• timp de trei zile, Brăila redevine capitala cântecului și jocului popular românesc, cu prilejul Festivalului Internațional de folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” • vor mai concerta: Gabriela Tuță, Larisa-Daniela Cârlugea (câștigătoarea Trofeului ediției 2024), Ilie Caraș, Cornelia și Lupu Rednic, Fetele din Botoșani și Constantin Enceanu
Pentru a celebra folclorul autentic, tradiția populară și portul național românesc, timp de trei zile - 22, 23 și 24 iulie 2025 - la Brăila va avea loc cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, organizat de Consiliul Județean Brăila prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Primăria Municipiului Brăila. Festivalul se va desfășura în fiecare seară, de la ora 19:00, pe scena de la Esplanada Dunării și va fi transmis live de Etno TV și, prin streaming live, pe pagina de facebook centruldecreatie braila. Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra Națională Lăutarii din Republica Moldova, dirijată de maestrul Nicolae Botgros.
Interesant este faptul că, în perimetrul scenei de la Esplanadă, va fi deschis, în perioada 17 - 25 iulie 2025, Târgul de ceramică, textile și produse tradiționale, organizat cu sprijinul partenerilor Centrului de Creație Brăila, inclusiv meșteri populari dornici să se alăture acestui eveniment cu rezonanță internațională.
Festivalul concurs „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” - o adevărată incursiune în folclorul autentic național și internațional, un regal folcloric cu ansambluri și artiști de renume din țară și străinătate - își propune redescoperirea, valorificarea și promovarea creațiilor folclorului muzical, afirmarea de noi interpreți ai genului vocal, destinat să sporească bogăția spirituală a locuitorilor de la Dunăre, dar și promovarea tradiției autentice, prin muzică, dans și meșteșuguri populare, accentuând, astfel, frumusețea, unicitatea fiecărei zone etnografice.
Festivalul de la Brăila se desfășoară pe două secțiuni: Concurs (cu 24 de participanți din România, Moldova, Ucraina și Serbia) și Recitaluri susținute de artiști prestigioși ai genului. Astfel marți, 22 iulie, sunt programate recitalurile susținute de Gabriela Tuță și Sofia Vicoveanca. Miercuri, 23 iulie, va fi microrecitalul interpretei Larisa-Daniela Cârlugea (câștigătoarea Trofeului ediției 2024), precum și recitalurile susținute de lie Caraș, Cornelia și Lupu Rednic. Joi, 24 iulie, este programat recitalul Fetelor din Botoșani și recitalul artistului Constantin Enceanu.