SOCIAL: A murit academicianul Laurenţiu Popescu, directorul Institutului "Victor Babeş" din Capitală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: A murit academicianul Laurenţiu Popescu, directorul Institutului "Victor Babeş" din Capitală

Academicianul Laurenţiu Popescu, care din 1993 era director al Institutului Naţional "Victor Babeş" din Capitală, fiind cel care a descoperit telocitele, a murit, la vârsta de 71 de ani.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş", unul dintre cei mai exponenţiali profesionişti ai cercetării ştiinţifice medicale mondiale, directorul general al Institutului Naţional "Victor Babeş", academicianul Laurenţiu Popescu, a încetat din viaţă.

Trupul neînsufleţit al academicianului a fost depus la Biserica Icoanei din Parcul Icoanei din Bucureşti, iar înmormântarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Ghencea Civil.

Laurenţiu Popescu a fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti (1992-2004), preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale (2006-2011), preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române (2006-2014) şi, din 1993, director general al Institutului Naţional "Victor Babeş" din Bucureşti.

Academicianul Laurentiu Popescu este cel care a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile să vindece inima pacienţilor care au suferit un infart miocardic.

Anul trecut, Popescu a fost distins cu premiul "Magnolia Albă" acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai, ca o recunoaştere din partea oamenilor de ştiinţă chinezi pentru descoperirea noilor celule umane - telocitele -, dar şi pentru întreaga cooperare ştiinţifică în domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului "Victor Babeş" a dezvoltat-o în ultmii ani. În 2012, el a fost premiat cu medalia de aur de către Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în SUA.

În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active ţări în cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, în laboratoarele din Guangzhou-China, unde a fost prezentă şi o echipă de cercetători români, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro