SOCIAL: Guvernul a adoptat opt amendamente la Codul Muncii dintre cele propuse de parlamentarii din coaliţie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: Guvernul a adoptat opt amendamente la Codul Muncii dintre cele propuse de parlamentarii din coaliţie

Miniştrii s-au reunit luni seara pentru a lua în discuţie amendamentele pe care parlamentarii din arcul guvernamental le-au propus la proiectul de Cod al Muncii şi care au fost agreate de către liderii coaliţiei.

Conform primului dintre cele opt amendamente adoptate de către Guvern la propunerea parlamentarilor puterii, angajatorii care au recurs la concedieri colective sunt obligaţi să acorde prioritate la angajare, în limitele unui interval de 45 de zile de la concediere, salariatului concediat anterior pentru a fi angajat pe postul reînfiinţat fără examen, concurs sau perioadă de probă. În Codul Muncii adoptat în 2003, acest interval era de nu mai puţin de nouă luni, însă proiectul aprobat iniţial de către Guvern îl elimina complet.

Odată cu includerea acestui interval de 45 de zile, articolului 72 din proiectul de Cod al Muncii i s-au adăugat noi paragrafe prin care angajatorul este obligat să transmită salariaţilor care au fost concediaţi de pe posturile a căror activitate este reluată în aceleaşi condiţii o comunicare scrisă prin care sunt informaţi asupra reluării activităţii. "Salariaţii au la dispoziţie un termen de maximum cinci zile calendaristice de la data comunicării angajatorului pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la locul de muncă oferit", stipulează alineatul 3 al articolului 72, aşa cum a fost el decis în şedinţa de Guvern de luni.

Al doilea articol, anume articolul 217, modificat luni în raport cu varianta adoptată iniţial de Guvern se referă la definirea sindicatelor. În ceea ce priveşte patronatele, articolul 230 a fost amendat astfel încât să fie consemnat explicit faptul că "angajatorii se pot asocia în federaţii şi/sau confederaţii sau alte structuri asociative, conform legii". Articolul 237, care se referă la contractele colective de muncă, a căpătat o nouă formulare. Dacă în prima variantă se stipula că "negocierea şi încheierea contractelor colective de muncă se reglementează prin lege specială", varianta finală prevede că "părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi de încheiere a contractelor colective de muncă sunt stabilite potrivit legii".

În al cincilea rând, articolului 270, care reglementează condiţiile în care angajatorul îşi poate recupera pagubele produse din culpă de către un angajat, i s-a adăugat un nou alineat unde este limitată contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor la cel mult echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie. Articolul 276 modificat stabileşte un cuantum al amenzilor aplicat angajatorului între 1500 şi 3000 de lei pentru fapte precum solicitarea, la angajare, a testului de graviditate sau o evidenţă defectuoasă a orelor de muncă prestate de fiecare salariat.

De asemenea, Cabinetul Boc a fost de acord cu eliminarea posibilităţii date angajatorului de a renunţa la clauza de neconcurenţă din contract şi cu stoparea plăţii indemnizaţiei de neconcurenţă la minimum 30 de zile de la notificarea scrisă adresată salariatului de către angajator privind denunţarea acestuia. Finalmente, al optulea amendament admis este unul de tehnică legislativă la capitolul dispoziţii finale şi tranzitorii.

În total, parlamentarii au depus 144 de amendamente, 3 fiind iniţiate de senatori şi 141 de deputaţi. Guvernul îşi angajează marţi răspunderea în Parlament pe Codul Muncii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro