele responsabile în utilizarea platformelor sociale cât și prin conștientizarea consecințelor utilizării datelor cu caracter personal în mediul online”, arată polițiștii.
Zilele trecute, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității și Biroul Județean Poliție Transporturi, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, au desfășurat activități de informare preventivă în Gara feroviară Brăila și în zona adiacentă acesteia. După cum arată polițiștii, cetățenii prezenți au aflat de la oamenii legii despre riscurile din mediul on line dar și cum pot evita să devină victime a unor infracțiuni în spațiul virtual.
În acest sens, la nivelul Poliției Brăila, oamenii legii își propun implementarea unor inițiative de educație digitală a populației și o informare corectă, atât prin creșterea gradului de conștientizare în rândul utilizatorilor cu privire la efectele nocive ale propagării informațiilor false cât și prin dezvoltarea colaborării interinstituționale.