Sofia a decis oficial să suspende proiectul centralei nucleare din Belene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sofia a decis oficial să suspende proiectul centralei nucleare din Belene

Bulgaria îngheaţă construirea centralei nucleare din Belene din cauză că nu există garanţii că proiectul este profitabil, a anunţat premierul Boiko Borisov, relatează Sofia News Agency.
"Nu se ştie când ar primi Bulgaria înapoi banii pe care i-ar investi în centrala din Belene. Suntem dispuşi să discutăm despre preţul investiţiei cu oricine îmi poate arăta un preţ. Orice altceva este o discuţie lipsită de consistenţă", a spus premierul după o întâlnire cu ambasadorii UE la Sofia.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban, a declarat la 29 aprilie că Bulgaria a invitat România să participe în locul grupului german RWE la proiectul ţării vecine de construcţie a unei centrale nucleare la Belene, însă ţara noastră a refuzat această propunere. "Bulgaria ne invitase să participăm la proiect în locul RWE, însă i-am refuzat politicos, pentru că noi avem deja proiectele noastre", a declarat la o conferinţă la Cernavodă secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Tudor şerban.
România deţine o singură centrală nucleară, la Cernavodă, ce are două reactoare ce au fiecare instalată o putere de circa 700 MW. Alte două reactoare urmează să fie construite şi puse în funcţiune după 2017, cu o putere instalată asemănătoare. Cele două unităţi nucleare acoperă circa 20% din producţia de electricitate din România.
De asemenea, autorităţile intenţionează să construiască o a doua centrală nucleară, care ar putea fi funcţională în 2030. Aceasta ar putea avea o putere instalată de 1.000 MW.
Sofia News Agency a relatat recent că societatea rusă Atomstroiexport se pregăteşte să pregăteşte să dea în judecată Guvernul bulgar, pentru îngheţarea proiectului centralei nucleare de la Belene. Potrivit unor informaţii neoficiale, citate de o publicaţie cehă, ruşii au contactat cabinetul de avocatură Sidley Austin LLP pentru a-i reprezenta în caz. Avocaţii Sidley Austin LLP sunt specializaţi în cazuri similare şi au câştigat mai multe procese între investitori şi state.
Premierul bulgar şi partidul de guvernare, GERB, au anunţat recent că proiectul de construire a centralei de la Belene va fi suspendat până când guvernul va găsi un nou investitor şi fonduri pentru a-l finaliza. Noul investitor ar urma să înlocuiască societatea germană RWE, care s-a retras în toamna anului 2009.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro