Simbolul Brăilei, reparații capitale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
A treia oară a fost cu noroc! O firmă din Oradea va restaura Ceasul din Piața Traian

Simbolul Brăilei, reparații capitale

• după două încercări eșuate, Primăria Brăila a reușit la a treia licitație să atribuie contractul privind reabilitarea monumentului simbol al orașului • firma care se va ocupa de reastaurare este ”Ora Exactă Systems SRL” din Oradea, cea care, în 2018, a recondiționat ansamblul central al fântânii arteziene  din Piața Traian • tot în 2018, această firmă a reparat Ceasul floral din Grădina Mare

 

Ceasul-turn din Piața Traian, unul dintre cele mai reprezentative monumente ale orașului și simbol oficial al Brăilei, va intra în sfârșit în reabilitare! După ce municipalitatea a încercat de două ori anul acesta să găsească o firmă specializată care să se ocupe de restaurarea completă a obiectivului, dar nimeni nu s-a prezentat la licitații, iată că a treia oară a fost cu noroc. Astfel, la finalul lunii mai, Primăria Brăila a reușit să atribuie contractul privind achiziționarea de ”Servicii de proiectare: asistența tehnică din partea proiectantului, proiect tehnicÂdetalii de Execuție (PTÂDE) și execuție lucrări, la obiectivul de investiții „Reabilitare ceas de orientare publică, Piața Traian nr. 1”, contract cu o valoare de circa 2,8 milioane lei (peste 550.000 euro), bani de la bugetul local.

Singura firmă care s-a prezentat la cea de-a treia licitație și care a și câștigat este ”Ora Exactă Systems SRL” din Oradea, companie ce are o experiență de 14 ani în comercializarea și montarea de ceasuri stradale, ceasuri florale, fântâni arteziene, sisteme de sonerii etc. Criteriul de atribuire a fost ”cel mai bun raport calitate-preț”. Firma are misiunea de a reda Ceasului strălucirea de altădată, în prezent monumentul fiind într-o stare avansată de degradare, literalmente mâncat de rugină, mai ales la baza turnului.

Potrivit raportului de expertiză tehnică privind reabilitarea Ceasului din Piața Traian, specialiștii recomandă intervenții de refacere a stratului de protecție anticorozivă atât la nivelul elementelor decorative metalice, cât și la nivelul elementelor principale de rezistență. Se menționează, de asemenea, că unele elemente principale de rezistență (aflate la partea inferioară a turnului) sunt într-o stare avansată de oxidare și se recomandă înlocuirea lor. Totodată, în urma reparațiilor capitale, se va interveni pentru a preveni stagnarea apelor la baza turnului. Acest lucru este necesar deoarece cauza principală a degradărilor identificate de experți o reprezintă accesul și stagnarea apei la baza turnului, stagnarea apei pe elementele decorative care, supuse procesului de îngheț-dezgheț au dus la deformarea lor mecanică progresivă de la un ciclu la altul și, în consecință, și la oxidarea lor excesivă. De asemenea, experții au mai constatat lipsa unui sistem de evacuare a apelor ce ajung accidental (sau a apei rezultate din condens) în interiorul turnului sau la baza lui. Partea bună este că în ciuda degradărilor vizibile cu ochiul liber, nu a fost afectată structura de rezistență a monumentului.

Pentru ca operațiunile să poată fi executate în condiții corespunzătoare, turnul ceasului va fi demontat, piesele de tablă urmând să fie duse la Oradea, unde părțile afectate de rugină vor fi completate cu un aliaj similar cu materialul original. După ce vor fi reparate și vopsite, componentele vor fi aduse înapoi și repuse pe poziție.

 

Prima restaurare completă după 56 ani

De la construcția sa, în 1909, Ceasul-turn din Piața Traian nu a trecut niciodată printr-o restaurare propriu-zisă. O singură dată a fost făcută o reabilitare mai amplă, în 1968, adică acum mai bine de 55 ani, însă, potrivit unui raport de expertiză tehnică amintit, nu există date cu privire la modul în care s-au făcut intervențiile și în ce au constat acestea mai exact: dacă au fost intervenții la structura principală de rezistență sau doar intervenții de restaurare exterioară a monumentului. În istoria recentă, o mică lucrare de intervenție a avut loc în 2011, în mandatul fostului primar Aurel Simionescu, când turnul metalic a fost sablat, chituit și grunduit. Apoi, în 2014, o intervenție a fost făcută la ceas. Mai exact, după cutremurul din data de 22 noiembrie 2014, cadranul dinspre Str. Împăratul Traian s-a spart în două, iar Primăria a luat măsuri pentru înlocuirea acestuia. În rest, în toți acești ani, doar s-a mai aplicat câte un strat protector de vopsea, împotriva coroziunii și intemperiilor.

Așa cum bine știți, Ceasul public din Piața Traian nr. 1 este fără îndoială una dintre cele mai reprezentative construcții ale orașului, fiind un reper atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Orologiul reprezintă o piesă de mobilier urban rară, în stil neobaroc – art noveau, stil specific decorării parcurilor și grădinilor, ridicat în anul 1909 de către firma cehă Carol Sakar, din donația lui Petru Naum. Ceasul este unic în România, atât prin aspectul arhitectural, cât și datorită înălțimiii sale, de aproximativ 11,50 m.

În 2017, Ceasul din Piața Traian a devenit simbol oficial al Brăilei, atunci când  monumentul a devenit marcă înregistrată a Primăriei Municipiului Brăila.

 

Firma din Oradea, la al treilea contract în Brăila

”Ora Exactă Systems SRL” din Oradea se poate lăuda cu alte lucrări executate la Brăila, printre care se numără și recondiționarea ansamblului central al fântânii arteziene din Piața Traian. Specialiștii firmei s-au ocupat de acest proiect în 2018, valoarea totală a contractului fiind de peste 566.000 lei cu TVA. Fântâna se afla la acel moment într-o stare de degradare foarte avansată, elementele decorative din fontă fiind efectiv sparte și cu mai multe părți lipsă. Acestea au fost demontate și refăcute bucată cu bucată. Reconstituirea s-a făcut luându-se ca model o fântână arteziană existentă în stațiunea Sinaia, chiar în parcul central al localității, în fața hotelului “Caraiman”. Fiind “sora geamănă” a celei din Brăila, fântâna din Sinaia a avut o rezistență mai mare în timp, fiind mult mai bine întreținută și conservată. Cele două monumente au fost proiectate, în 1887, de inginerul M. Mironescu, fiind executate într-un atelier din Viena.  Cea de la Brăila a fost pusă pe poziție în 1892. Obiect decorativ, în stil baroc, cu forma unei cupe etajate cu marginile spre exterior, la baza căreia se află figurine sub formă de copii suprinși în diferite ipostaze, fântâna a fost realizată din fontă, soclul este ornamentat cu palmete, iar bazinul circular pentru colectarea apei are diametrul de șase metri.

Atunci, în 2018, pe lângă recondiționarea elementelor de fontă, firma orădeană a intervenit și asupra bazinului și a conductelor de apă, iar în proiect a fost prevăzută și o instalație de lumini care să pună în valoare fântâna în momentul când va fi repornită.

Tot în 2018, firma ”Ora Exactă Systems SRL” s-a ocupat și de ”renașterea” Ceasului floral din Grădina Mare. Renovarea a costat la acel moment 50.000 lei și a implicat montarea unui ceas de comandă cu sincronizare GPS și precizie de ceas atomic, mecanism de acționare arătătoare, ax cu sistem antivandalism, sistem ambreiaj și sistem de siguranță cu arc. De asemenea, au fost livrate și montate două arătătoare noi, din aluminiu, vopsite în câmp electrostatic, și s-au făcut intervenții minore la fundația de beton a incintei care adăpostește mecanismul ceasului.

 

Sistem de irigații computerizat în Piața Traian

Municipalitatea continuă investițiile pentru modernizarea Pieței Traian și vrea să monteze un sistem de irigații computerizat, care să asigure întreținerea corectă a spațiilor verzi, dar care și să eficientizeze consumul de apă. Astfel, luna acesta, Primăria a demarat o licitație în valoare de 420.000 lei fără TVA, bani de la bugetul local.

În prezent municipiul Brăila nu deține niciun sistem de irigații în Piața Traian, iar irigarea se realizează cu ajutorul unui operator specializat în lucrări de întreținere a spațiilor verzi.

”Având în vedere că municipiul Brăila a realizat în Piața Traian lucrări de reabilitare la Grupul Statuar Traian și fântâna arteziană, urmând  a se reabilta  și Ceasul Public, lucrări de întreținere/înlocuire  marmură, în vederea  asigurării unui trafic pietonal, în condiții de siguranță și confort și punerea în valoare a zonei, este necesar a se realiza un sistem de irigații computerizat, în vederea menținerii aspectului corespunzător al spațiului verde”, argumentează municipalitatea într-un anunț postat pe site-ul oficial.

Durata de realizare a proiectului este de șase luni, din care: două luni pentru serviciile de proiectare și patru luni pentru execuția lucrărilor (de la data emiterii ordinului de începere). Criteriul de atribuire este ”prețul cel mai scăzut”, iar ofertele s-au depus până pe 19 iunie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro