Ei au iesit in strada pentru a-si exprima nemultumirile fata de refuzul Executivului de crestere a salariului minim pe economie de la 500 lei la 540 lei, asa cum a fost intial intelegerea intre paretenerii de dialog social. Totodata sindicalistii sint hotariti ca la chemarea centrelor sindicale, in conformitate cu prevederile legale, sa raspunda prezent la toate actiunile de lupta sindicala pentru a determina Guvernul Romaniei sa-si respecte hotaririle si sa asigure lucratorilor romani drepul la un trai decent si la conditii mai bune de munca.
Cele patru confederatii au realizat o nota de protest comuna pe care au inaintat-o prefectului.
"In urma cu 10 zile, a avut loc la Guvernul Romaniei, o intilnire cu centralele sindicale. La aceasta intilnire, Guvernul, reprezentat de ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, si ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a venit in fata sindicatelor spunind ca in momentul acesta cresterea economica si inflatia nu mai permit Guvernului Romaniei sa-si tina hotarirea pe care au luat-o in 12 decembrie 2007, de crestere a salariului minim la 540 de lei, de la 1 iulie. Situatia este acum si mai grava datorita faptului ca preturile au cunoscut o degringolada aproapde fara precedent. Acesta este motivul pentru care pichetam in fata Institutiei Prefectului si cu acest prilej vom inainta Guvernului Romaniei un material", a spus prof. Valeriu Partene, presedintele CNSLR Fratia - Filiala Braila.
In afara de problema salariului minim pe economie, conducerile structurilor locale ale celor patru confederatii sindicale au inclus pe lista revredincarilor si alte probleme punctuale cu care se confrunta in activitate. "Cerem Guvernului Romaniei sa-si respecte partenerii de dialog social si sa ia in considerare solicitarea sindicatelor de crestere a salariului minim la cel putin 540 lei, incepind cu 1 iulie 2008, intrucit doar in acest fel lucratorii nou angajati si cei incadrati pe functii auxiliare (numerosi angajati din domeniul public si privat) vor putea face fata escaladarilor fara prcedent a preturilor la energie, alimente, bunuri si servicii. In plus, ii cerem sa trateze in mod egal lucratorii din toate domeniile de activitate cind este vorba de bilete de odihna si tratament, pentru ca toti contribuie in aceeasi masura la fondul de asigurari sociale, acordarea unui sprijin real pentru agricultura si pentru satul romanesc, modificarea Legii 168/1996, Legea conflictelor de munca, in asa fel incit sa elimine restrictionarea dreptului la greva", se arata in nota transmisa primului ministrului, Calin Popescu Tariceanu.
Actiunea de protest a avut loc in mai multe resedinte de judet din tara.