Sfaturi pentru comportament în caz de cutremur | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sfaturi pentru comportament în caz de cutremur

Ieri s-au împlinit 33 de ani de la ultimul mare cutremur care a zguduit zona noastră. Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila a distribuit pliante cu instrucţiuni utile, menite să salveze vieţi în cazul unui nou seism. "Dacă sunteţi într-o clădire, adăpostiţi-vă sub o masă, un pat etc. Nu părăsiţi clădirea pe timpul cutremurului. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri şi cabluri electrice; dacă nu puteţi, adăpostiţi-vă sub un paravan. Dacă sunteţi în maşină, opriţi la distanţă de construcţii şi cabluri electrice. Rămâneţi în vehicul", sunt câteva dintre sfaturile oferite de pompieri. Aceştia au mai informat populaţia şi despre măsurile de urmat după prima replică a seismului. "Ascultaţi posturile de radio. Opriţi gazul şi electricitatea; să nu existe nicio flacără sau ţigară aprinsă. Evacuaţi locul luând cu dumneavoastră actele de identitate, un radio cu baterii, o lanternă şi baterii de schimb, îmbrăcăminte călduroasă, medicamente personale. Nu folosiţi liftul. Nu intraţi într-o clădire afectată. Nu mergeţi la şcoală să vă căutaţi copiii; şcoala se ocupă de ei", se precizează în pliantele distribuite de pompieri.

În Brăila există circa 50 de imobile expertizate şi încadrate în gradul I de risc seismic, însă investiţiile pentru consolidarea lor întârzie să apară. De asemenea, există 304 blocuri construite înainte de 1977 care, teoretic, au o structură de rezistenţă mai fragilă decât cele ridicate ulterior. Specialiştii atrag atenţia că multe dintre clădirile construite după 1990, mai ales cele ridicate în regie proprie, nu respectă normele seismice, ceea ce le face vulnerabile în eventualitatea unui cutremur de intensitatea celui din 1977. "Recentele seisme din Haiti şi Chile ar trebui să le reamintească autorităţilor locale că un dezastru natural poate lovi oricând, cu urmări catastrofale", este de părere Aurelian T., unul dintre brăileni care au primit, ieri, pliantele tipărite de pompieri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro