SOCIAL: Eurobarometru: Şoferii români nu sunt prea dispuşi la compromisuri pentru reducerea emisiilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: Eurobarometru: Şoferii români nu sunt prea dispuşi la compromisuri pentru reducerea emisiilor

Românii nu sunt prea dispuşi să accepte compromisuri privind viteza, mărimea şi autonomia maşinii pentru reducerea emisiilor, cu toate că o treime dintre aceştia merg pe jos sau folosesc bicicleta zilnic, se arată în Eurobarometrul prezentat joi de Comisia Europeană

Cea mai mare parte a cetăţenilor europeni (53%) au ca principală modalitate de transport maşina, urmat de transportul public-22%. "Mersul pe jos" a fost menţionat de 13% dintre cetăţenii europeni, iar 7% au ales bicicleta ca fiind principala modalitate de transport.
O treime dintre cetăţenii români (34%) susţin că merg pe jos sau cu bicicleta pentru a ajunge zilnic în diferite locuri, plasând România pe locul secund, după Olanda, în clasamentul Eurobarometru. De asemenea, 31% dintre români folosesc maşina sau motocicleta ca mijloc principal de transport, la fel ca şi cei din Letonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria.

Cu toate toate acestea, România ocupă ultimul loc la nivel Uniunii Europene în ceea ce priveşte compromisurile pe care sunt dispuşi să le accepte conducătorii auto privind viteza, mărimea şi autonomia maşinii pentru reducerea emisiilor.

"În România, 48% dintre români s-au declarat dispuşi să accepte compromisuri privind viteza de circulaţie pentru a reduce emisiile, în timp ce 36% sunt de acord cu înlocuirea taxelor existente, cum ar fi costurile pentru înmatriculare şi taxele de circulaţie, cu noi scheme care să ia în considerare utilizarea efectivă a autoturismelor, respectiv kilometrii parcurşi, cunoscută şi sub numele de «pay-as-you-drive»", se arată în sondajul Eurobarometru.

Jumătate dintre cetăţenii UE au afirmat că ar fi de acord cu înlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme cu unele noi care să ţină cont de utilizarea efectivă a acestora.

Numai 43% dintre români ar fi dispuşi să facă compromisuri legate de mărimea maşinii, faţă de 62% nivelul european, iar 19% dintre persoanele intervievate din România au spus că un astfel de compromis nu este posibil.

România şi Cipru s-au situat la coada clasamentului în ceea ce priveşte compromisurile legate de autonomia maşinii, adică distanţa care poate fi parcursă fără nevoia de a realimenta sau de a reîncărca, respectiv 38%, media europeană fiind de 56%. De asemenea, 43% dintre români ar face compromisuri legate de preţ, sub nivelul european de, 53% (locul 25).

În ceea ce priveşte transportul public, România ocupă locul cinci în ceea ce priveşte problemele de securitate, 49% dintre respondenţi apreciind că acesta este un motiv important pentru care nu îl utilizează, în timp ce media europeană este de 40%. De asemenea, 77% dintre români consideră că nu reprezintă o metodă convenabilă de transport, media europeană fiind 71%.

Peste 40% dintre români consideră că transportul public este mult prea scump, faţă de 50% media înregistrată la nivelul celor 27 de state.

Unul din doi europeni au spus că ar folosi transportul public mai des dacă ar purtea cumpăra un singur bilet care să acopere toate tipurile de transport (autobuz, tren, tramvai). În România, ideea de a folosi un singur bilet pentru mai multe mijloace de transport într-o zi este apreciată de peste 65% dintre respondenţi.

Totodată, 64% din români au recunoscut că dacă ar exista un transfer facil de la un mijloc de transport la altul ar putea combina tipurile de transport, iar 48% dintre români au apreciat că terminalele atractive ar fi un alt motiv. Peste 30% dintre români cred că posibilitatea achiziţionării în sistem online a biletelor i-ar încuraja să combine mai multe moduri de transport.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 25.570 de cetăţeni din toate cele 27 de state membre, la cererea Direcţiei Generale pentru Mobilitate şi Transport. În România, sondajul a fost realizat în intervalul 15-19 octombrie 2010, pe un eşantion de 1.000 de persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro